Skocz do zawartości

Jakie Coolery do i5 2500k do 165 (z przesyłką)

Recommended Posts

Witam. Jakie polecacie Coolery do i5 2500K. Cena do 165 zł (z przesyłką i jakąś pastą w zestawie). Wiem że tego nigdy nie wiadomo i proszę już o tym nie wspominać ale do ilu może mi się udać (jestem raczej początkujący w tym) podkręcić tego proca na takim coolerze (morze ktoś na podobnym już kręcił swojego proca)? Może polecilibyście jakieś stronki żebym mógł się douczyć o podkręcaniu?

P.S. Czy w czasie podkręcania najlepiej włączać PC i sprawdzać programami stabilność po każdym następnym napięciu na liście w BIOSIE czy to raczej trzeba wyczuć samemu (wiem że mam takie trochę nijakie pytania ale nigdzie porządnych stronek nie mogę znaleźć)? Moja obudowa to AEROCOOL PGS Vx-E PRO Battle Edition i płyta gł. ASUS P8P67-M PRO R3.0.

Do 2600K kupiłem scythe yasyę ale ona jest na kołkach, a Mugena2 mam na w3520, 920 i 930 i bardzo dobrze się sprawują.

Też mam Mugena i polecam ale jest to klocek. Fortis przegrywa z nim o 2-3*C max więc po co przepłacać?

P.S. Czy w czasie podkręcania najlepiej włączać PC i sprawdzać programami stabilność po każdym następnym napięciu na liście w BIOSIE czy to raczej trzeba wyczuć samemu (wiem że mam takie trochę nijakie pytania ale nigdzie porządnych stronek nie mogę znaleźć)? Moja obudowa to AEROCOOL PGS Vx-E PRO Battle Edition i płyta gł. ASUS P8P67-M PRO R3.0.

Przede wszystkim to ile wyciągniesz z proca zależy od wielu rzeczy: samego CPU, MB, PSU i też coolera.

W asusie kręcisz mnożnikiem turbo, nie procesora. To tak na wstępie, co abyś szoku nie doznał. 2600k wykręciłem na 5 GHz http://www.forum.zwijaj.pl/viewtopic.php?f=3&t=481&start=30#p9389

Ponizej instrukcja OC na Asusie.

http://hardforum.com/showthread.php?t=1578110

Powodzenia

A jeszcze w porównaniu do COOLER MASTER Hyper 212 PLUS co myślicie o:

-TACENS GELUS II LITE

-SCYTHE KATANA 3

W asusie kręcisz mnożnikiem turbo, nie procesora. To tak na wstępie, co abyś szoku nie doznał. 2600k wykręciłem na 5 GHz http://www.forum.zwijaj.pl/viewtopic.ph ... t=30#p9389

Ile teraz po tym podkręceniu pożera prądu ci ten i5 2600?

Do chłodzenia wybieraj konstrukcje wieżowe.

Nie wiem, bo po co. Dla mnie jest istotne, że działa przy takiej częstotliwości.

-TACENS GELUS II LITE

-SCYTHE KATANA 3

Przedmówcy dobrze Ci doradzili, nie wiem po co jeszcze kombinujesz. Wcześniej pisałem, że chłodzenie o konstrukcji wieżowej jest wydajniejsze od horyzontalnego. Takie zaproponowali piterrrxd i matej. Mugen 2 też jest typu tower.

Do chłodzenia wybieraj konstrukcje wieżowe.

Nie wiem, bo po co. Dla mnie jest istotne, że działa przy takiej częstotliwości.

-TACENS GELUS II LITE

-SCYTHE KATANA 3

Przedmówcy dobrze Ci doradzili, nie wiem po co jeszcze kombinujesz. Wcześniej pisałem, że chłodzenie o konstrukcji wieżowej jest wydajniejsze od horyzontalnego. Takie zaproponowali piterrrxd i matej. Mugen 2 też jest typu tower.

1.tak się tylko pytalem żeby wiedzieć ile muszę mieć zapasu Watów w zasilaczu żeby podkręcać

2.Pytałem bo nie wiedziałem czy te też są wieżowe lub horyzontalne? To w końcu rozumiem że TACENS GELUS II LITE i SCYTHE KATANA są horyzontalne a więc gorsze, tak?

tak się tylko pytalem żeby wiedzieć ile muszę mieć zapasu Watów w zasilaczu żeby podkręcać

Jaki proc? (ten P4 z profilu?). Jaki zasilacz?

.Pytałem bo nie wiedziałem czy te też są wieżowe lub horyzontalne? To w końcu rozumiem że TACENS GELUS II LITE i SCYTHE KATANA są horyzontalne a więc gorsze, tak?

Testów w sieci jest dużo. Podane przeze mnie i innych są lepsze.

1.tak się tylko pytalem żeby wiedzieć ile muszę mieć zapasu Watów w zasilaczu żeby podkręcać

Nie wiem jaką masz kartę GPU, jaki zasilacz, tzn jakiej mocy i marki. Jak masz jakiegoś Modecom feel 400W, to najpierw zainwestuj w zasilacz a nie cooler.

Wszędzie mam 750W (Corsair i Chiefteca).