Skocz do zawartości

Co kupić do pracy na bazie AMD Phenom II X6 1100T ?

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zakupu nowego sprzętu. Jako że od kilku ładnych lat zarzuciłem stacjonarnego na rzecz laptopa, wypadłem nieco z obiegu :hahaha: Jednostka ma być stricte do pracy: środowisko java - więc maven, 2+ eclipse, jboss/tomcat.

Z budżetem chciałbym się wstępnie zamknąć w 3.ooo - 3.5oo, dlatego pomyślałem, żeby wyjść od AMD Phenom II X6 1100T. Do tego Asus Crosshair IV Formula (890FX) albo tańsza opcja - Asus M4N98TD EVO (nForce 980a). Ogólnie myślałem, żeby trzymać się asus'a, bo jakieś nie najlepsze doświadczenia miałem z gigabytem.

Istotna jest pamięć, jednak poczułem się zagubiony patrząc na mnogość dostępnych opcji :wariat: DDR3 triple channel 6/12GB, tylko jaki producent (byle nie GeiL) ? Jakie taktowanie/FSB ?

Do tego dysk SSD (OCZ SSD 2.5'' Vertex 2 E 60 GB ?) no i kompletnie nie wiem jak z kwestią zasilania/chłodzenia ;) Grafika - nie ma znaczenia kompletnie.

Bardzo proszę Was o wsparcie - jestem laikiem i każda rada będzie dla mnie na wagę złota :P

Jeśli interesuje Cię AMD to proponuję:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=37514

Płyta choć tania obsłuży 16GB pamięci. Proponuję 2x4GB od A-Data. W grę nie wchodzi układ Triple Channel jako, że AMD tego trybu nie wspiera. Zasilacz o wysokiej sprawności jednego z najlepszych producentów. Karta graficzna wystarczająca skoro nie będzie to komputer do grania. Wszystko w dość pojemnej obudowie.

Tutaj moja propozycja na Intel-u:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=37515

Jedyne zmiany to rzecz jasna procesor i płyta główna.

Można też postawić na 3x2GB pamięci. Tu wybór pozostawiam Tobie-najlepiej się orientujesz jak wygląda sprawa z zapotrzebowaniem na pamięć w aplikacjach przez Ciebie używanych ;)

Poczekaj na opinie innych użytkowników, może doradzą coś lepszego.

Pozdrawiam.

Za 3500 zlotych spokojnie mozna zlozyc cos na INTEL'u - bedzie duzo bardziej wydajnie, a sprzet bedziesz mogl sobie w przyszlosci ulepszyc bez koniecznosci wymiany plyty glownej - Ivy Bridge bedzie kompaktybilny z podkladka 1155. Z AMD juz tego sie nie da zrobic...

Oto moja propozycja:

Procesor

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX 769 zl

Plyta glowna

Asus P8H67-M LE R3.0 /intel H67 399 zl

Pamiec RAM

Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Vengeance 469 zl

Dysk SSD

OCZ Vertex2 80GB (280MB/270MB/s) 599 zl

Drugi dysk twardy

Samsung 1.5 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F2EG 259 zl

Obudowa

Cooler Master Elite 331 (Black) 169 zl

Zasilacz

Seasonic S12II-430 430W 80 Plus Bronze 239 zl

W sumie 2903 zł , zostaje 597 zlotych na monitor, w tej cenie spokojnie juz cos fajnego mozesz sobie wybrac.

Drugi dysk twardy masz 1,5 TB , 5400 obrotow czyli bedzie cisza.

Procesor ma zintegrowana grafike HD 3000, dzieki ktorej jesli najdzie cie chec pograsz nawet w najnowsze tytuly gierek, a do pracy biurowej nadaje sie idealnie.

Tu masz fajny artykul

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3664.html

Cpu: wersja z intelem faktycznie wydaje się zacniejszą opcją - jakoś tak z góry założyłem że złożenie czegoś za 3.5oo na intelu jest a wykonalne, ale może dlatego że patrzyłem na ceny i7. Także bardzo dziękuję za podpowiedź z Intel Core i5-2500K.

Mobo: sugerujecie Asus P8H67-M. Jak widzę, wersja "M" jest w standardzie miniATX ? LE ma dwa sloty na pamięć - nie lepiej dołożyć te ~2oo i mieć 4 ? I w sumie czego nie do końca rozumiem - oba modele wspierają częstotliwość szyny max 1333, to przy ramie na poziomie 1600 chyba pewna strata ? Dodatkowo płyta ma zintegrowaną kartę graficzną, tak jak procek - nie będzie jakiś konfliktów ? Która opcja lepsza ?

Ram: z A-Data nie miałem nigdy do czynienia powiem szczerze, dlatego bardziej skłaniałbym się w kierunku Corsair. A co np myślicie o OCZ3RPR1600C6LV6GK? Niby 6gb a nie 8gb, ale lepsze taktowanie.

Dodatkowy dysk jest w zasadzie zbędny, bo nie wiem co miałbym robić z tym tera+ wolnego miejsca. 80gb na windę i soft w zupełności mi wystarczy. Obecnie od 3 lat dysk 320 zapełniłem może do 70gb, trzymając sporo zbędnych danych.

I jestem niezmiernie wdzięczny za Waszą pomoc. Oczywiście dalsze uwagi, propozycję mile widziane :-)

Za 3500 zlotych spokojnie mozna zlozyc cos na INTEL'u - bedzie duzo bardziej wydajnie, a sprzet bedziesz mogl sobie w przyszlosci ulepszyc bez koniecznosci wymiany plyty glownej - Ivy Bridge bedzie kompaktybilny z podkladka 1155. Z AMD juz tego sie nie da zrobic...

Oto moja propozycja:

Procesor

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX 769 zl

Plyta glowna

Asus P8H67-M LE R3.0 /intel H67 399 zl

Pamiec RAM

Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Vengeance 469 zl

Dysk SSD

OCZ Vertex2 80GB (280MB/270MB/s) 599 zl

Drugi dysk twardy

Samsung 1.5 TB 5400rpm 32MB cache SATA-II F2EG 259 zl

Obudowa

Cooler Master Elite 331 (Black) 169 zl

Zasilacz

Seasonic S12II-430 430W 80 Plus Bronze 239 zl

W sumie 2903 zł , zostaje 597 zlotych na monitor, w tej cenie spokojnie juz cos fajnego mozesz sobie wybrac.

Drugi dysk twardy masz 1,5 TB , 5400 obrotow czyli bedzie cisza.

Procesor ma zintegrowana grafike HD 3000, dzieki ktorej jesli najdzie cie chec pograsz nawet w najnowsze tytuly gierek, a do pracy biurowej nadaje sie idealnie.

Tu masz fajny artykul

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3664.html

Crosshair IV forumła bedze kompatybilny z AM3+... tak ze wcale ten intel taki super nie jest