Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy i5-8400 vs Ryzen R7 1700

Recommended Posts

Cześć kiedyś tu już pisałem w sprawie zestawu, ale troszkę się pozmieniało, doszły również nowe pytania.

Na początek zaznaczę jak poprzednio, że komputer chce kupić raz, a dobrze i na lata, bez modernizacji przez dłuższy czas, więc chce iść jak najbardziej w wydajność.

Początkowo doradziliście mi, żeby iść w i5-8400 i to mnie przekonało, jedynie chciałem poczekać na tańsze płyty główne, natomiast nadeszła zmiana planów i nie mogę już czekać tak długo, nie wiem do kiedy nawet (niby 1 kwartał, ale kto to wie), więc trzeba będzie zakupić płytę Z370. Tu nadeszła wątpliwość, bo za 300 zł więcej mamy R7 1700. Pytanie jest nie tylko, który procesor będzie lepszy w grach, ale również jak to będzie wyglądało przy GTX 1080 Ti oraz monitorze 21:9, 3440x1440, który docelowo zamierzam kupić.

Z podzespołów mam nie dawno zakupiony zasilacz SeaSonic Focus Gold 80+ 550W.

Dysk jako jedyny z racji posiadania zewnętrznego HDD, będę chciał zakupić SSD GD Iridium Pro 480GB lub Crucial BX 300 480 GB jak już wejdzie na polski rynek.

Obudowę wybrałem SP Gladius M35T, wybór obudowy nie jest przypadkowy, bo chciałbym zrobić lekkie podświetlenie, a z racji pasków LED-owych w komplecie problem doboru podświetlenia znika. Dalej będę mógł jeszcze kombinować z podświetleniem Pamięci RAM, karty graficznej, ewentualnie samych wentylatorów, ale to tylko sama kosmetyka więc tutaj priorytetu nie ma.

Do tego 16GB Ram, ja wybrałem takie opcje: 

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-rgb-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-16gtzr-1118470/

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-cmk16gx4m2b3000c15r-776918/

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-led-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-red-cmu16gx4m2c3000c15r-929847/

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-4-ddr4-16gb-2x8gb-3000mhz-pv416g300c6k-769239/

Tylko nie wiem na, które pamięci się zdecydować, dałem tutaj dwie pamięci z podświetleniem LED, które byłoby mile widziane, lecz nie kosztem wydajności czy samej pracy pamięci względem pamięci bez podświetlenia.

No i płyta główna w zależności od tego jaki procesor ostatecznie polecicie, czyli Z370 lub X370.

Budżet na zestaw (Procesor, Płyta Główna, RAM, Obudowa) przeznaczam około 3000 zł +/- 200 zł. Zakup będzie pewnie od razu po świętach.

Dysk kupuję teraz, karta graficzna i monitor jak dozbieram. 

Wpierw prosiłbym Was o rozwianie moich wątpliwości co do ostatecznego wyboru procesora, jestem nastawiony na I5-8400, lecz jeśli R7 1700 miałby okazać się lepszy to nie miałbym problemu z przesiadką, a jeśli nie to problem z głowy i zostaje pierwotna wersja.

Zapraszam do dyskusji.  ^^

Pytanie jest nie tylko, który procesor będzie lepszy w grach, ale również jak to będzie wyglądało przy GTX 1080 Ti oraz monitorze 21:9, 3440x1440, który docelowo zamierzam kupić.

Najlepiej byłoby tutaj brać 8700K pod OC nawet kosztem 8 GB DDR4 na start.  

Dobra początkowo nie chciałem iść wyżej niż i5-8400, ale rozważam wszystkie możliwości, więc i rozważę również 8700K.

Zestaw:

i5-8400 - 1049 zł

AsRock Z370 Pro 4 - 499 zł

G.Skill 16GB 3200MHz CL16 TidentZ - 869 zł

Silentium PC Gladius M35T - 279 zł

Razem wychodzi 2696 zł.

Jeśli by wykluczyć 8GB RAM na początek to cena za zestaw wyjściowy zmniejsza się do ~ 2270 zł, a ile będzie wynosił zestaw z i7-8700K już z konkretnym chłodzeniem i płytą główną?

Wykluczam w rozważaniach zasilacz, który już mam, dysk, kartę graficzną i monitor. Wiem na pewno, że 600 zł trzeba dołożyć do procesora, bo to wiadomo, pewnie jakąś lepszą płytę główną? No i na 100% chłodzenie.

Dalej pytanie jak realnie zwiększy to osiągi przy i7-8700K względem i5-8400 i jak bardzo jest to opłacalne.

Również czy trudne jest podkręcanie i7-8700K, bo z tym nie miałem jeszcze okazji się bawić.

Edit: Poczytałem o i7-8700K i dowiedziałem się o jego poważniejszych problemach z temperaturami niż w przypadku i5-8400. Cenowo też aż tak strasznie nie wychodzi, jaką płytę z dobrą sekcją zasilania byście wybrali? Do tego też jakie chłodzenie?

Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilacza, gdybym decydował się na i7-8700K + GTX 1080 Ti to to czy SeaSonic Focus 550W wystarczy?

Edytowane przez prodanger

A i5 chciales zostawic na boxowym chlodzeniu? Ryzykant :D Procek to koszt 600zl wiecej z K bez K chyba 400zl wiecej. Co do plyty to nikt Ci nie zabroni zostawic tej aczkolwiek za 200zl sa duzo lepsze ;)

@Up Starczy ;) Moze byc glosny ale starczy ^^

No coz nowe i7 maja gluta pod ihsem takze albo scalp albo lekkie OC z dobrym chlodzeniem. Choc jak mniemam przeczytales "ewenement". Wszystko zalezy od danej sztuki, kazdy procek nawet tak samo oznaczony ma inne mozliwosci OC ;) 

Edytowane przez Aileri

Znaczy i5 nie chciałem zostawić na boxowym ale jemu wystarczy cooler za 100 zł.
Co do płyty to po obejrzeniu testów jakiejś tańszej płyty od Gigabyte i podkręcaniu na niej i7-8700k zrozumiałem, że tutaj nie można oszczędzać co nie znaczy, że trzeba kupować z jak najwyższej półki.
Moja propozycja płyty głównej pod i7-8700k to: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370-aorus-ultra-gaming-z370-sata3-ddr4-m-2-usb3-1-gen-2-atx-978546/?utm_source=smda_conv&utm_medium=Convertiser&utm_campaign=IN_Convertiser
Co sądzicie o tej płycie?
Skalpowanie odpada, wszystko fajnie, ale utrata gwarancji wiem, że procesory są najmniej awaryjne, ale jednak nadal są.

No i jakie chłodzenie by tutaj zamontować powietrzne pokroju BQ Dark Rock Pro 3, czy wodne AiO?
O ewenemencie pokręcania to wiem.

Edit: Dobra zmiana planów, nie będę się bawił z temperaturami w i7-8700K tylko pójdę w i7-6800K i płytę X99.

Edytowane przez prodanger

Tak ale i też gluta pod IHS, który z czasem straci swoje właściwości, bo nie oszukujmy się nie będzie tak dobry wiecznie. Poza tym chyba na lata nie widzi mi się pakować w Z370 bez możliwości upgradu w nowsze procesory, a kiedyś wymianę tak czy siak będzie trzeba zrobić.

Jeszcze przemyślałem sprawę i pójdę w Ryzeny, tak nie mają super wydajności, ale są pozbawione problemów temperaturowych i upgradowych. X99 choć fajne to jednak rezygnuje.  Jedynie poczekam, aż wyjdą Ryzeny refresh, żeby zobaczyć co mają ciekawego do zaoferowania.

A tak na prawdę to czy będę miał 200 fps czy 160 nie zrobi różnicy, a zanim mi tu zarzucicie, że zrobi, to monitora z odświeżaniem 200Hz na pewno nie będę kupował. Poza tym będzie to ultrapanoramiczny 3440x1440 więc i tak wyklucza 200 fps na 1080Ti.

GTX 1080Ti teraz nie będę kupował tylko gdzieś bliżej lata, jak stanieją, poza tym będę raczej kupował MSI GAMING X TRIO.

Za obudowy dzięki, bo musze sobie znaleźć jakąś ciekawą.

@serafin1 Uwierz mi, z chęcią bym poszedł w kawusie, ale nie zamierzam się bawić z temperaturami w żaden sposób.

A jak to się mówi, technologii się nie przeskoczy choćby się wydało miliony i ma pewne granice jaką jest glut i lut.

Początkowo wydawało mi się, że liczy się tylko wydajność, a reszte się ogarnie, ale w tym przypadku temperatury są wrogiem procesorów jak i wszystkich urządzeń elektryczno-elektronicznych.

Jeśli Intel w następnej generacji po kawusiach da procesory lutowane i będą miały wydajność większą niż teraz i zarazem normalne temperatury po OC bez alpejskich kombinacji, to jestem pierwszy w kolejce po nie.