zenox91 0 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Witam, mam spore problemy ze swoim aktualnym komputerem, który nie jest i tak najwyższej klasy, pomyślałem, że to dobra chwila, żeby wymienić w nim pare komponentów. Komp pod PUBG, ale grywam też czasem w Fortnite'a, jakaś FIFA, czy okazjonalnie jakaś nowa gra. Mój obecny sprzęt: Gigabyte GA-Z68AP-D3 Intel i5 3470 3.2ghz RAM 2x4GB 1600Mhz CL9 od Kingstona Obudowa ZALMAN Z3 Plus Zasilacz Thermaltake Smart 80+ 530W Palit GeForce 1060 6gb JetStream Dysk 1TB Krótko mówiąc; karta wiadomo zostaje. Myślałem o procesorze i5-7600K, albo i5-8400. Do tego oczywiście nowa płyta główna i RAMy. Nie jestem pewien czy nie przydałoby się też zwiększyć obudowę, która i tak jest "podmęczona". Zasilacz chyba nie wymaga wymiany. Marzy mi się SSD, ale zdaje sobie sprawę, że to może przekroczyć mój budżet. Myślicie, że taka modernizacja ma sens, czy jednak dozbierać jeszcze i po prostu kupić nowego PC, bez karty graficznej? Z tego co zauważyłem 8400 jest do kupienia na esc, 7600K na morelach jest przeceniony o ponad 100zł ze względu na czarny piątek. Który procek bardziej byście polecali? Tak jak mówię - głównie PUBG, inne gry. Nie wiem czy będę podkręcał, nigdy tego nie robiłem, aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś.. Cytuj Link to post Share on other sites
Axolan 7 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Chyba masz za dużo kasy,ale to Twój wybór i portfel bo konfiguracja obecnego zestawu jest dobra i wydajna. Na Twoim miejscu poczekałbym do następnej generacji.A jak chcesz go przyspieszyć to zainwestuj w dysk SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
zenox91 0 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Szczerze to właśnie mam na to budżet, nie wiem jak będzie w przyszłości, po za tym procesor mi chyba siada. W innym dziale opisywalem swój problem. Komp nie jest tak wydajny, jaki powinien być. Nawet w Fortnite nie da się grać z przyjemnością. Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 23 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 (edytowane) Do tej karty i5-3470 jest wystarczający, nie ma sensu zmieniać podstawki, zostając jednocześnie przy tej karcie. Jeśli uważasz, że procesor jest uszkodzony weź jakiś używany i7-2600K z możliwością zwrotu, aby wykluczyć jego winę. SSD A-Data SP920 128GB lub GoodRam Iridium PRO 240GB Możesz również RAM-u dołożyć do 16GB. Edytowane 23 Listopada 2017 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts