Skocz do zawartości

chłodzenie pod i7 8700k.

Recommended Posts

Pytanko proste. Czy to chłodzenie nada się pod ten procesor? Jak z kręceniem (lekkim) na tym chłodzeniu, da radę czy trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego? Z góry mówię że nie podkręcałem procesora od czasów amd athlon 64 bit, więc nie orientuję się w standardach.

SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024

Wyniki wg kategorii
Sortuj
Domyślnie

Dostępność
Wszystkie produkty

Pokaż produkty niedostępne

SilentiumPC Fortis 3, będzie dobry na jego temperatury i nie przepłacisz

https://www.ceneo.pl/40103884

Sęk w tym że tego spartana mam okazję dostać za darmo, stąd pytanie. :) Przy jakimś większym OC oczywiście zainwestuję w wymianę chłodzenia na lepsze. Bardziej chce wiedzieć czy na ten moment będzie wystarczające pod 8700k bez oc (bo słyszałem że te procki nawet w wersji prosto z pudełka potrafią przygrzać) i czy mogę od razu zrobić jakieś lekkie oc, czy do wymiany chłodzenia zostawić go nieruszonego.

Spartam 3 Pro jest budżetowym chłodzeniem ma pojemność cieplną do 150W (TDP),

generalnie wystarczy dla stock'owego procesora lub lekkiego OC

jak byś go chciał pocisnąć na 5,0 GHz (tyle przeważnie robi) to spartan może okazać się za słaby

Bez przesady. Procesor ten ma TDP na poziomie 95W co nie jest żadnym wielkim wynikiem i boxowe chłodzenie intela takie procesory ogarnia, a Spartan pro od boxa jest sporo wydajniejszy więc nie ma co opowiadać, ze na stocku będzie w jakikolwiek sposób wyżyłowany. Przy OC zaczynają się schody, ale delikatne zwiększenie taktowania bez podnoszenia napięć też może ogarnąć - przy czym tutaj naprawdę już trzeba być ostrożnym i kontrolować temperatury. Nie popadał bym jednak w paranoję i opowiadał, że chłodzenie kompletnie nie nadaje się do tego procesora - jeżeli można mieć je za darmo i nie myśli się na razie o OC to będzie jak znalazł.

Edytowane przez wojciechu15