TontaV8 0 Napisano 14 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Witam, Od około roku borykam się z problemem głośniej pracy mojego GPU jakim jest Gainward GF GTX 970 z referencyjnym chłodzeniem. W grach takich jak LoL, bądź CS nie ma problemu lecz jak chcę pograć w tytuł taki jak chociażby NFS: Payback to tu pojawia się problem. Nawet przy ustawieniach medium głośno pracuje. Zauważyłem, że "wyć" zaczyna w momencie osiągnięcia 90 stopni Celcjusza, jest to raczej normalne, że przy takiej temp. pracuje tak głośno lecz nie wiem czemu dochodzi do sytuacji gdzie na mid ustawieniach w NFS'ie ma ona 90 stopni. Mam podejrzenia, że to przez brak wentylatorów w obudowie, albo ze względu na fakt, że obudowa jest po prostu słaba, bądź też przez chłodzenie referencyjne które mam wrażenie, że jest o wiele słabsze od niereferencyjnych. Chciałbym dodać, że 1,5 roku użytkowania z PC były komfortowe lecz problem pojawił się mam wrażenie po przejściu Wiedźmina 3 (wszystko na uber i fps'y od 60 do 70), następną grą w jaką po nim grałem był Rainbow Six Siege w którym od początku miałem problem z głośnością GPU. Tak więc finalne pytanie co mam zrobić z tym problemem, kupić nową obudowę? zamontować wentylatory w obudowie? czy też kupić nowe GPU? Z góry dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedź. PS1. Był to mój pierwszy post na forum więc przepraszam za jakiekolwiek błędy i liczę na wyrozumiałość. PS2. Chciałem jeszcze dodać, że fps'y są przyzwoite (na mid ust. w NFS wyciąga ponad 90) Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 14 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) wymieniałeś pastę? jeśli nie, to wymień minimum na MX-2, zawsze to kilka stopni mniej dodatkowo obieg powietrza w budzie jest ważny, przedni wentylator wciąga powietrze a ten z tyłu wyciąga co daje mniejszą temp karty kolejna kwestia, można ustawić żeby karta nie chodziła na 100%, tylko np na 90 lub 95% a można to zrobić przez blokadę FPS czyli że np jeśli masz w NFS po 90FPS, wystarczy że ustawisz limit np na 80FPS i wtedy karta nie pracuje na maksa a temperatury spadają Edytowane 14 Listopada 2017 przez Vemorion Cytuj Link to post Share on other sites
TontaV8 0 Napisano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 wymieniałeś pastę? jeśli nie, to wymień minimum na MX-2, zawsze to kilka stopni mniej dodatkowo obieg powietrza w budzie jest ważny, przedni wentylator wciąga powietrze a ten z tyłu wyciąga co daje mniejszą temp karty kolejna kwestia, można ustawić żeby karta nie chodziła na 100%, tylko np na 90 lub 95% a można to zrobić przez blokadę FPS czyli że np jeśli masz w NFS po 90FPS, wystarczy że ustawisz limit np na 80FPS i wtedy karta nie pracuje na maksa a temperatury spadaj Mam pytanie odnośnie pasty, musi ona być specjalna do gpu czy mogę użyć tej samej co do cpu (mam pastę mx-2) Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 14 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 można używać jednej do CPU i GPU Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 15 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Użyj GC Extreme. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts