miken 0 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Pytanko proste. Czy to chłodzenie nada się pod ten procesor? Jak z kręceniem (lekkim) na tym chłodzeniu, da radę czy trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego? Z góry mówię że nie podkręcałem procesora od czasów amd athlon 64 bit, więc nie orientuję się w standardach. SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024 Wyniki wg kategorii Wentylatory do procesorów Sortuj Domyślnie Dostępność Wszystkie produkty Pokaż produkty niedostępne SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 SilentiumPC Fortis 3, będzie dobry na jego temperatury i nie przepłacisz https://www.ceneo.pl/40103884 Cytuj Link to post Share on other sites
miken 0 Napisano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 SilentiumPC Fortis 3, będzie dobry na jego temperatury i nie przepłacisz https://www.ceneo.pl/40103884 Sęk w tym że tego spartana mam okazję dostać za darmo, stąd pytanie. Przy jakimś większym OC oczywiście zainwestuję w wymianę chłodzenia na lepsze. Bardziej chce wiedzieć czy na ten moment będzie wystarczające pod 8700k bez oc (bo słyszałem że te procki nawet w wersji prosto z pudełka potrafią przygrzać) i czy mogę od razu zrobić jakieś lekkie oc, czy do wymiany chłodzenia zostawić go nieruszonego. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Spartam 3 Pro jest budżetowym chłodzeniem ma pojemność cieplną do 150W (TDP), generalnie wystarczy dla stock'owego procesora lub lekkiego OC jak byś go chciał pocisnąć na 5,0 GHz (tyle przeważnie robi) to spartan może okazać się za słaby Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 22 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Spartak nie nadaje się do tego procka do OC a na stoku też będzie wyżyłowany. Fortis 3 i po sprawie jest w dobrych pieniądzach. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 24 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) Bez przesady. Procesor ten ma TDP na poziomie 95W co nie jest żadnym wielkim wynikiem i boxowe chłodzenie intela takie procesory ogarnia, a Spartan pro od boxa jest sporo wydajniejszy więc nie ma co opowiadać, ze na stocku będzie w jakikolwiek sposób wyżyłowany. Przy OC zaczynają się schody, ale delikatne zwiększenie taktowania bez podnoszenia napięć też może ogarnąć - przy czym tutaj naprawdę już trzeba być ostrożnym i kontrolować temperatury. Nie popadał bym jednak w paranoję i opowiadał, że chłodzenie kompletnie nie nadaje się do tego procesora - jeżeli można mieć je za darmo i nie myśli się na razie o OC to będzie jak znalazł. Edytowane 24 Listopada 2017 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts