Skocz do zawartości

wentylator(y) prolimatech megahalems

Recommended Posts

witam , mam prolimatech megahalems i zastanawia mnie jeden fakt , od samego poczatku chlodził q6600 , jest na nim zamontowany wentylator Enermax Apollish Vegas UCAPV12A-R 120mm Red 2000 rpm wpychajacy w radiator, niedawno pomyslalem czy temperatury spadna jesli bym zalozył na druga strone wyciagajacy , przemontowalem z obudowy 1600 rpm od scythe na druga strone prolimatecha i co dziwne temperatury w stresie w tym samym tescie co przed zalozeniem poszly dosc w góre , jak to jest mozliwe?

moze inny układ wentylatorów? czy jest sens zakładania drugiego wentylatory?

ktore chłodzenia z seri prolimatech sa lepsze od megahalems? super mega? i tak dalej ,

po zamontowaniu drugiego wentylatora temperatura powinna spasć o około 2, max 3 stopnie pod obciążeniem. Wentylator wysysający powinien być o tej samej lub większej prędkosci niż ten dmuchający powietrze w wentyl. Jeśli masz wentylator o prędkości do 2000obr/min to nie ma większego sensu wkładanie drugiego.

tak jak napisal leon691 - oba wentyle powinny byc takie same ( miec takie same parametry ). jesli z przodu masz 2000RPM i wiekszy przeplyw powietrza, a na tyl dasz wentyl ze slabszym to tym samym zmniejszysz przeplyw = wydajnosc chlodzenia obnizy sie.

tak na marginesie to do prolimatech coolerow to wentyle powinny byc 1200obr nawet tak pisze w opisie

ja mam armagedona i 2x noctua 140mm najpierw jeden mialem potem drugi zalozylem i temp spadly o 3 stopnie

jak ja zalozylem enermax appolish vegas 2x 140mm 2000obr to tez tempy byly wysze o 5-7 stopni

to, że radiator jest zoptymalizowany pod wentylatory wolnoobrotowe nie znaczy że stosowanie tych szybszych nie bedzie skutkowało zmniejszeniem temperatury, więc wcale nie "powinno być 1200", po prostu radiator (a konkretnie jego budowa, odległości między żeberkami) dobrze znosi niskie obroty (niski przepływ) i tyle. Inna sprawa że całość działa w obudowie a co za dużo to niezdrowo - zawirowania powietrza przy takim przepływie (2000obr/min) nie muszą wcale służyć temperaturom w obudowie.