maciek36 0 Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Witajcie, Nie znalazłem bardziej pasującego miejsca na forum. Posiadam laptopa dell xps 14 i padła mi bateria. Niestety się zgapiłem i obecnie de facto pozostały tylko zamienniki z chin. Bateria ma oznaczenie 4RXFK, 14.8V, 4600mAh Czy macie doświadczenie z regeneracją baterii/akumulatorów ? Niektórzy zapewniają, że robią to na markowych podzespołach. Jestem w stanie uwierzyć, że takowa regeneracja będzie lepsza niż to co jest dostępne na aliexpress po wpisaniu 4rxfk, to kilka zamienników za około 50 dolarów. Prośba o poradę, linki do sprawdzonych zamienników, czy też firm robiących regenerację. Dodam, że laptop jest poza tym w bdb stanie. Mam ssd 128gb+hdd500gb, proc i5, 8bg ramu, więc z wymianą mi się zupełnie nie śpieszy. Dzięki wielkie za pomoc, sugestie maciek Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jedno markowe ogniwo 18650, to koszt ok. 20zł. Oblicz sobie ile takich ogniw potrzeba do Twojej baterii. Włącz logiczne myślenie i zastanów się skąd biorą takie tanie baterie chińscy sprzedawcy? Wytwarzanie akumulatorów to drogi interes, dlatego na to mogą sobie pozwolić tylko bogate firmy. Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sanyo. W tych firmach każde ogniwo przechodzi proces weryfikacji i jeśli nie spełnia parametrów, to zostaje odrzucone. Takie odrzuty skupują firmy trzecie i sprzedają pod swoimi nazwami... Pojemność można wytłoczyć dowolną... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Jedno markowe ogniwo 18650, to koszt ok. 20zł. Oblicz sobie ile takich ogniw potrzeba do Twojej baterii. Włącz logiczne myślenie i zastanów się skąd biorą takie tanie baterie chińscy sprzedawcy? Wytwarzanie akumulatorów to drogi interes, dlatego na to mogą sobie pozwolić tylko bogate firmy. Samsung, LG, Panasonic, Sony, Sanyo. W tych firmach każde ogniwo przechodzi proces weryfikacji i jeśli nie spełnia parametrów, to zostaje odrzucone. Takie odrzuty skupują firmy trzecie i sprzedają pod swoimi nazwami... Pojemność można wytłoczyć dowolną... Rozumiem, że Twoja odpowiedź kieruje mnie ku regeneracji akumulatora ? Jakieś polecone firmy ? Mój post na forum jest właśnie wynikiem ogromnych wątpliwości co do jakości takiej baterii z alii, a w tym momencie już do mojego lapka brak innych możliwości. Z USA nie chcą wysyłać do PL NIe wiem jak obliczyć ile potrzeba takich ogniw nie znam się. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez maciek36 Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Sprawa jest prosta: jeśli masz umiejętności, możesz zrobić to taniej. Jeśli nie masz umiejętności, musisz kupić gotowy wyrób. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez roman106 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukraft 1 Napisano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Polecam wpisac w google "jak zregenerowac baterie laptopa" . Z tego co zauwazylem oferuja regenerowane baterie jak i instruktaz krok po kroku jak zrobic to samemu. Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Sprawa jest prosta: jeśli masz umiejętności, możesz zrobić to taniej. Jeśli nie masz umiejętności, musisz kupić gotowy wyrób. Dzięki za takie złote porady. Chciałbym kupić dobry produkt. Szkoda mi własnego czasu na zabawy w akumulatory. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukraft 1 Napisano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Czyli pozostaje ta stronka co Ci sie wyswietlila w google. Moze meliby gotowy model do tojego lapka, a jak nie to wyslesz im do regeneracji. Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) 4RXFK, 14.8V, 4600mAh to nie jest bateria z modułów 18650 wiec jej nie zregenerujesz. Czy jakieś firmy to robią ? myślę że to wątpliwe bynajmniej ja nie słyszałem aby tego typu baterie w ogóle były regenerowane. Wiec pozostaje ci kupno nowej oryginalnej albo nowego zamiennika, ew używka jakaś. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez prohans Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 4RXFK, 14.8V, 4600mAh to nie jest bateria z modułów 18650 wiec jej nie zregenerujesz. Czy jakieś firmy to robią ? myślę że to wątpliwe bynajmniej ja nie słyszałem aby tego typu baterie w ogóle były regenerowane. Wiec pozostaje ci kupno nowej oryginalnej albo nowego zamiennika, ew używka jakaś. Dzięki za rzeczową odpowiedź. Na zapytanie do jednej z firm dostałem w odpoiwedzi link to usługi z regeneracją baterii. Cena nie wiem, czy ok, ale jeśli miałby to być rozwiązanie lepsze, pewniejsze niż tzw noname z chin to wolę to. Co myślicie ? Chyba wiedzą co robią, skoro napisali, że zregenerują ? http://sklep.margo.wroc.pl/p/1570/664/regeneracja-baterii-dell-4rxfk-c1jkh-do-notebookow-dell-xps-l421x-xps-14-l421x-xps-14-ultrabook-xps-14-l421x-ultrabook-li-polymer-litowo-polimerowe-do-notebookow-regeneracja-baterii-akumulatorowych.html Cytuj Link to post Share on other sites
novi61 0 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Dzięki za rzeczową odpowiedź. Na zapytanie do jednej z firm dostałem w odpoiwedzi link to usługi z regeneracją baterii. Cena nie wiem, czy ok, ale jeśli miałby to być rozwiązanie lepsze, pewniejsze niż tzw noname z chin to wolę to. Co myślicie ? Chyba wiedzą co robią, skoro napisali, że zregenerują ? Dzięki za rzeczową odpowiedź. Na zapytanie do jednej z firm dostałem w odpoiwedzi link to usługi z regeneracją baterii. Cena nie wiem, czy ok, ale jeśli miałby to być rozwiązanie lepsze, pewniejsze niż tzw noname z chin to wolę to. Co myślicie ? Chyba wiedzą co robią, skoro napisali, że zregenerują ? http://sklep.margo.wroc.pl/p/1570/664/regeneracja-baterii-dell-4rxfk-c1jkh-do-notebookow-dell-xps-l421x-xps-14-l421x-xps-14-ultrabook-xps-14-l421x-ultrabook-li-polymer-litowo-polimerowe-do-notebookow-regeneracja-baterii-akumulatorowych.html Wiesz, mam stare akumulatory, z T23 IBM, i jeszcze działaja i mają do 70% pojemności - to była klasa/wykonanie. Obecnie tylko te najlepsze mają podobną żywotność - inne - zużywają się nieodwracalnie /to chemia słabych /tanich materiałów. Nieopłacalna regeneracja - na chwilę. I nie kupuj zamienników na allegro - nie dość że mniejsza trwałość to jeszcze są niedopasowane i przez to przerywają. Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 300zł za regeneracje? nieźle Taniej masz nową oryginalna https://www.ebay.pl/itm/Genuine-4RXFK-Battery-Dell-XPS-14-L421x-Ultrabook-14-L421X-Series-FFK56-C1JKH-/281138616509 Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 300zł za regeneracje? nieźle Taniej masz nową oryginalna https://www.ebay.pl/itm/Genuine-4RXFK-Battery-Dell-XPS-14-L421x-Ultrabook-14-L421X-Series-FFK56-C1JKH-/281138616509 Ja bardzo chętnie kupię oryginał, ale czy to z linka to aby na pewno oryginalna bateria dell ? Na większości aukcji, które widziałem na głównym zdjęciu pokazują baterię dell, a później już tę właściwą czyli zamiennik. Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Wiesz sprzedawca ma 13k + pozytywnych komentarzy poza tym, oryginalne baterie pochodzą z Chin bo skąd miały by pochodzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Wiesz sprzedawca ma 13k + pozytywnych komentarzy poza tym, oryginalne baterie pochodzą z Chin bo skąd miały by pochodzić ? Nigdy nic nie kupiłem na aliexpress itp. A z tych co widziałem większość zamienniki, mimo, że szukałem oryginału. Jak wspomniałem główne foto bateria z napisem DELL, a dalej nagle foty czarnej baterii, bez żadnych oznaczeń. Tutaj też tak wprost nie jest napisane, że to bateria firmy Dell, a że pasuje do Dell. Taka semantyka języka, ale dość istotna. No właśnie, dlatego myślałem o zamienniku, bo rzeczywiście "dellowskiej" baterii takiej już nie uświadczysz chyba Kupiłem tę baterię z podanego linka, zobaczymy Cytuj Link to post Share on other sites
maciek36 0 Napisano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 300zł za regeneracje? nieźle Taniej masz nową oryginalna https://www.ebay.pl/itm/Genuine-4RXFK-Battery-Dell-XPS-14-L421x-Ultrabook-14-L421X-Series-FFK56-C1JKH-/281138616509 Bateria przyszła, chyba faktycznie jest oryginalna Dzięki !!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts