Skocz do zawartości

Upgrade kompa po 3 latach

Recommended Posts

Hej :)

Niecałe 3 lata temu dzięki pomocy na tym forum złożyłem komputer stacjonarny i zaczynam powoli myśleć o upgradzie.

Chciałbym zacząć od zmiany grafiki, stąd moje pytanie: czy brać Radeona RX 480, czy już lepiej dołożyć parę stów i mieć GTX-a 1080 (co zapewne wiązałoby się także z wymianą płyty głównej i zasilacza?).

Z góry dzięki za rady i sugestie.

Przede wszystkim to jaki masz budżet i na czym Ci zależy? Zgaduję, że na grach.

Ja bym zaczął od migracji systemu na dysk SSD (jakieś ~250GB zaczynają się od ~400 zł).

Co do karty, to ja nie koniecznie wierzyłbym temu co pisze k0chan. Są gry (i lokacje w grach) w których faktycznie użycie CPU rośnie, ale są takie, gdzie przykładowa i5 będzie używana w połowie, a gtx 1060 będzie chodził na maksa. Jak dla mnie, jeśli masz budżet to możesz iść w lepszą kartę, np. GTX 1070 lub nowy GTX 1070Ti.

Za jakiś czas, albo już teraz, możesz pomyśleć o jakimś używanym i7 z odblokowanym mnożnikiem na Twoją podstawkę. Wtedy w niektórych sytuacjach odczujesz kolejny wzrost fps. Także, biorąc pod uwagę, że dość "łatwo" możesz zmienić procka na coś wydajniejszego oraz budżet, to ja bym brał coś mocniejszego niż GTX 1060.

Tu filmik na którym sobie możesz podejrzeć jak to mniej więcej może działać:

Widać w kilku grach, że faktycznie 3 GHz i5 chodzi na 4x100%. Wymieniając na szybciej taktowane i7 możesz zyskać ~15-30 % fps.

Edytowane przez Bartek Żak

Dzięki za wyjaśnienia :)

Jeżeli chodzi o budżet, to sam się zastanawiam. Nie chcę w chwili obecnej wymieniać nic poza kartą graficzną i pewnie dokupieniem dysku SSD.

Natomiast zacząłem się zastanawiać: GTX 1070 Gaming 8GB za 2099, a GTX 1080 Gaming 8GB za... 2399 oO Czyli różnica generacji w GTX-ach to 300 zł? W takiej sytuacji kupno 1080tki wydaje się najkorzystniejsze w stosunku cena-jakość?

Natomiast zacząłem się zastanawiać: GTX 1070 Gaming 8GB za 2099, a GTX 1080 Gaming 8GB za... 2399 oO Czyli różnica generacji w GTX-ach to 300 zł? W takiej sytuacji kupno 1080tki wydaje się najkorzystniejsze w stosunku cena-jakość?

Gdy chodzi o zakup sprzętu którego wydajność łatwo sprawdzić i porównać, ja zawsze staram się na to patrzeć "procentowo" - ile procent kwoty dokładam i ile procent wydajności zyskuję.

W przypadku kart które podałeś, różnica wynosi niecałe 15% (zakładając, że 2099 = 100%). I tak na szybko jak znalazłem info w necie (1080p) dostajesz 18% wydajności więcej. Jak dla mnie ma to sens ;) o ile ktoś dysponuje taką kasą którą może przeznaczyć na kartę :)