Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jako że mam Altusy 140 bas trochę dudni i poczytałem trochę i jak na razie myślę na tymi dwoma głośnikami:

-Tonsil GDN 30/120

-STX 30/100/8/SC

Które będą lepsze? Chodzi mi o to żeby bas nisko zszedł, tak w okolice 30Hz i żeby był przyjemny dla ucha. I po wyborze głośnika jaki BR zrobić? Chyba, że można zmniejszyć to dudnienie i obniżyć bas na oryginalnych głośnikach? Ewentualnie może ktoś poleci jakiś inny głośnik.

Proszę nie pisać "sprzedaj ten złom i kup normalne kolumny" chce ulepszyć te  ;)

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Edytowane przez DawidNL520

Chcesz je ulepszyć to je wrzuć do pieca jakiś pożytek z nich będzie. Co ci da sama wymiana głośnika? Nawet jak wsadzić lepsze zostaje problem kubatury pudła długości basreflexu i na koniec zwrotnica. Szkoda twoich pieniędzy głośniki schodząc do 30hz bez dołku to Marzenie za spora kasę a do kompletu dobry wzmak który takie głośniki będzie dobrze kontrolował. Ostatnia księstwa to ustawienie głośników kubatura pomieszczenia wytlumienie fali stojącej na tych hrrcach na których Ci dudni. Więc teraz pytanie od czego zaczniesz :)?

Witam, jako że mam Altusy 140 bas trochę dudni i poczytałem trochę i jak na razie myślę na tymi dwoma głośnikami:

-Tonsil GDN 30/120

-STX 30/100/8/SC

Które będą lepsze? Chodzi mi o to żeby bas nisko zszedł, tak w okolice 30Hz i żeby był przyjemny dla ucha. I po wyborze głośnika jaki BR zrobić? Chyba, że można zmniejszyć to dudnienie i obniżyć bas na oryginalnych głośnikach? Ewentualnie może ktoś poleci jakiś inny głośnik.

Proszę nie pisać "sprzedaj ten złom i kup normalne kolumny" chce ulepszyć te  ;)

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

witaj, zacznij od dodania krzyżowego wzmocnienia kolumn (zredukuje dudnienie i podźwięk generowany przez wibracje obudowy) oraz zwróć uwagę czy wygłuszenie jest w dobrym stanie - można wymienić gąbkę akustyczną na nową. Daje to najlepsze efekty w tych kolumnach.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie nowych zwrotnic obcinających dól i rozbudowanie zestawu o nowy głośnik niskotonowy.

w kwestii bassreflex polecam https://ssl.diyaudio.pl/content.php/37

Edytowane przez bizum
  • Popieram 1

Zrobię to wzmocnienie, a wygłuszenie mam dobre, poprzedni właściciel dał tam taką białą watę. Chyba tę http://www.skleptonsil.pl/wata-tlumiaca,id26.html Dzięki za radę  :) ale nadal nie wiem czy lepszy tam będzie STX czy Tonsil. A teraz schodzi do ~40Hz, testowane na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=M8gjsefNYpE

Określenie "czuć bas" + altusy = nic więcej mówić nie trzeba. :D

Altusy i dobry bas nie idą w parze

A te tubowe wysokotonowce to jakaś masakra zapiaszczone i w ogóle liche.

Po cholerne przy tym grzebać?

Wzmocnienie budy

Wymiana głośników

Robienie zwrotnicy

Ptrzeciez to wyrzucanie kasy w błoto

Już lepiej od podstaw zrobić jakieś diy

Przecuez można kupić jakieś quadrale itt t+A grundig boxy i tak można bez końca wymieniać wszystko zagra lepiej bez grzebania

To jeśli z tych Altusów nie czuć basu to ja nie wiem, czuć bas tzn. jak szyby z okien wypadają? A wysokotonowe mam inne - GDWT 9/80/5F. I jak już wymiana głośników jest bez sensu to przynajmniej zrobię takie tanie/darmowe ulepszenia np. to wzmocnienie skrzynek i/lub zmiana kabli od zwrotnicy do głośników.

Edytowane przez DawidNL520

Jeśli jesteś fanem kartonowego basu estradowej zapiaszczonej góry i żeby dobrze pokojem trzęło to głośniki idealne dla ciebie pewnie i tak masz je poupychane po kontach w ciasnym pokoju. Z zejściem do 30hz maja problem dobre i drogie suby.

Poza tym jak chcesz wymienić niskotonowiec czy jak już piszę nawet ze był wymieniony yo trzeba przeliczyć budę i do stroic br.

Chcesz mieć dobry bas to polecam posłuchać t+A Criterion gdzie jest linia transmisyjna a nie br mocne solidne kolumny z dobrym zejściem nie tylko mocnym ale i jakościowym. Tylko do tego trzeba mieć odpowiednio duże pomieszczenie bo bas będzie u sąsiadów a nie u Ciebie