Skocz do zawartości

Nowy komputer - głównie do grania max do 4,5k

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : w 99% granie

• Maksymalna kwota : 4 - 4,5 tyś (im więcej się uda oszczędzić tym lepiej :))

Kiedy zamierzam kupić komputer? : max do 3 mc-y

Których części potrzebuję : chyba wszystkich, po za monitorem klawiaturą, myszą no i może za wyjątkiem grafy

Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej nie

Rozdzielczość mojego monitora i model : 1920 x 1080, Samsung SyncMaster S24D330 

Specjalne wymagania : chciałbym coś na czym spokojnie będzie dało się grać przez dłuższy okres czasu :-)

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nVIDIA GeForce GTX 960

Własna propozycja zestawu Intel Core i3-8350K, Płyta główna MSI Z370-A PRO, Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB lub 16 GB,  na razie chyba zostawię obecną grafikę a jeżeli bym decydował się na zmianę grafy to pewnie na Zotac GeForce GTX 1070 Mini

Inne :

Będę ogromnie zobowiązany za wszystkie propozycję alternatywy dla tych komponentów i podpowiedzi co do pozostałych. Chyba że w ogóle iść w jakiś inny procesor np. jakiś i5 ?

Edytowane przez wsxcde

Procesor: Intel Core i5-8400 | Chłodzenie CPU: SilentiumPC Spartan 3 PRO | Płyta Główna: AsRock Z370 Pro4 | Pamięć RAM: GoodRam 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Play | HDD: Western Digital Blue 1 TB | SSD: GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 | Zasilacz: Cooler Master G550M 550W | Obudowa: SilentiumPC Gladius M35 Pure Black

3406 zł. + Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

CPU na sześciu rdzeniach + chłodzenie do niego - dla lepszej kultury pracy, RAM w dualu na start 16Gb, SSD na MLC z 5-letnią gwarancją, zasilacz na przetwornicy DC-DC z 5-letną gwarancją, obudowa z piwnicą na zasilacz i okablowanie od SilentiumPC.

Dzięki bardzo, tą i3 zasugerowałem się czytając różne jej testy w których wychodziła całkiem nieźle, ale może macie rację że lepiej postawić na i5, tylko że zastanawiałem się czy nie lepiej dołożyć ok 200 zł i kupić i5-8600K.

Chociaż znajomy mocno namawia mnie na Ryzen 5 1600, ale z tego co czytam to pomimo że Ryzeny zbierają pozytywne opinie to w grach lepiej wypadają i5, czy to faktycznie tak jest ? A może Ryzen jest jednak bardziej przyszłościowy ?