Skocz do zawartości

Modernicacja starego komputera 300/400zł

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję pomocy w modernizacji komputera. Od pewnego czasu bardzo długo się uruchamia, często wyskakuje "brak odpowiedzi". Podczas przeglądania internetu przy otwartych 10 kartach strasznie muli i przy przełączaniu kart odświeża strony. Granie w WoTa lub BF3 to straszna męczarnia dla mnie i dla komputera.

• Zastosowanie komputera : gry, internet
  • Maksymalna kwota :400zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak najszybciej
  • Których części potrzebuję : jeszcze nie wiem
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : jeśli nie będzie to super skomplikowane to tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : 1440x900 (jak sprawdzić model?)

Chciałbym sobie w końcu zagrać w jakieś fajne gierki jak np. Wiedźmin 3, BF1, Uncharted 4. Nie muszą działać na super uber pro ustawieniach, wystarczy, że nie będzie pixeli i lagów.

Komputer składa się z takich podzespołów:

https://valid.x86.fr/q5dh3v

Czy z takich podzespołów da się coś jeszcze wycisnąć? Czy lepiej kupić cały komputer. Procek, płyta główna, ram i zasilacz mają już 7lat.

Założyłem sobie budżet 400zł z myślą o dołożeniu trochę ramu i ew. dokupieniu jakiegoś dysku SSD.

Z góry dzięki za pomoc.

Intel przez 7 lat był w monopolowym letargu.Zalecam Ci przejść ma platformę 8 generacji z 8 giga ramu oraz jakiegoś GTX 1050 lub 1060 i do tego procka i3 8100 4 na 4 czyli cztery rdzenie fizyczne i 4 wątki.Obecnie płyty głowne serii Z 370,ale jak poczekasz do końca lutego to wejdzie czipset B o wiele tańszy i w rozsądniejszych cenach.

Cztery rdzenie do gier wystaczą i ogarną Twoje tytuły.

Edytowane przez Axolan

Czyli z mojego komputera już nic więcej nie da się wycisnąć? Trochę szkoda :(

Szczerze mówiąc kartę graficzną chciałbym na ten moment zostawić, ponieważ była kupiona rok wcześniej.

A gdyby tak wymienić płytę główną na nowszą 1151 i jakieś procesor IV generacji od Intela? Mogą być nawet używane części.

Edytowane przez Tomek0117