Luke3 0 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Witam, krótko i na temat. Posiadam coś komputer o specyfikacjach ; Procesor - Intel Core i3-4160 Grafika-Intel HD Graphics 4440 8 GB RAMU Płyta główna - Aspire XC-705 Zasilacz - nie wiadomo co to za wynalazek, posiada tylko 220W. Jako że zbliżają się wyprzedaże, chciałbym zakupić w tym czasie (o ile to możliwe) kartę graficzna do tego komputera. Moim pomysłem było włożenie tutaj GTX 1050 Low Profile, jednak przy tym rodzi sie kilka pytań - Czy ona się w ogóle zmieści do tej obudowy? -Nie będzie robić problemów z kompatybilnością? Tzn. czy zasilacz ją udźwignie? - Czy jeżeli karta graficzna jest przeznaczona do komputerów w obudowach mniejszych, to czy ta karta w późniejszym etapie wejdzie do tych standardowych obudów? Dla jasności, przesyłam zdjęcia tego oto komputera ; https://imgur.com/a/0O55p I nasuwa mi sie pytanie, czy jeśli udało by się włożyć tutaj tego gtxa, to jak by to poprawiło wydajność w grach? Głownie pykam w csa, czasem h1 i gta 5. W csa obecnie gram na około 80 fpsach, h1 ledwo co zipie, a gta 5 zaczyna sie ciąć gdy przyspieszam autem. Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Luke3 Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Do CS:GO więcej da Ci wymiana procesora + słabsza karta graficzna. Intel Core i5-4670 Edytowane 18 Listopada 2017 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) 1050 raczej tam nie zmieścisz . Jeśli już to 1030 wersja jednoslotowa , a i o zasilacz się nie musisz martwic . Kop wydajnościowy w stosunku do hd4400 i tak będzie bardzo duży . https://proline.pl/gigabyte-geforce-gt-1030-2048mb-64bit-pci-e-ddr5-p951915 Tak potem można zamontować w normalnej obudowie . W zestawie sa dwa śledzie z reguły . Low profile i zwykły . Karta z linku podana tylko jako przykład . No i pamiętaj ze karta ma tylko cyfrowe wyjścia na monitor . Edytowane 18 Listopada 2017 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Mam około 500 złoty do wydania. Głównie zależy mi na wydajności w csie, więc w sumie wymiana procesora nie byłaby głupim pomysłem, jednakże czy wyrwe jakiś sensowny nowy procesor w cenie do 500 złoty? W sumie, chyba bardziej skłaniałbym sie ku opcji najpierw wymiany karty, a potem dopiero szukanie nowego procka. Skoro gtx 1030 by tu pasował, i nie miałby problemów z tym zasilaczem, to chyba dobrą opcją byłoby jej zakup, a te 200 złoty co zostanie dołożyc do przyszłościowego zakupu procesora? Edytowane 18 Listopada 2017 przez Luke3 Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Procesor szukaj używki nowego nie warto. Ten wyżej i5-4670 jest w dobrej cenie, i3-4160 sprzedaj (chodzą po 250-300 zł). Dokładając to do budżetu wyrobisz się za jednym razem z kartą i procesorem. Edytowane 18 Listopada 2017 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Ok, co do gtx 1030, jesteście pewni że wejdzie do tej obudowy? (tak dla pewności) Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jestem pewny na 95 % . Kiepskie zdjęcia niestety . Ale można wszystko pomierzyć przed zakupem , nawet zwykłą linijka . Wymiary karty znajdziesz pewnie na stronie . Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Pobór mocy karty z obecnym procesorem zmieści sie w tych oferowanych przez zamontowany zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 18 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Gdyby coś nie spasiło masz zwrot 14 dniowy, więc nie ma problemu. Pobór mocy karty z obecnym procesorem zmieści sie w tych oferowanych przez zamontowany zasilacz? Tak, z nowym także. Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Pojawiła sie jeszcze jedna okoliczność, przypomniałem sobie o starym gruchocie leżacym w piwnicy i wpadłem w rozkmine, czy może on sie jeszcze sprzydać. Otóz jak wiadomo ta mała obudowa ogranicza troche rozbudowe i jego upragde, a więc przesyłam w fotce specyfikacje tego klumkra ; https://imgur.com/a/NObyt I rodzą mi się pytania ; 1. Czy obecna płyta główna stanowi jakąś przeszkodę do przeniesienia jej do normalnej wielkości obudowy? (tej najbardziej popularnej) Jeśli tak to : 2. Czy nie lepszym pomysłem byłoby teraz zamiast kupowania karty graficznej, zakup procesora tego wyżej np, włożenie go teraz do obecnej obudowy i jechanie tak aż nie uzbieram na nową obudowę i kartę? 3. Jeżeli pomysł zapropowany przezemnie byłby zgodny i dobry, to myślałem nad tym aby skłonić sie do gtx 1050 którego włoże już do normalnej obudowy, bo przeczytałem że gtx 1050 generuje 50% wiecej możliwości niz gtx 1030. A w skrócie, wyglądałoby to tak : Procesor ---> obudowa z kartą graficzną Jednak główne pytanie brzmi. czy te częśći które obecnie mam, są na tyle kompatybilne że wejdą do obudowy standardowej? Jeszcze jedno, jeżeli te opcje by nie pasowały, to żeby zamontować np. tego wyżej podanego procka musze coś wymienić w kompie, czy wchodzi bez problemu? Edytowane 20 Listopada 2017 przez Luke3 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Płytę da się przeszczepić do drugiej obudowy (dla pewności sprawdź rozstawienie śrub), zasilacza już raczej nie chyba że jakoś na trytytki Czyli przekładka , kupienie zasilacza , procesora i karty graficznej (1050) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Ok, to zakupie tego procka, włożę do obecnej obudowy, i jak uzbieram sume na zasilacz i kartę to włoże do nowej obudowy. PS. Jest jakiś poradnik jak rozpoznać te śrubki na płycie głównej abym mógł to stwierdzić? PS 2. Ten procek będzie odpowiadał moim obecnym częściom w kompie i nie pogryzie sie z nimi? Spokojnie moge go kupować? Edytowane 20 Listopada 2017 przez Luke3 Cytuj Link to post Share on other sites
barpiw 66 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Wg. mnie zmieścisz w tej malej obudowie GTX1050. Weź lepiej pomierz jakiej wielkości karta tam wejdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Co do procka, znalazłem dwie aukcje, czy moglibyście zweryfikować ich poprawność? Postanowiłem jednak zadbać o procesor, tak jak koledzy pisali żeby szukać używek przejrzałem kilka aukcji. Moimi kryteriami szukania były cztery rdzenie czyli i5, dobrze postąpiłem? http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-4460-3-2-ghz-lga1150-i7057431925.html#thumb/1 http://allegro.pl/intel-core-i5-3470-4x3-6ghz-s1155-gw-pasta-nowy-i6679274952.html https://www.olx.pl/oferta/i5-6400-CID99-IDpMnFh.html#3b992e645a https://www.olx.pl/oferta/procesor-intel-core-i5-6400-3-3ghz-4-4-6mb-lga1151-nowe-CID99-IDpRUfj.html#3b992e645a Nie wiem kompletnie czego szukać, bo zależy mi na najwydajniejszym dobraniu tego procka, możecie podać modele które nie bedą kolidowały z komputerem i spasują, oraz zmieszczą sie w cenie do 400 używka? Edytowane 21 Listopada 2017 przez Luke3 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Do twojej płyty pasują procesory serii haswell czyli z oznaczeniem 4000 jak twoja i3 . Ten pierwszy z brzegu z tych co podałeś będzie pasował . Nawet w oryginale występował z takim procem https://archiwum.allegro.pl/oferta/komputer-acer-axc-705-intel-core-i5-4460-8gb-1tb-i5756646213.html A jeszcze miałeś pytanie odnośnie montażu płyty (śrubek) . Nie trzeba żadnego poradnika Wystarczy otworzyć obudowy - małą i docelową i odnaleźć śrubki mocujące płytę do obudowy i zobaczyć czy znajduję się w tych samych miejscach . Tu masz jakiś filmik , nie oglądałem go ale pewnie Ci troszkę rozjaśni sprawę Wg. mnie zmieścisz w tej malej obudowie GTX1050. Weź lepiej pomierz jakiej wielkości karta tam wejdzie. Nawet jak by weszła 1050 jakimś cudem to wentylator nie wiem skąd by zasysał powietrze , jak by się stykał z obudową . No ale tak jak mówiłem można wszystko pomierzyć . Edytowane 21 Listopada 2017 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 21 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Ok, dzięki, jeszcze jedno pytanie, który będzie najwydajniejszy jeżeli chodzi o csa, a żeby zmieścić sie w 400 złoty? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 21 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Za 400 to wyboru nie masz bierzesz co się trafi , oby nie z końcówką T bo to wersja energooszczędna , to samo z wersją S tu co prawda taktowania już są niezłe ale najlepiej bez literek . Ten 4460 (i jest to dobra opcja do kupienia ) będzie działał na pewno bo ten komp był w taki procesor wyposażony , z innymi trzeba sprawdzić , bo w ekstremalnym przypadku w microkodzie może być nie wpisany nowszy proc i kompa nie odpalisz . Cytuj Link to post Share on other sites
Luke3 0 Napisano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Dzięki bardzo Jakub, chociaż w połowie rozjaśniłeś mi sytuacje, zdecydowalem sie na 4460. Po głębszym przemyśleniu, nie ma sensu gnać dalej w rozbudowę tego czegoś. Obudowa i inne podzespoły tak ograniczają że nie ma to najmniejszego sensu, spróbuje go sprzedać, i za 2 koła spróbuje złożyć coś sensownego w normalnej obudowie. Przepraszam za zamieszanie i poświecony czas. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts