Skocz do zawartości

Asus Z170 Pro-gaming, wake on lan.

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie, czy jest możliwość aby w/w płyta główna miała włączoną zintegrowaną kartę sieciową cały czas, nawet po wyłączeniu komputera ? Chcę mieć aktywną funkcję "budzenia" kompa przez telefon, ale niestety działa to tylko wtedy kiedy komputer jest w trybie uśpienia, kiedy wyłączę komputer normalnie, karta sieciowa jest wyłączona i nie mam takiej możliwości, a nie chcę komputera trzymać cały czas w trybie uśpienia.

Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam. 

Witam. Mam pytanie, czy jest możliwość aby w/w płyta główna miała włączoną zintegrowaną kartę sieciową cały czas, nawet po wyłączeniu komputera ? Chcę mieć aktywną funkcję "budzenia" kompa przez telefon, ale niestety działa to tylko wtedy kiedy komputer jest w trybie uśpienia, kiedy wyłączę komputer normalnie, karta sieciowa jest wyłączona i nie mam takiej możliwości, a nie chcę komputera trzymać cały czas w trybie uśpienia.

Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.

Tak spytam a dlaczego nie chcesz trzymać PC w trybie uśpienia? Chodzi o pobór prądu? Jeśli tak to w tym trybie PC pobiera go mniej niż przy normalnym rozruchu.

Edytowane przez jayson2309

Tak spytam a dlaczego nie chcesz trzymać PC w trybie uśpienia? Chodzi o pobór prądu? Jeśli tak to w tym trybie PC pobiera go mniej niż przy normalnym rozruchu.

O pobór prądu mi się nie rozchodzi :) ale załóżmy taką sytuację, że wyłączą prąd z powodu jakiejś awarii, i już jest problem bo musiałbym go uruchomić ręcznie, druga sytuacja, moi rodzice korzystają czasami z komputera i mogą zapomnieć go przełączyć w tryb uśpienia, jeszcze inna sytuacja, mogę komputer omyłkowo zdalnie wyłączyć. Wiem że takie sytuacje rzadko się mogą zdarzyć, ale dla mnie wygodniej byłoby go po prostu włączyć niż korzystać z trybu uśpienia. Jeżeli się nie da ustawić karty sieciowej w ten sposób aby działała po wyłączeniu to trudno, będę musiał z tym żyć :)  (oczywiście chodzi mi o zdalny dostęp do komputera np. przez program Team Viewer)

Edytowane przez Kick9599

No to już są konkretne argumenty :) Sam odpalałęm często PC przez WOL by dorzucić jakiś linki do pobrania itp. ale udreką było trzymanie PC w stanie uśpienia bo często zapomniałem go uśpić. W końcu dałem sobie spokój i kupiłem NAS.

Edytowane przez jayson2309

No to już są konkretne argumenty :) Sam odpalałęm często PC przez WOL by dorzucić jakiś linki do pobrania itp. ale udreką było trzymanie PC w stanie uśpienia bo często zapomniałem go uśpić. W końcu dałem sobie spokój i kupiłem NAS.

Też się kiedyś zastanawiałem nad NAS ale w moim przypadku byłoby to bez sensu, wszystkie dane na kompie, a czasami muszę coś zrobić na PC dlatego się zainteresowałem WOL. Jak z tą kartą sieciową nie wypali to kupię moduł GSM z przekaźnikiem i pod kompa, start za pomocą SMS'a :D

Problem rozwiązany, brak sterowników do karty sieciowej, leciał na sterach od windowsa  :D