Kick9599 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Witam. Mam pytanie, czy jest możliwość aby w/w płyta główna miała włączoną zintegrowaną kartę sieciową cały czas, nawet po wyłączeniu komputera ? Chcę mieć aktywną funkcję "budzenia" kompa przez telefon, ale niestety działa to tylko wtedy kiedy komputer jest w trybie uśpienia, kiedy wyłączę komputer normalnie, karta sieciowa jest wyłączona i nie mam takiej możliwości, a nie chcę komputera trzymać cały czas w trybie uśpienia. Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Mam pytanie, czy jest możliwość aby w/w płyta główna miała włączoną zintegrowaną kartę sieciową cały czas, nawet po wyłączeniu komputera ? Chcę mieć aktywną funkcję "budzenia" kompa przez telefon, ale niestety działa to tylko wtedy kiedy komputer jest w trybie uśpienia, kiedy wyłączę komputer normalnie, karta sieciowa jest wyłączona i nie mam takiej możliwości, a nie chcę komputera trzymać cały czas w trybie uśpienia. Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam. Tak spytam a dlaczego nie chcesz trzymać PC w trybie uśpienia? Chodzi o pobór prądu? Jeśli tak to w tym trybie PC pobiera go mniej niż przy normalnym rozruchu. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez jayson2309 Cytuj Link to post Share on other sites
Kick9599 0 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Tak spytam a dlaczego nie chcesz trzymać PC w trybie uśpienia? Chodzi o pobór prądu? Jeśli tak to w tym trybie PC pobiera go mniej niż przy normalnym rozruchu. O pobór prądu mi się nie rozchodzi ale załóżmy taką sytuację, że wyłączą prąd z powodu jakiejś awarii, i już jest problem bo musiałbym go uruchomić ręcznie, druga sytuacja, moi rodzice korzystają czasami z komputera i mogą zapomnieć go przełączyć w tryb uśpienia, jeszcze inna sytuacja, mogę komputer omyłkowo zdalnie wyłączyć. Wiem że takie sytuacje rzadko się mogą zdarzyć, ale dla mnie wygodniej byłoby go po prostu włączyć niż korzystać z trybu uśpienia. Jeżeli się nie da ustawić karty sieciowej w ten sposób aby działała po wyłączeniu to trudno, będę musiał z tym żyć (oczywiście chodzi mi o zdalny dostęp do komputera np. przez program Team Viewer) Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Kick9599 Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) No to już są konkretne argumenty Sam odpalałęm często PC przez WOL by dorzucić jakiś linki do pobrania itp. ale udreką było trzymanie PC w stanie uśpienia bo często zapomniałem go uśpić. W końcu dałem sobie spokój i kupiłem NAS. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez jayson2309 Cytuj Link to post Share on other sites
Kick9599 0 Napisano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 No to już są konkretne argumenty Sam odpalałęm często PC przez WOL by dorzucić jakiś linki do pobrania itp. ale udreką było trzymanie PC w stanie uśpienia bo często zapomniałem go uśpić. W końcu dałem sobie spokój i kupiłem NAS. Też się kiedyś zastanawiałem nad NAS ale w moim przypadku byłoby to bez sensu, wszystkie dane na kompie, a czasami muszę coś zrobić na PC dlatego się zainteresowałem WOL. Jak z tą kartą sieciową nie wypali to kupię moduł GSM z przekaźnikiem i pod kompa, start za pomocą SMS'a Problem rozwiązany, brak sterowników do karty sieciowej, leciał na sterach od windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts