Skocz do zawartości

i7 6700k płyta główna

Recommended Posts

Chce wymienić moją płytę ASrock z170 Gaming K4 na nową ze względu na tragicznie położone złącze M.2

Z tego względu jednym z ważniejszych elementów nowej płyty musi być M.2 najlepiej w prawym dolnym rogu, fajnie by było też aby posiadała 4-5 złączy 4pin wentylatorów (najlepiej 2x do CPU) oraz przycisk Clear CMOS.

Waham się pomiędzy Asrock Z270 Gaming K4 oraz Asus Maximus VIII Hero, która z tych 2 jest lepsza pod OC, ewentualnie jakie inne byłyby warte rozważenia?

Cena do maks 650zł (ale czym bliżej 500zł tym lepiej :))

A może sprzedaj płytę z prockiem i kup 8600K/8700 + Z370.

Rozważałem taką opcję ale zmiana platformy to dołożenie ok. 1000zł (+ dodatkowo delid) natomiast wymiana samej płyty to koszt rzędu 250-350zł.

Z0ld3n

Wszystki m2 sa w tym  samym miejscu i nie wiedze problemu .Montujesz to tam i jest ;)

Nie wszystkie są w tym samym miejscu, większość jest pomiędzy CPU a pierwszym slotem PCIE, są też takie ze slotem w prawym dolnym rogu (dla mnie opcja najlepsza ze względu na 2 wentylatory wiejące bezpośrednio na M.2) natomiast moja płyta ma gniazdo M.2 za pierwszym slotem PCIE a co za tym idzie pod kartą graficzną = nie dostaje się tam prawie w ogóle powietrze oraz nie mogę zamontować radiatora na dysk M.2, jest to też chyba jedyna płyta ze złączem w tym miejscu.

Edytowane przez Z0ld3n

Dokładnie tak, dyski mają po 35-40 stopni idle, natomiast u mnie 960 pro pracuje w 50-55 stopniach idle z podpiętą kartą graficzną i 40 bez niej...

Ponieważ temat schodzi w złą stronę... potrzebuje pomocy tylko i wyłącznie w wyborze nowej płyty, nie zmieniam platformy. Która z tych 3 byłaby najlepsza?

Asrock z270 Gaming K4

Asrock z270 Extreme 4

Asus z170 Maximus VIII Hero

ewentualnie jaka inna (biorąc pod uwagę umiejscowienie slotu M.2)

Posiadam Maximusa VIII hero i problemu z oc nie ma - 4.9 GHz na 1.36 V Bluescreen - 4.8 stabilne. Co do dysku - pierdzielenie głupot patriot helfire i np samsung 950 pro osiąga wysokie temperatury przy maksymalnym długim obciążeniu... Mój np patriot około 90* samsung na tym samym sprzęcie składanym dla znajomego koło 80* U siebie przykleiłem radiatorek i mam maks 58* znajomy zostawił tak jak jest.