Skocz do zawartości

Grafa 400 zł.

Recommended Posts

Wziąłem się za składanie kompa myśląc, że zajmie mi to jeden dzień a tu okazało się że tydzień siedzę, czytam wszystkie fora i testy i mam większy mętlik w głowie niż miałem na początku:/ Procka i płytę główną mam. Teraz kolej na grafę;) pomóżcie, proszę ;)

Zastanawiam się nad:

1. Gainward HD 3850, 1024MB, 339 zł,

2. SAPPHIRE HD 4830, 512MB, 334 zł,

3. HD 4850 , 512MB, 400 zł,

4. Gf9800 Gt 512MB, 400 zł (ale ten gf chyba odpada bo za tą samą kwotę mam już 4850 a on chyba lepszy, chyba:))

Co doradają fachowcy??:] (lizus)

wiadomo że hd 4770 najlepszy ale bardzo trudno dostępny (praktycznie niedostępny) z tych wymienionych przez Ciebie najlepszy jest HD4850 i gdybyś znalazł jeszcze z ddr5 gainwarda na allegro to wtedy on ma wydajność jak HD4870 ;)

a tak z czystej ciekawości jakiego proca i mobo wybrałeś??

Doradzam !!!

Szukaj ATI 4770

bije wszystkie wymienione przez ciebie karty na głowę

Tylko powodzenia w szukaniu

4850 jest lepszy od 4770, bo ma więcej SP.

4770 = 4830, tyle że w niższym procesie technologicznym, przez co lepiej się kręci i pobiera mniej prądu.

Jednak za cenę tej karty (która jest zbyt wysoka) można mieć 4850, który już na starcie jest szybszy, a też się przecież kręci.

Za ciut więcej niż 400 pln nabyć można GTS'a 250 czyli przemianowanego 9800 GTX+ od Gaiward'a - ponoć wydajniejszy od bardzo popularnych i chwalonych ATI 4850 a i opcję CUDA mamy :[

A tak wogule to mamy jakiś dobry zasilacz adekwatny do proponowanych grafik ??

W top 10 kart graficznych czerwca benchmarka, wynika że GTS'a 250 ale z pamięcią 1Gb jest porównywalny z 4550, choć i tak gorszy (na moje oko:)) a tu w cenie jest już spora różnica.

Z tymi grafami jest taki zamot, że jak zaczynam o tym czytać to już mnie głowa boli:) Ja rozumie konkurencje między firmami, ale teraz zdarza się że w jednej firmie za dajmy 400 złotych jest kilka kart z porównywalnymi osiągami i sami sobie robią konkurencję. Jak kilka lat temu kupowałem grafę to miałem do wyboru Radeona 9800PRO i jego konkurencję od GF i wybór był prosty. Mogłyby wrócić tamte czasy:D