winio 1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Witam, dzisiaj zamontowałem ten dysk do laptopa MSI GL62M 7RDX, po zamontowaniu wszedłem do biosu, gdzie w system storage information wykrył mi dysk w rubryce pcie, odpaliłem windowsa no i na początku go nie widział, więc w zarządaniu dyskami zainicjowałem go wybierając GPT, nie wiem czy dobrze to zrobiłem i będzie prawidłowo chodził? Następnie poszedł format i instalacja windy na dysku ssd a tamtą resztę usunąłem i stworzyłem dysk na dane 1tb. Teraz mam w sumie dylemat bo w boot option niema tego dysku i nadal mi widnieje nazwa windows boot i w nawiasie nazwa dysku hdd, a przecież windows jest teraz na ssd, a tam nic po formacie nie zostało i nie wiem czy poprawnie to wszystko zrobiłem. Na jednym z poradników od MSI na youtube film z 2014, po zamontowaniu dysku ssd wchodzi w bios ustawia SATA Mode z AHCI na Raid i Boot load z Uefi na legacy później po zapisaniu ustawień i resecie wciska ctrl + i i tam wszystko ustawia. Ja niestety nie mogłem tego zrobić, bo nie miałem nawet do wyboru Raid tlko AHCI i Intel coś tam, nie pamiętam już dokładnie. Byłbym wdzięczny za pomoc, wiem że chaotycznie to napisałem, no ale kurcze niby wszystko mi działa, jednak nie wiem czy tak wydajnie jak powinno być Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 a tam nic po formacie nie zostało as jednak chyba został sektor rozruchowy windy (tak to jest jak się nie odpina dysków podczas instalacji systemu) Wyjmij HDD z PC i zobacz czy bootuje, jak nie bootuje, to odpal instalator (w PC nadal bez HDD) i daj napraw sektor rozruchowy. później jak będzie bootować, podłącz HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
winio 1 Napisano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Kurde nie pomyślałem o tym ;/ ehh a da radę to zrobić jakoś bez odpinania hdd i ten sektor dać na ssd? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 to na razie hipoteza, jak wyjmiesz HDD to się potwierdzi lub nie... Cytuj Link to post Share on other sites
winio 1 Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Poradziłem sobie z tym, nie musiałem nic odłączać, BIOS pokazuje już boot loader z nazwą ssd a nie jak wcześniej hdd i faktycznie źle wszystko potworzyłem ;P Dzisiaj natomiast zrobiłem ponownie formatowanie i instalacje Windowsa, no i okazało się że wcześniej nie zrobiłem jednej prostej czynności i był efekt jaki był, dzisiaj normalnie system utworzył mi te swoje potrzebne partycje na dysku ssd a wczoraj tego nie uczynił. Windows 10 sam formatuje dyski i ustawia je automatycznie GPT a nie MBR?P.s Wcześniej przetestowałem czy odpali z ssd i nie odpalił a zrobiłem to przez BIOS wyłączając że tak powiem HDD z boot options Edytowane 24 Grudnia 2017 przez winio Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Da się to zrobić bez wyjmowania dysków, tak samo jak da się poprawnie zainstalować bez ich odpinania, ale większość ludzi nie patrzy co robią, dlatego łatwiej jak masz tylko jeden dysk... Co do 10-tki, to nie mam pojęcia... ale wydaje mi się, że nie przy zwykłych dyskach AHCI, bo co jak płyta nie wspiera bootowania z GPT ? Cytuj Link to post Share on other sites
winio 1 Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Masz racje i ja akurat na szybko wszystko robiłem i popełniłem mały błąd podczas instalacji, ale już naprawiłem wszystko to najważniejsze. Co do GPT to wszystko działa bootuje normalnie, więc spoko. Dzięki za odpowiedzi no i wesołych świąt Cytuj Link to post Share on other sites
winio 1 Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam, jeszcze mam takie może i głupie pytanie co do tego dysku 960 Evo 250Gb, nie chciałem robić nowego tematu więc posłużę się tym Do rzeczy mam go już no powiedzmy 14 dni i Samsung magician pokazuje mi TBW na poziomie 0.4TB teraz takie moje pytanie długo minie zanim mi ten dysk zdechnie? Wiadomo instaluje na nim tylko programy jak jakieś potrzebuje i przeglądanie neta itd. reszta leci na HDD, nawet jak coś pobieram to tam właśnie. Tak mnie zastanawia ta żywotność tych dysków. W stacjonarce mam Cruciala MX100 już w sumie z 3 lata jakoś tak i nadal działa, ale tak czytałem o tej żywotności i różne opinie chodzą, jak wiadomo ile ludzi tyle opinii, nie znam się w sumie na tym i jestem ciekawy jak to jest, bo jak mam dojść do tych 100TBW jak to jest ujęte w gwarancji w parę miesięcy to kurde trochę słabo Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 najwięcej się nadpisuje na początku jak wszystko instalujesz, później nie idzie to już tak dużo, sam mam SSD już od 4 lat, a nadal żaden nie ma nawet 10 TB zapisanych Cytuj Link to post Share on other sites
winio 1 Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Możesz mi jeszcze przybliżyć jak to jest liczone 0.4TB to będzie 400Gb? Gdzieś tak wyczytałem ostatnio na jakiejś stronie, jakiś użytkownik takie liczby zapodał.P.s Plik stronicowania przyspiesza zapis? Zostawić go czy może wyłączyć? Edytowane 3 Stycznia 2018 przez winio Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 zostaw, nie zjada to tak dużo, a po wyłączeniu mogą być problemy. co do TB i GB nie Gb, to tu masz kalkulator, pobaw się. Ogólnie 1000GB ~ 1TB, choć zależy jak to liczysz. Już pomijam jak to sami producenci liczą pojemność. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts