Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich, doradzcie mi który wziąźć telefon, aparatu używam głównie do dzwonienia :), słuchania muzyki (więc musi ładnie grać, słuchawki zawsze moge zmienić jak bedą badziewne), robienia zdjęć i filmików (oba telefony chyba będą w tej kategorii porównywalne), chcę by menu mnie nie drażniło i było intuicyjne (zebym sie szybko odnajdowal w nim, i zebym nie potrzenbne rzczy mogl usunac), no i teraz bedę w necie trochę przesiadywał bo będę bo miał w ofercie play net za free, wiem że jeden ma symbian a drugi bada (jestem totalnie ciemny w tym temacie, kieruje sie tylko tym że symbian jest juz dlugo na rynku i mysle ze jakos bedzie chyba lepiej sie sprawowal niz bada), zawsze mialem se ale teraz mi w oko ten wave 2 wpadl i nie wiem na co sie zdecydowac, niekotrzy moga i android polecic ale zaden fon mi sie z nim nie podoba (sklonny jestem chyba zeby ten moj przyszly telefon dobrze zdjecia robil i nagrywal video), wiec jak w temacie który?

mysle ze jakos bedzie chyba lepiej sie sprawowal niz bada

No właśnie nie. Bada się ciągle rozwija i jest coraz lepsza. Telefony na BadaOS są stabilniejsze i szybsze. IMO Wave jeśli wybierać z tych dwóch.

Co do słuchawek to od razu zbieraj na nie pieniądze bo standardowe są słabe.

Mam SE VIVAZ bez pro czyli z 8Mpix aparat i muszę powiedzieć że zdjęcia robi bardzo dobre,ale tylko w ciągu dnia.Filmiki w HD są dobrej jakości choć dość mocno czuć brak płynności.

Jeżeli chodzi o muzykę to wbudowany odtwarzacz jest prosty bez żadnej korekcji dzwięku jak to jest w SE Walkman.(słuchawki w zestawie są jak te z kiosku za 5zł)

System-bardzo często się zawiesza,zwalnia,sam się restartuje,dość często trzeba wyjąć baterię by go uruchomić-jakby kłócił się z telefonem.

Jakiś app store czy dobre aplikacje na ten telefon nie istnieją :D

Telefon warty max 300zł.

• 1 miesiąc temu...

Mam WAVE II od paru miesięcy i powiem Ci tylko tyle, że nie zamieniłbym go na dzień dzisiejszy na żaden inny telefon. Miałem Omnia 2 przez dłuższy czas ale Windows na tym telefonie to porażka.Użytkowałem także SE Xperia X10 Mini Pro na Androidzie i także bez rewelacji a tylko problemy były z tym systemem. W WAVE II wszystko stabilne, jakość rozmów bardzo dobra, filmiki w HD w bardzo dobrej jakości jak i fotki. Co do słuchawek to te z zestawu mi jak najbardziej odpowiadają a muzyki słucham bardzo dużo. Co do aplikacji na system Bada to na pewno znajdziesz coś dla siebie.Pojawia się ich coraz więc jest w czym wybierać. Też byłem sceptycznie nastawiony do nowego systemu Samsunga ale w miarę głębszego poznania jestem pod wrażeniem płynności oraz szybkości działania.Wszystko stabilnie i pod kontrolą (żadnych niekontrolowanych połączeń internetowych). Co do menu to prostota i przejrzystość w każdym calu a ekran dotykowy i jego reakcja- znakomita. Internetu używam codziennie poprzez wi-fi wszystko chodzi sprawnie i bez problemu. Więc mogę śmiało polecić ten telefon każdemu kto oczekuje od telefonu niezawodności, dobrej jakości zdjęć i filmów w HD (w innej rozdzielczości też powalają jakością) z stabilnym systemem i bezproblemowym użytkowaniem. Do tego dochodzi dobra bateria która mi wystarczy na 3-4 dni (codziennie 30 internetu + 1h rozmów + korzystanie z różnych aplikacji + słuchanie muzyki 1h) Wszystko to w zgrabnej, solidnej, aluminiowej obudowie oraz z bardzo dobrej jakości wyświetlaczem.

Ja jestem zadowolony i będę go długo użytkował. Chyba że wyjdzie nowszy WAVE to może skuszę się na wymianę ;)

Pozdrawiam

Ja też polecam wave. Jest to bardzo fajny telefon. Ma mocne podzespoły. Ewentualnie jakbyś dozbierał kasy to mógłbyś kupić samsung galaxy s. Telefon ma system android, bardzo wydajny procesor i układ graficzny, ekran amoled(pojemnościowy), bardzo duże wsparcie użytkowników i ogólnie jest super. Wygląd to kwestia gustu więc nie będę o nim pisał. Ceny tego smartphona zaczynają się od 900zł, lecz lepiej dołożyć te 200-300zł i mniec telefon w prawie idealnym stanie.

• 1 miesiąc temu...

Jak już masz kupować plasticzana (SGSa) to lepiej za te pieniądze wziąć iPhone'a 3GS. Gra najlepiej z tych wszystkich "muzycznych" telefonów, fotki ładne, filmy ładne (istnieją mody podnoszące rozdzielczość do 720p), baza aplikacji przekroczyła właśnie 500 tysięcy (i to konkretnych aplikacji, a nie takich gównianych i bezużytecznych jak na Androida), menu proste, funkcjonalność niespotykana, szybkość również niespotykana.

Ja Androida nie polecam bo ten system się rozwarstwia. Kupisz SGSa i nie pograsz w część gier bo jest niekompatybilna z tym telefonem. BRAWO dla Google!

Aktualnie to tylko iPhone albo coś z WM7.

Z Androidem to można dostać kur....

Z tych dwóch zaproponowanych przez Ciebie głos na Wave II. Niestety Samsung, ale chociaż aluminiowy o.O

Wtf? No jakby nie patrzeć, iPhone 3GS też jest z plastiku. :D Ogólnie iP to fajny telefon, ale będzie gorzej się sprawował od takiego załóżmy Wave II. Tzn. ten drugi jest szybszy i wg mnie bardziej intuicyjny (widgety). I myślę że lepiej wziąć (nie wziąźć jak to autor tematu napisał :sciana: ) "dwójkę" - ekran może i lcd, ale większy, wygodniej będzie się go obsługiwało. Jeśli jest taka możliwość, warto się zastanowić nad dozbieraniem tych kilku stów i zakupem SGS ;)

Akurat sam nie dawno zrobiłem przesiadkę z SE na Wave II i powiem , że to był strzał w 10. Telefon spełnił w 100% moje oczekiwania. Trzymając go w ręku wiem czuję , że trzymam telefon, nie jakiś kawałek plastiku. Filmy HD- miodzio, zdjęcia - nie są złe lecz mogłyby być lepsze. Co do jakości odtwarzanych plików mp3 jest bardzo dobrze, może trochę ustępuje iphonowi. Podsumowując telefon jest kombajnem multimedialnym . Jedynym minusem jak dla mnie jest mała ilość aplikacji w Samsung Apps- większość to jakieś nie potrzebne motywy po 4zł .

Ale co ma takiego Wave ze swoją Badą do zaoferowania?

Odpowiedź brzmi: NIC.

Słaba baza aplikacji, powolny rozwój systemu.

Dobre wykonanie i bebechy nie czynią telefonu świetnym i godnym uwagi.

Liczy się rozwój, szybkość, baza aplikacji i pewna przyszłość.

@Eregus

Autor tematu napisał:

chcę by menu mnie nie drażniło i było intuicyjne (zebym sie szybko odnajdowal w nim, i zebym nie potrzenbne rzczy mogl usunac)

Czyli co? Czyli nie Android.

Oczywiście zaraz ktoś napisze, że są inne launchery, ale co z tego skoro żaden z nich nie oferuje funkcjonalności WM7 czy iOS.

1. Konfigurowalność

2. Open Source (a więc mamy alternatywne ROMy, możemy wchodzić "wgłąb" systemu)

3. Lepsze powiadomienia, wbudowane aplikacje (niektóre, bo załóżmy odtwarzacz w iP nie ma sobie równych), widgety, flash

4. Może i jest mniej aplikacji, ale nie ma debilnej cenzury i np. mamy masę odtwarzaczy do wyboru

5. Nie trzeba używać do wszystkiego iTunes

6. Mamy do wyboru wiele telefonów

7. Terminal; Jądro Linuksa - przeciętnego usera gó**o to obchodzi :D

---

Ja nie mówię że iOS jest zły, wręcz przeciwnie - to najbardziej dopracowany system mobilny. Jednak debilna polityka Apple i mała konfigurowalność, z której jabłuszko słynie, sprawia że system jest gorszy od Andka. No i przydałby się iOSowi lekki "upgrade" niektórych aplikacji (system powiadomień, kalendarz...)

Eregus, właśnie Apple ma bardzo dobrą politykę. Dzięki temu system jest zawsze gotowy do działania, nigdy się nie wiesza i ma taką potężną baze aplikacji.

Debilną politykę to ma moim zdaniem Google gdzie Android się rozwarstwia i przestaje być stabilny.

1.iOS też jest konfigurowalny. Jak każdy system.

2.Windows jakoś nie jest Open Source a pomimo to jest lepszy od Linuxa. W przypadku Androida otwartość ma więcej minusów niż plusów (powolne działanie systemu, niestabilność i tak dalej)

3.No wbudowane aplikacji to akurat dużo lepsze ma iOS. Belka powiadomień akurat w Androidzie podoba mi się.

4.Nie musisz pobierać aplikacji z App Store jak nie chcesz więc ten podpunkt jest trochę bez sensu. Na Androida jest rzeczywiście masa odtwarzaczy do wyboru, ale żaden nie dorasta temu z iOS do pięt.

5.No z iOS też nie trzeba.

6.Tylko kilka godnych uwagi.

7.No właśnie.

Wychodzi na to, że nie za bardzo orientujesz się w kwestii iOS.

Ale bronisz tego iP :D

---

1. Hmm... Chcę zmienić lock screen - lipa, chcę zmienić główne menu - lipa. Z tym jest jak z Windowsem - masz jedno menu, nie możesz go w ogóle zmieniać.

2. Lol, masz szczęście że nie jestem zagorzałym linuksowcem. Niektórzy by Cię ostro zjechali za powiedzenie "Windows jest lepszy od Linuksa". :D (btw. korzystałęś kiedyś z niego?) No i powolne działa oraz niestabilność nie wynikają z otwartości, a bardziej z niedopracowania.

3. Część lepszy ma iOS, część Android. Ten drugi ma np. lepszy kalendarz czy galerię obrazków

4. Ok powiedz mi jaki jest sens kupowania smartfona gdyby nie aplikacje, które można doinstalować? :D A odtwarzacze podałem tylko dla przykłądu.

5. To jak chcesz przenieść jakieś pliki na iP? :D

6. No akurat poza najnowszym iP 4 większość było do du*y. Plastik, słabe bebechy itp.

---

Niezły offtop się zrobił ;)

Edytowane przez Eregus

Eregus, mam szacunek do Ciebie. Cieszę się, że czasem można podyskutować na tym forum z osobą inteligentną(którą niewątpliwie jesteś).

1. Poniekąd da się to zmienić, ale po co zmieniać coś, co jest niezwykle wygodne i intuicyjne.

2. No niestety mam okazję używać OpenSuse i Ubuntu bardzo często (posiadam certyfikaty Novella). Linuksiarze mogą po mnie jechać, nic mnie nie obchodzi ich opinia.

Co do powolnego działania masz poniekąd rację, ale otwartość daje duże możliwość hackerom.

3. Fakt.

4. Chodziło mi o to, że możesz pobierać aplikacje z Cydii.

5. Zrobisz Jailbreak + jakaś aplikacja na iOS i można.

6. Prawie wszystkie telefony są plastikowe. iPhone słabych bebechów nigdy nie miał. W przeciwieństwie do Androida iOS doskonale wykorzystuje moc CPU i GPU. Zobacz jakie gry powstawały na pierwszego iPhone'a, jak sprawnie to wszystko chodzi. Przewijanie stron jest bardzo płynne, nawet na SGSie nie działało to równie płynnie co na leciwym Touchu 2G.

@Edit: pisze to użytkownik HTC Desire i Wildfire.

Offtopu żadnego nie robimy, rozmawiamy o telefonach porównując platformy.

Edytowane przez Adixxx

1. Dla Ciebie wygodne :D Wg mnie system powinno się dowolnie dostosowywać. Dla mnie mnie na ten przykład menu z Windows jest straszliwie niewygodne i nieintuicyjne. ;)

2. Otwartość daje nam przede wszystkich konfigurowalność. :D Możemy wchodzić w głąb systemu bez żadnych przeszkód.

3.---

4. Heh, ale Cydia i App Store to dwie różne bajki. Nie da się całkowicie zastąpić App Stora przez Cydię. I to właśnie App Store nadaje sensu temu smartfonowi.

5. No tak Jailbreak. Kolejny minus iPhone. :P Żeby z tego telefonu coś było trzeba się bawić w tego typu rzeczy. W Androidzie nie musimy.

6. Ale tutaj chodzi mi nie o system, ale o sam smartfon. Te telefony były zwyczajnie słabe (sytuacja poprawiła się wraz z iP 4). Słaba rozdzielczość ekranu, wytrzymałość, design (ale to już kwestia gustu) itd.

Generalnie iOS jest dużo lepiej zrobiony od Androida i jakiegokolwiek systemu. Ale niestety wspomniana już głupia polityka i brak konfigurowalności (co dla mnie, jak dla wielu linuksowców jest dość ważne) sprawia, że jednak lepszym wyborem jest ten drugi. Całkiem ciekawie wygląda też Palm WebOS, ale niestety nie miałem okazji go testować. :)

Edytowane przez Eregus