Skocz do zawartości

Stacja robocza do projektów i grafiki + laptopa - razem do 10 000

Recommended Posts

Witam koledzy !

Poszukuję stacji roboczej do projektowania w programach takich jak AutoCad, ArchiCad, Revit oraz do grafiki i wizualizacji w programach 3dsMax, Artlantis, ewentualnie Twinmotion. Komputer będzie siedział w biurze więc gier żadnych nie przewiduję. Nie siedzę już totalnie w sprzęcie komputerowym i nie chciałbym kupić czegoś nie wartego swojej ceny, dlatego bardzo Was proszę o pomoc. Zastanawiałem się nad kupnem gotowej stacji roboczej ze względu na to iż takie konfiguracje z reguły wcześniej są porządnie przetestowane żeby nie nawalić. Z drugiej strony jednak pytanie czy za podobną cenę nie udałoby się uzyskać lepszego składaka ? Na stację zamierzam przeznaczyć około 6000zł.

Drugą sprawą jest laptop pod podobne zastosowanie. Chodzi oczywiście o urządzenie słabsze, ale chciałbym móc wykonywać pracę na wyżej wymienionych programach również poza biurem oraz urządzenie które pozwoli mi na pracę w czasie np wykonywania renderów na stacji roboczej. Kwota na laptopa do 4000zł.

Bardzo zależy by wyeliminować koszty na niepotrzebne komponenty, by jak najwięcej przeznaczyć na to na czym opierać się będą w/w programy i dobrze wykorzystać małe studenckie fundusze, dlatego zwracam się do profesjonalistów :)

Bardzo proszę o jakieś sugestie, może ktoś z Was ma już u siebie jakiś sprawdzony zestaw lub ewentualnie byłby w stanie naprowadzić mnie na dobrą drogę by samemu coś ułożyć.

Edit:

Aktualnie używam takiego zestawu zakupionego za około 4,5k jakies 4-5 lat temu ( lata świetlne w świecie elktroniki):

Intel Core i7-3630QM 2.40GHz

16GB RAM

Intel HD Graphics 4000 + Nvidia GeForce GT650M

120GB SSD

Może dałbym radę coś z tym zrobić żeby go usprawnić ? Rendery idą strasznie wolno,a  FPS a CS:GO poniżej 40 pare miesięcy temu gdy jeszcze coś pogrywałem

Udało mi się skleić coś takiego na podstawie jednego z poprzednich wątków.

1 x  MSI Z270 Tomahawk /intel Z270, LGA1151/ 1 x  Intel Core i7-7700K /4.2GHz, 8MB, LGA1151, BOX/ 1 x  Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 1 x  Plextor M.2 M8Pe 256GB heat sink 1 x  GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC 1 x  Crucial 16GB (2x8GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT Silver 1 x  Corsair CX450M 450W 120mm Bronze Semi-Modularny 1 x  SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 1 x  Zalman R1 white USB3.0 (b/z)

http://www.esc.pl/images/pixel_black.gif

4328zł

Brakuje mi do tego kart graficznej. Zastanawiałem się nad Nvidia Quadro K2200. Koszt jednak to około 2200 zł. Może polecicie coś troszke tańszego i pasującego do zestawu ? 
Może ta:
Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB DDR5 192bit (1797/8008) ?
Edytowane przez talizmo