Brumm 0 Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam Wcześniej już pisałem na temat wyboru monitora, ale niestety nie dostałem od nikogo zadawalającej odpowiedzi. Chciałbym na wstępie napisać, że zastanawiam się nad dwoma monitorami z tunerem TV : SAMSUNG P2770HD TV MPEG4 FULL HD 27' cena: 1,254 zł SAMSUNG P2470HD TV MPEG4 FULL HD 24' cena: 919 zł Proszę o radę jaki wybrać monitor (inne monitory nie wchodzą w grę). Monitor używać będę do grania, internet, oglądania filmów oraz oglądania TV(kablówka). Monitory są takie same ale różnią się wielkością oraz ceną (różnica 335zł). Nie wiem kompletnie jaką wielkość monitora wybrać i czy warto dołożyć te 335zł do większego. Jeśli gram to głowę mam około 85 cm od monitora, gdy oglądam z krzesła film to głowę mam około 120 cm, gdy oglądam film z kanapy głowę mam ok. 270 cm. I tu pytanie czy przy takich odległościach ogarnę wielkość 27' calowego monitora czy raczej problem z tym będzie. Jaki monitor na moim miejscu zakupilibyście ? Bardzo proszę o radę i pomoc w wyborze bo już naprawdę nie wiem co wybrać. Z góry dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Proszę o radę jaki wybrać monitor (inne monitory nie wchodzą w grę). skoro inne nie wchodzą w grę to w jakim celu ten temat? idź do sklepu/salonu obejrzyj oba i wybierz ten, który ci bardziej przypadnie do gustu, niemniej dodam od siebie, że p2770hd się nie nadaje do gier Jaki monitor na moim miejscu zakupilibyście ? Bardzo proszę o radę i pomoc w wyborze bo już naprawdę nie wiem co wybrać. na twoim miejscu rozejrzałbym się za iiyamą b2712hds, odległość oczu od monitora na biurku masz prawie ok, jak na taką przekątną (a propos siedzenia przed kompem polecam ten artykuł: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/NIE ... 29588.html), a jak siądziesz dalej to każdy cal = lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
Brumm 0 Napisano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 skoro inne nie wchodzą w grę to w jakim celu ten temat? idź do sklepu/salonu obejrzyj oba i wybierz ten, który ci bardziej przypadnie do gustu, niemniej dodam od siebie, że p2770hd się nie nadaje do gier Myślę, że jeśli teraz posiadam Samsung 713N 17' z parametrami: Czas reakcji [ms] 8 Jasność [cd/m2] 300 Kąt widzenia - pion 160 stopni Kąt widzenia - poziom 160 stopni Kontrast 600:1 i w moim mniemaniu w grach daje radę to monitor z parametrami takimi jak P2770HD, będzie w porównaniu z 713N jak niebo, a ziemia. ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 parametry z metryczki producenta można sobie niestety w... buty wsadzić, poza tym skoro już inwestujesz w nowy monitor (i to całkiem konkretny budżet) to chyba lepiej żeby był na pewno dobry, a nie tylko "dawał radę" Cytuj Link to post Share on other sites
Brumm 0 Napisano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 No dobrze to jaki monitor poradziłbyś z tunerem TV ? Za dużego wyboru do 1,500 zł niestety nie ma, a to jest już maksymalna granica cenowa (na pewno wolałbym mniej wydać, ale już te 1,500 zł jakoś bym przeżałował) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 z tunerem to trochę inna rozmowa, ale zobacz samsunga FX2490HD, LG M2762D-PC lub Nec EA231WM, niemniej specyfiką takich monitorów jest to, że są dobre do tv/filmów ale z resztą parametrów (zwłaszcza z responsywnością) są już trochę na bakier zastanów się, czy nie lepiej wziąć porządny monitor i do tego zewnętrzny tuner Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 niemniej dodam od siebie, że p2770hd się nie nadaje do giera to ciekawe, bo sam posiadam ten monitor tylko mniejszy (21,5cala) i jakoś nie zauważyłem, żeby się nie nadawał, a grałem na nim w różnego typu gry takie jak strzelanki, wyścigi i piłkarskie i w każdej z nich radził sobie bardzo dobrze. A co do autora to jeśli chcesz to możesz poczytać moją recenzję o tym monitorze. Tam wszystko jest dokładnie opisane jakie są moje odczucia co do tego monitora i jak sprawuje się w czasie grania bądź oglądania TV, więc już tutaj się nie będę rozpisywał. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 a to ciekawe, bo sam posiadam ten monitor tylko mniejszy (21,5cala) i jakoś nie zauważyłem, żeby się nie nadawał, a grałem na nim w różnego typu gry takie jak strzelanki, wyścigi i piłkarskie i w każdej z nich radził sobie bardzo dobrze. może dlatego, że nie masz tego monitora, tylko całkiem inny? Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 no chyba jednak nie bardzo, P2270HD to ten sam monitor tylko mniej cali. Zapewne zerknąłeś na moje recenzje i zobaczyłeś T220HD, którego miałem wcześniej, ale już go nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
Brumm 0 Napisano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Czyli PrzemasK widzę, że monitory wcale złe nie są, a powiedz mi tylko czy mając na wydanie te pieniądze co ja brałbyś 24 czy 27 cale ? Dzisiaj byłem w sklepie zobaczyć oba koło siebie i niestety dalej nie wiem co brać, bo oba monitory są identyczne tylko wielkość różna Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ja wziąłbym bez zastanowienia 27cali z jednego prostego względu. Wcześniej miałem 22calowy T220HD, który jest starszym bratem wersji P i kiedy się popsuł i wiedziałem, że zostanie wymieniony to mówiłem, że chętnie dopłacę do wersji 27calowej, jednak mi się to nie udało i wymieniono mi na taki sam duży (a nawet pół cala mniejszy) i z nowej serii już z tunerem MPEG-4 bo (tamten miał MPEG-2 więc cyfrowa TV nie wchodziła w grę). Kupując 1 monitor kierowałem się ceną bo były droższe, dlatego wziąłem 22cale tylko. Ale skoro Ty masz wystarczająco by kupić 27 to brałbym bez wahania. Może na początku będzie Ci się wydawał duży, tak jak mi 22 cale po przesiadce z 15. Ale po niecałym tygodniu już byłem przyzwyczajony. Dodatkowo używając go jako TV wiadomo, że im większy tym lepszy. Podsumowując to co wyżej napisałem i odpowiadając na Twoje pytanie: TYLKO 27cali Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 no chyba jednak nie bardzo, P2270HD to ten sam monitor tylko mniej cali. nie, to ta sama seria, ale nie ten sam model, a to zasadnicza różnica Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 w takim razie bądź tak uprzejmy i powiedz mi jaka jest między nimi różnica pomijając cenę, wymiary, pobór prądu i wagę bo jakoś żadnych nie widzę. A może rzeczywiście coś jest, a ja trwam w błędnym przekonaniu, że są one identyczne pod względem specyfikacji Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 różnica jest taka, że w jednym masz matrycę 22", a w drugim 27" nawet jeżeli produkuje się obie tak samo, to nie będą się one tak samo zachowywać, a specyfikację to sobie można w... buty wsadzić, bo to jedna wielka papka marketingowa, jak chcesz zobaczyć różnice pomiędzy nimi to poczytaj konkretne testy i recenzje, np tu: http://www.digitalversus.com/duels.php? ... =5095&ph=1 Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 no tak, tylko, że akurat ten test, do którego podałeś link przedstawia jeden monitor w wersji z tunerem,a drugi bez. I nawet w tym przypadku wyraźnie w specyfikacji jest podane, że ten pierwszy ma czas reakcji 5ms, a drugi, bez tunera 2ms. I trochę nie chce mi się wierzyć, żeby monitory z tej samej serii tylko o różnych rozmiarach miały jakieś znaczące różnice Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 to w co wierzysz, to już twoja sprawa Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 po prostu chciałem, żebyś swoją opinię poparł jakimiś argumentami, bo ten test za dużo nie wyjaśnił. Ale skoro twierdzisz, że są różnice to najlepiej niech Brumm popatrzy na oba monitory jeśli będzie miał okazję i niech sprawdzi czy są jakieś znaczące różnice, które dyskwalifikują zakup któregoś z nich Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ale skoro twierdzisz, że są różnice to najlepiej niech Brumm popatrzy na oba monitory jeśli będzie miał okazję i niech sprawdzi czy są jakieś znaczące różnice, które dyskwalifikują zakup któregoś z nich tak też zasugerowałem w pierwszym swoim poście w tym temacie Cytuj Link to post Share on other sites
Brumm 0 Napisano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Byłem dzisiaj w sklepie stały oba monitory koło siebie i na każdym z nich leciało gameplay ze starcraft'a i powiem szczerze kompletnie żadnych różnic w obrazie nie za uwarzyłem. Monitory pod względem obrazu niczym się nie różnią. Jedyny dylemat jaki mam to wielkość i cena niby 300 zł różnicy, ale jednak. I tak coś mi się zdaje, że chyba wezmę 27' bo może później jak wybrałbym 24' mógłbym żałować, że nie wziąłem większego Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 17 Marca 2011 Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 jak już zdecydujesz, który wziąć to daj znać i opisz jak wrażenia Cytuj Link to post Share on other sites
Rajki 0 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Drachenfels, widać, że masz wiedzę, ale dość zdawkowo nią się dzielisz... Możesz konkretnie napisać dla czego dany model nie nadaje się do gier, a inny się nadaje? Właśnie też jestem na etapie kupna sprzętu dzieciakom do pokoju i zastanawiam się czy wystarczy im monitor z tunerem MPEG-4. Zastanawia mnie jedna rzecz: czemu monitor HD z tunerem i podświetleniem LED jest cenowo porównywalny lub tańszy od TV HD-ready z podświetleniem lampowym? Gdzie jest haczyk? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Możesz konkretnie napisać dla czego dany model nie nadaje się do gier, a inny się nadaje? cechami istotnymi z punktu widzenia gracza są: input lag oraz "responsywność" matrycy, na drugim miejscu plasuje się kontrast, ergonomia oraz ogólnie pojęta jakość obrazu gdy ktoś pyta mnie o monitor do gier to wybieram takie, które nadają się względem ww. parametrów, dryga rzecz, że dostęp do rzetelnych testów jest dość ograniczony i większość nowych modeli (zwłaszcza tych tańszych) to zwykła zagadka, stąd mogę polecać tylko niektóre monitorki Zastanawia mnie jedna rzecz: czemu monitor HD z tunerem i podświetleniem LED jest cenowo porównywalny lub tańszy od TV HD-ready z podświetleniem lampowym? Gdzie jest haczyk? powody mogą być różne, tańsza matryca/podzespoły choć równie dobrze fakt, że LED'y są tanie alternatywnie powodem może być czysty marketing i próba zachęcenia konsumenta do zakupu produktu z nowej linii Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts