sefni 0 Napisano 24 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witam, chciałbym w ciągu najbliższego miesiąca złożyć komputer, ale mam wątpliwości co konfiguracji którą samodzielnie skleciłem. Zastosowanie komputera : gry Maksymalna kwota : 6 600 zł Kiedy zamierzam kupić komputer? : chciałbym się wyrobić przed świętami Których części potrzebuję : wszystkiego oprócz procesora, kupiłem już Ryzena 5 1600 Czy będę podkręcać sprzęt? : tak Rozdzielczość mojego monitora i model : nie posiadam monitora, ale skłaniam się ku LG 24MP59G-P Specjalne wymagania : CISZA Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : BRAK Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/c3398b9e/ Inne : Chcę grać w takie gry jak Wiedźmin 3, Dark souls, BF1 Tak jak wyżej wspominałem, procesor już kupiłem za 780 zł, obudowę też da się kupić taniej niż jest teraz na morelach. W każdym razie, będzie to działać? Co byście zmienili? Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 | Płyta Główna: AsRock X370 Killer SLI | Pamięć RAM: GoodRam 8GB 3000MHz CL16 Play | Karta Graficzna: Palit GeForce GTX1080 JetStream 8GB | HDD: Western Digital Blue 1 TB | SSD: GoodRam Iridium PRO 240GB | Zasilacz: XFX Core TS 550W | Obudowa: Fractal Design Define R5 | Nagrywarka DVD: LG GH24NSD1 SATA | Monitor: LG 24MP59G-P | System: Microsoft Windows 10 Home BOX5822 zł + Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawaChłodzenia CPU oraz płyta na X370 pod OC, RAM w jednej kości pod rozbudowę (za jakiś czas dołóż kolejną kość), karta z wydajnym układem chłodzenia, SSD na MLC z 5-letnią gwarancją, zasilacz na platformie SeaSonica. Cytuj Link to post Share on other sites
sefni 0 Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Prawdę mówiąc miałem zamiar poczekać z OC i narazie pociągnąć na boxowym chłodzeniu. Natomiast ram chciałem mieć od początku 16GB. Jeśli chodzi o płytę główną i zasilacz to moja wiedza jest znikoma, ale wydawało mi się, że jak już na czymś oszczędzać to raczej na płycie, a nie zasilaczu? Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Tak na zasilaczu się nie oszczędza, dotyczy to głównie kupowania jakiś budżetówek za 150 zł. Tutaj masz zasilacz na platformie SeaSonica, na trwałych japońskich kondensatorach. Jest to już zasilacz, który można śmiało polecić.Na płycie można oszczędzać, lecz nie w tym wypadku. Jak chcesz robić OC potrzebujesz do tego odpowiedniej płyty z mocną sekcją zasilania. Druga kwestia jest taka, że pakując się w AM4 zostaniesz na tej podstawce co najmniej kilka lat, dlatego że będzie długo wspierana i teraz jaką płytę sobie wybierzesz z taką zostaniesz. W przyszłości będziesz chciał do niej dać lepszy procesor i podkręcić, nie będziesz wtedy żałował tego, że wybrałeś dobrą płytę.Jeśli nie będziesz podkręcał na początku (choć dobrze by było o tej karty go podciągnąć trochę) możesz wyrzucić chłodzenie i proponuje na starcie zrezygnować z dysku talerzowego, masz większy SSD, który przez jakiś czas Ci wystarczy później możesz dokupić dysk. Dzięki temu możesz dać: GoodRam 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Play 6018 zł. Jeśli wychodzi za dużo, dajemy słabszą kartę: Płyta Główna: AsRock X370 Killer SLI | Pamięć RAM: GoodRam 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Play | Karta Graficzna: ZOTAC GeForce GTX1070 AMP! Core Edit 8GB | HDD: Western Digital Blue 1 TB | SSD: GoodRam Iridium PRO 240GB | Zasilacz: Corsair RM 550X 550W | Obudowa: Fractal Design Define R5 | Nagrywarka DVD: LG GH24NSD1 SATA | Monitor: LG 24MP59G-P | System: Microsoft Windows 10 Home BOX 5787 zł. Z GTX'em 1070 mieścisz się w tym budżecie ze wszystkim, łącznie z zasilaczem z najwyższej półki. Możesz również dać Gigabyte GeForce GTX1070Ti Gaming 8GB i zasilacz ten co wyżej XFX Core TS 550W. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts