Beemik 0 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Za niedługo powinna mi wrócić płyta z wymiany na nową rewizję, jest to MSI P67A-C45. W związku z tym, że nie ma ona offsetu cały czas napięcie na procku jest takie samo. Chciałbym podkręcić w końcu swojego 2500k, chłodzenie to Zalman Performa. Jakie mogę dać napięcie max na tej płycie, tak aby proc trochę pochodził, a nie żeby po roku, dwóch padł. O ile przy takim napięciu uda mi się podnieść mnożnik? Cytuj Link to post Share on other sites
Przem4S 4 Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Teoretycznie max 1.35V na do codziennego użytku, ja przy 1.33V mam stabilne 4,5GHz. Cytuj Link to post Share on other sites
MartinXFX 0 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 ja mam 4,6 na 1,280v ale mam lekkie skoki do 1,272-1,288 ale to raczej male skoki wiec powinno chodzi od 3 dni nie zaobserwowalem zadnych problemow Cytuj Link to post Share on other sites
Beemik 0 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Czyli brak offsetu nie powinien się jakoś negatywnie przyczynić do skrócenia żywotności procesora? Jak ustawię, np. te 1,3-1,35V to nie ma się czym przejmować? Cytuj Link to post Share on other sites
Przem4S 4 Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 @MartinXFX Tylko twój proc to 2600K nie 2500K :oops: @Beemik Nie powinien aż tak negatywnie wpłynąć na proca. Cytuj Link to post Share on other sites
Beemik 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Ok, udało się. Procek poszedł spokojnie na 4,5GHz na napięciu 1,29V. CPU-Z pokazuje, że ta wartość się waha 1,29-1,304V. Jest w pełni stabilny. Nie sprawdzałem czy pójdzie na mniejszym napięciu, lub ile wykręci max. Temperatury mam w idle 36-38 w stresie 63. Nie jest źle Cytuj Link to post Share on other sites
diverek 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Cześć. Podpinam się tutaj z problemem temperatur. Zamontowałem Scythe Yasya na 2500K. Użyłem pasty będącej w zestawie sądząc, że za te pieniądze dostanę coś przyzwoitego i efekt jest taki, że temp. w spoczynku oscyluje wokół 39-42'C, a przy OC do 4,5@1,35V robi się już nieciekawe 68-70'C. Wiem, że powinny być sporo niższe (55-60'C). No i teraz nie wiem czy to rzeczywiście wina tej zestawowej pasty, czy może za grubo nałożyłem? Jak cienko ma to być rozsmarowane? Liźnięty po powierzchni cienki film czy nieco grubiej? Radiator Scythe zamocowałem za pomocą zestawu Scythe Universal Retention Kit 3. Dokręciłem śruby palcami, lekko pomagając sobie malutkimi kombinerkami, do oporu, radiator dobrze się trzyma, nie kołysze więc chyba mocowania nie sknociłem, bo myślę że ma po prostu dobrze i solidnie przylegać. Buda to Thermaltake Soprano + 2x Enermax 120mm z PWM - temp. 38'C. Macie jeszcze jakieś sugestie co poprawić/sprawdzić? Problem mam też z pamięciami DDR3-1600 Kingston 2x4GB XMP. Gdy chodzą na 1600 to nawet przy nie podkręconym procu mam po 10-15s freeze w Prime95. Jak je ustawię na auto to wszystko jest ok, tylko już po OC temp. mi się nie podobają (jak wyżej). Płyta Asus P8P67 Deluxe B3 (bios 1502). Edit: udało mi się zejść do stabilnego 4,5GHz@1,32V i temp. już znacznie niższe, ok. 65'C, ale to imho i tak za wysoko... -- Pzdr diverek Cytuj Link to post Share on other sites
Beemik 0 Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Wg mnie temp. masz jak najbardziej adekwatne do ustawień. Napięcie masz dość duże co powoduje, iż procesor się bardziej nagrzewa. Spróbuj jeszcze zejść trochę, może się uda. Nie wiem jaką pastę dodają do zestawu, ale z tego co słyszałem od kumpla, który posiada Mugena jest dość słaba (pasta powinna być taka sama jak Twoja - ten sam producent). Jak wymienił na Arctic Silver 5 to podobno dużo chłodniej się procesorowi zrobiło. Z tego co wyczytałem na forum to polecają Zalmana STG-2. Jak chcesz zbić temperaturki to zalecam wymienić pastę, na pewno będzie chłodniej. Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts