Skocz do zawartości

[5000zł=3500+1500] Zestaw do 3500 zł do Gier + monitor IPS do Gier do 1500 zł(1080p/1440p)

Recommended Posts

Witam , chciałbym poprosić użytkowników tego forum o pomoc w stworzeniu zestawu i dobraniu monitora dla mojego kuzyna(IPS).
Z tego co wiem nie jest on fanem szybkich gier, więc nie celuję w 140 hz w Battlefieldach itd.
Jeśli cena monitoru czy zestawu wypada o 100 zł drożej nie jest to problem.

Co do moich preferencji i czego oczekuję od komputera.

· Zastosowanie komputera : gry

· Maksymalna kwota na komputer : 3500

· Maksymalna kwota na monitor : 1500

· Kiedy zamierzam kupić komputer? : w ciągu tygodnia

· Których części potrzebuję : wszystkich

· Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie

· Specjalne wymagania : zapisane poniżej

· Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak  (oprócz klawiatury i myszki)

· Zastosowanie monitora : gry, ale nie celuję w 144 hz , więc IPS

· Rozdzielczość mojego monitora i model : chcę kupić 1080p lub 1440p, sam nie siedzę w monitroach więc nie ogarniam jak sie ceny kształtują,
jak 1440p są nadal za drogie i nie ma sensu kupować do 1500 zł, to 1080 absolutnie wystarczy.

· Inne :

Oczywiście chciałbym otrzymać zestaw, który zaoferuje za jak najlepszą cenę jak największą wydajność

Najchętniej kupiłbym zestaw gdzieś gdzie składają za darmo PCta, jako że sam nie zamierzam się w to bawić.

Czego oczekuję od podespołów.

1)CPU: NIE będę podkręcał sprzętu (procesora/ramu itd)

2)Zasilacz: Chciałbym, aby był trochę na wyrost, nie chcę żeby pracował na prawie maksymalnej wydajności. Pct jest dla kuzyna, nie chcę by mu się zjarał i były do mnie pretensje :)

3)Dysk: Chce SSD. Jeśli są jakieś przecenione 240gb w rozsądnej cenie to takie, jak nie to 120gb jest jak najbardziej w porządku.

4)Monitor: 1080p lub 1440p, patrz wyżej

Komfortowe granie w 1440p na skrzynce za 3500 zł, to tylko w jakiś starych tytułach. W nowych AAA, nie ma szans. 

Za 3500 zł masz zestaw z 8400, GTX 1060, 8 GB DDR4 + reszta bez SSD. Póki co 8400 niedostępny chyba, że gdzieś znajdziesz. 

Schodząc np do szkiełka takiego jak LG 24MP59G-P masz 900 zł do zestawu. Można myśleć o SSD czy o wydajniejszej GPU