Skocz do zawartości

zapętlony boot menu

Recommended Posts

Dostałem w ręce do zbadania lenovo ideapad 110-15acl, któremu po uruchomieniu odpala się boot menu, w którym nie wazne czego bym nie wybrał, to i tak cofa mnie do boot menu. Po prostu zapętlenie. Wetknąłem pendraka z W10 i ale problem z zapętlonym boot menu uniemożliwia mi jego użycie.

Odpaliłem lapka za pomocą one keya by dostać się do biosa. Problem tylko jest taki że bios jest zahasłowany i nie ma możliwość zdobycia tego hasła :D

Dowolna inna opcja (np. patrice recovery) odpala mi zapętlonego boot menu jak przy normalnych uruchamianiu. No po prostu nic się nie da zrobić.

Dlatego piszę tutaj. Czy laptop w takim stanie można cokolwiek zrobić poza wyrzuceniem go na śmietnik?

Rozumiem, że nic się nie da z tym zrobić? :D

Miałem taką sytuację (Jeśli mnie pamięć nie myli to po brutalnym wyłączaniu windowsa podczas bootowania), co prawda na starszym modelu(od Lenovo), nie pamiętam już dokładnie co pomogło, ale spróbuj wyciągnąć baterię płyty głównej.

Edytowane przez Tlusty

Jednak komuś to pomogło więc chyba warto sprawdzić. Ale jak wolisz od razu wyrzucić laptopa do śmieci to Twoja sprawa.

To jak się mam niby za to zabrać? wybór pendriva cofa z powrotem do boot menu jak przy wyborze każdej innej opcji. Do tego mój problem jest na tyle specyficzny, bo bios jest zabezpieczony hasłem którego nie mam.

Testowałeś tylko z W10 na penie więc nie jest powiedziane czy Linux da taki sam efekt.

Druga możliwość to przygotowanie gotowego systemu w innym komputerze i przełożenie HDD.

Co do hasła biosu to wyjęcie baterii z płyty głównej tak jak to zaproponował Tlusty jest dobrym pomysłem.

Nie wiem jakim cudem miał by linux działać, skoro problem jest pewnie nadrzędny, ale dla formalności sprawdziłem i jest dokładnie to samo.

Zebrałem natomiast ciekawe informacje. Okazało się, że problem został wywołany przez spięcie w kablu USB od myszki przez jego nagłe szarpnięcie. Nie wiem jakim cudem, ale ponoć to narobiło dymu. I teraz pytanie: Na ile takie spięcie może być groźne? Jutro rozbiore go i spróbuje z tą baterią. Ale nie wiem jak sprawdzić, czy coś jest trwale uszkodzone.

Gdzie te cholerne laptopy mają baterie od płyty głównej?? Albo jestem ślepy, albo nie widzę, w PC wystarczy zdjąć bok i wiadome gdzie co jest, tutaj nie wiem przez co muszę się przekopać by cokolwiek znaleźć.

Podam zdjęcie, bo nie będę rozkręcał każdego elementu by znaleźć baterie, a może ktoś będzie wiedział. 

bba70664345fd41a2c2b93bc666038c0.jpg

Szukałem trochę w googlach, i co producent to gdzie indziej ma, a tego konkretnego modelu nie mogę znale

Dobra, rozkręciłem i bateria znajduje się w najgorszym możliwym miejscu-pod płytą.

I było by wszystko ok, gdyby nie to, że jest ona....dziwna

2ecd338668f3d9db218238fbd8d7f5d8.jpg

Bateria schowana w jakimś czarnym kondonie i na dodatek podłączona kablem...wtf? Nigdzie w internecie nie znalazłem info o tym, wszystkie lapki mają normalne, odkryte baterie które wyjmuje się równie łatwo co na PC. Tutaj nie ma żadnego przycisku zwalniający baterie, nie wiem o co chodzi.

Czy w takim wypadku samo odłączenie kabla wystarczy by zresetować bios?? Bo ja nie widzę możliwości wyjęcia całej baterii. Dodam, że mam problem z wyjęciem tego kabla, palcami nie da się tego złapać, jak próbuje cienkim śrubokrętem to plastik strasznie mocno się wygina i boje się że zaraz coś połamię. W internecie nie mogę znaleźć żadnych informacji.

Faktycznie ma to sens, w końcu bateria dotyka bezpośrednio metalu, nie pomyślałem.

Niestety, nic to nie dało, bios nadal zablokowany, nadal mam zapętlone menu, nadal pendrive nie da się włączyć (jest czytany, ale przy wyborze i tak cofa do boot menu).

Wybór system recovery też rzuca mnie na boot menu. Jednak zanim to zrobi pojawia się krótki sygnał dźwiękowy. Krótkie *pip* i pojawia się zapętlone boot menu. Może sygnał coś oznacza? 

Ten dżwięk występował wcześniej, jeszcze zanim rozebrałem laptopa ale zapomniałem o nim wspomnieć, a może być kluczowe dla tego problemu. Nie mogę za bardzo znaleźć info o sygnałach dźwiękowych dal lenovo ideapad.

Nie, nie dzwoniłem. Problem wystąpił przez nagłe szarpnięcie kabla USB, czyli najpewniej doszło do jakiegoś spięcia, ale co te spięcie zniszczyło to nie mam pojęcia i wydaje mi się, że bez jakiś narzędzi diagnostycznych może nie być możliwe zlokalizowanie tego problemu.....Ja nie mam pomysłu na to co robić dalej. 

No i co gorsza, nie mam dostępu do biosu, więc już w ogóle mam związane ręce.

Dobra temat można zamknąć, nic z tym lapkiem nie zrobię. Sprawdziłem jescze najczęstsze hasła jakich się używa do biosu i też nic. Wątpię by dało się z nim cokolwiek zrobić. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka