Skocz do zawartości

Jakaś konkurencja dla 2500k?

Recommended Posts

Cześć wszystkim, zamierzam sobie złożyć budżetowy zestaw żeby mieć przez jakiś czas na czym siedzieć, nie mam jakichś wygórowanych wymagań. Z poprzedniego zestawu została mi obudowa, chłodzenie cpu aio i dysk ssd, a zatem muszę kupić całą resztę. Myślałem o częściach używanych, stąd też wpadłem na pomysł i5 2500k pod oc, z płytą powinien mnie wynieść nie więcej niż 600 złotych. Teraz pojawia się pytanie czy cokolwiek może z nim konkurować za te pieniądze? A może jest coś lepszego?

nie będzie nic mocniejszego, szkoda tylko że obecnie płyty na LGA 1155 są drogie, taki używany Asrock P67 Pro3 B3 potrafi kosztować 300zł, pytanie jakie masz chłodzenie? będzie kompatybilne z 1155?

Edytowane przez Vemorion
  • Popieram 1

nie będzie nic mocniejszego, szkoda tylko że obecnie płyty na LGA 1155 są drogie, taki używany Asrock P67 Pro3 B3 potrafi kosztować 300zł, pytanie jakie masz chłodzenie? będzie kompatybilne z 1155?

Nepton 240m, kompatybilność: 

Intel® LGA 2066 / 2011-3 / 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1151 / 1150 / 775 socket

AMD® AM4* / AM3+ / AM3 / AM2+ / FM2+ / FM2 / FM1 socket

temperatury będą dobre :

http://www.tweaks.pl/wp-content/uploads/2015/06/test-47GHz-138V.jpg

obecnie są Asusy na allegro na P67 / Z68 za ~270zł myślę, że 4.5Ghz powinno dać radę, a sam procesor łatwo dostać za ~300zł bo jest ich pełno

Mam znajomego który trzyma go na 4.8ghz na cooler master evo 212 :D chociaż nie wiem czy eist nie był włączony ^^ ale działa

Nie mogłem już znaleźć nic lepszego :) dzięki za pomoc

• 4 tygodnie później...

to może ja tutaj jeszcze dopowiem, bo pytanie z tematu brzmi : konkurencja dla 2500k,

a odpowiedź jest taka, że 2500k w swojej cenie nie ma konkurencji i te zdanie wyjaśnia wszystkie wątpliwości zawarte w temacie

do autora, i5 2500k podkręcony do 4,5ghz to wydajność mniej więcej i5 7500, czyli 6 letni 2 gen =  7 gen , to tak apropo konkurencji ;)

Dzięki wielkie, wybór padł na 2600k :)