Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie upgrade'u PC do gier. Kupiłem go około 3 lata temu, nie jestem zadowolony, bo za 3300 zł kupiłem PC za ok. 2500 zł jednak wdety nie orientowałem się zbytnio w temacie hardware.

Jednak po tych 3 latach uznałem, że przydałby się "mały" upgrade rozłożony w czasie aby nie kupić dziś gtx'a 1080 a jutro wyjdzie gtx 2080, na ten moment zamówiłem obudowę oraz dysk SSD a za pare miesięcy planuje zakup Ryzen'a 5 1600 i tu chce się zapytać, "Czy warto?" otóż mam Intel Xeon E3-1220 v3, a przecież kupno Ryzen'a będzie mnie kosztować nie mało bo coś koło 1450 zł za części które sobie upatrzyłem.

Tak więc czy Xeon to dobry procesor do grania czy jednak warto wydać te 1450 zł? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

PS. Dodam że mój zestaw prezentuje się następująco:

• CPU: Intel Xeon E3-1220 v3
  • GPU: Gainward (chłodzenie referencyjne) GTX 970
  • MOBO: MSI H81M - E34
  • HDD: Seagate Barracuda i 2x Samsung 500gb (samsungi ze starego pc)
  • Obudowa: Silentiumpc Gladius M35
  • PSU: Cooler Master 600W
  • SSD: Adata SU800 128gb

PS2. Mam jeszcze jedno pytanie, czy trzeba kupić nowy system przy zmianie MOBO czy można brać z dysku na którym mam aktualnie zainstalowany?

Przecież ten xeon to i7 4770 bez GPU, wrzuć mu do pary gtx'a 1070 a nie zmieniaj na prawdopodobnie taką samą bądź niższą wydajność przy ryzen 5 1600. Ramu ile masz ?

8gb ramu, ale mam pytanie odnośnie MOBO, posiadam MSI H81M-E34 i nie wiem czy zmieniać na coś innego?

PS. Jeżeli chodzi o GPU to planuje 1080 ale za jakiś rok/ 2, bo chcę poczekać na rozwój sytuacji odnośnie tych GTX'ów z gddr 6 oraz na lekkie obniżenie cen bo trochę nie warto wydać 2200 zł na GPU które aktualnie nie zmieni jakoś dużo.

PS2. Jeszcze jedno, czy DDR4 i DDR3 dzieli jakaś przepaść żeby ewentualnie kupić te MOBO z DDR4 i tym Ryzen'em?

Edytowane przez TontaV8

Witam wszystkich.

Podłączę się do pytania o upgrade komputera. Zestaw który mam , sam składałem . Zastanawiam się dzisiaj , czy warto inwestować w nowe intelowskie Coffy Lake ? ( czyli zmiana płyty , pamięci no i oczywiście procka )W tej chwili w zasięgu jest zestaw oparty na i3 8100. Analogicznie zestaw oparty na Ryzen3 1300X. Warto teraz , czy warto zaczekać na bardziej rozwojowe produkty , lub też dozbierać na Ryzena5 lub i5 8400 ...

Edytowane przez kidzoon