booze 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Zaczne od początku, monitor kupiony 2 lutego, po 5 godzinach pracy - biały piksel na środku ekranu - sprzedawca wymienił na nowy, ok miesiąca temu szary piksel, i całkowita awaria monitora - przyjechał kurier zabrał, panowie z samsung polska wymienili cały panel LCD (monitor oddali 17.06) mamy 30.06 i co? śliczny zielony piksel z lewej strony ekranu, ogarnęła mnie niepohamowana 'radość' z tego faktu natomiast gdy już się uspokoiłem , zadzwoniłem do samsunga, więc mówię kolesiowi, że co mam zrobić jeśli po wymianie u was całego panela LCD, wyskoczył mi zielony piksel, gostek zapytał o model to mu mówie SAMSUNG T220, a ten zabił mnie cudownym pytaniem: 'to jest monitor tak?' .. no nic, powiedziałem całą historię awarii itd, Pan serwisant powiedział że w matrycy ( o której wymiar zapytał - wydaje mi się że oznaczenie T220 bardzo czytelnie pokazuje iż są to 22 cale no ale trudno, musiałem mu też to powiedzieć) musi wystąpić 5 sub-pikseli w różnych miejscach by monitor nadawał się do wymiany.. także klops straszny bo ów piksel raz przeze mnie zauważony rzuca się mi w oczy i mnie w ia.. na pytanie dlaczego tak jest z tymi awariami facet oznajmił że widocznie samsung montuje wadliwe panele LCD... wygląda na to, że niestety nic nie da się zrobić a ja zostanę z tym pikselem do czasu w którym ów cud monitor znów się nie zepsuje.. Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 stary, współczuję... Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ja mam T240 i mi samsung też nie chciał naprawić jak do nich dzwoniłem a też mi wywaliło pixel to ja wziąłem w łape gware i pojechałem do punktu samsunga pokazałem im dowód zakupu i po tygodniu trafił do mnie mój monitor z nową matrycą Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 szkoda że Samsung nie posiada takiej gwarancji na bady jak Punkt Honoru LG lub praktycznie identyczna gwarancja Iiyamy... Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Nie masz czym się martwić Po prostu ten zielony piksel jest zablokowany - to się zdarza. Myślę że ten link + kilka-kilkanaście godzin męczenia monitora powinno załatwić sprawę. http://www.jscreenfix.com/ // postaraj się "męczyć" jak najmniejszy obszar wokół tego "zielonego" faceta. Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 bardzo dobra opcja z tym http://www.jscreenfix.com/ - ktoś powinien zrobić osobny wątek dotyczący metod walki z Badami... Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ja napisze mini-recenzję (zaklepane ) Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ok, napewno się przyda innym pzdr. Cytuj Link to post Share on other sites
soulburner 5 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ja tylko dodam, że kiedyś na 19" Samsungu (niestety, nie pamiętam modelu, było to ok. 3,5 roku temu, TN) wyskoczył hot piksel na środku ekranu - wyczytałem gdzieś wcześniej, że pomaga delikatne rozmasowanie go... pacnąłem więc palcem, delikatnie pomasowałem i zniknął, tzn. zaczął działać poprawnie. Po kilku godzinach pojawił się ponownie - więc znowu masaż Po tych dwóch razach nie pojawił się więcej. Ale podkreślam - robimy to delikatnie. Jeśli nie przynosi to efektu, lepiej nie przyciskać mocniej i nauczyć się z tym żyć - w HP LP1965 mam za matrycą pyłek przypominający bad pixel. Po kilku dniach przestałem go dostrzegać i po niemal roku czasu muszę go uparcie szukać Cytuj Link to post Share on other sites
Jaszczur227 0 Napisano 2 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ja mam już ładnych kilka miesięcy samsunga T200 i mam 1 czerwony pixel w lewym dolnym rogu myślałem że jest więcej ale to były paproszki osadzone na monitorze xD w sumie to mi on w niczym nie przeszkadza, jak się o nim zapomnie to nie zwraca się na to uwagi, widać go tylko przy przeglądaniu neta, chyba od 4 biorą na gwarancje, zależy też jaki kolor, która część monitora itp. ... Cytuj Link to post Share on other sites
decigner12 0 Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Kolego mam do ciebie pytanie czy w twoim mieście znajduje się placówka ragz bądź jaki kolwiek autoryzowany serwis? Jeżeli tak wal prosto do nich. Jeżeli samsung nie chce ci wymienić panelu to zanieś go na serwis będą zmuszeni wymienić ci matryce. Ja się nie męczyłem z infolinią szkoda czasu. U mnie za to zdechła cała logika i szczerze mówiąc chyba miałem farta, że ten panel został zrobiony o dziwo w rumunii :mrgreen: Boże dziękuję ci za nie chiński produkt. W tej chwili wszystko co jest zrobione w chinach jara się psuję i gorzej Dokładniej mam Samsunga SyncMaster 2053BW 8000:1 2ms. Wytrzymał rok. Mój LG 19' nie wytrzymal miesiąca i otrzymałem odmowę naprawy Chyba się popłacze Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 niestety w monitory Samsung nie są objęte tak "wspaniałą" gwarancją jak LG (gdzie wystarczy że wyskoczy jeden i w serwisie wymieniają monitor na nowy), w Sasungu mągą wymienić sprzęt dopiero jak pojawi się ok 3 badów w srodkowej części monitora i 4 bliżej krawędzi Cytuj Link to post Share on other sites
Scare 0 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 LG wprowadziło gware na wszystkie piksele jako pierwsza firma w Polsce. Już od 2006 można wymieniać wadliwe panele. Podobną ma Iiyama (warunek - monitor trzeba kupić u autoryzowanego sprzedawcy) Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 ...ciekawe ile jest takich autoryzowanych punktów gdzie można "załapać" się gwarancję Iiyamy. W LG wrunki są nieco korzystniejsze bo niezależnie gdzie się kupi monitor tej firmy jest on chyba objęty wspomnianą gwarancją. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts