Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od jakiegos czasu wszystko na kompie dziala mi wolno podejrzenie padlo na dysk twardy po diagnozie programem Hard Drive Inspector okazalo sie ze dysk przestal dzialac w trybie sata 2 i dziala na sata 1 nie wiem jak przywrocic poprzednie ustawienia.Przy okazji nie wiem tez jak go ustawic na Mastera dodam ze mam 2 dyski ale kazdy na osobnej tasmie.

dzieki za ewentualna pomoc

Przepnij na płycie głównej pod inny port.. najlepiej oznaczony 0 lub 1.

Sprawdź ustawienia w BIOS, zapewne masz ustawiony tryb działania kontrolera SATA jako IDE, szkoda, że nie AHCI lub w zależności od modelu płyty głównej (enhanced itp.).

Tak czy inaczej przepnij, odpal system z tego dysku i sprawdź w jakim trybie działa.

Jeśli problem występuje nadal zrób jedną pomocną rzecz. Wejdz w menedżer urządzeń, później wybierz kontrolery ATA/ATAPI i po prostu je usuń.. każdy z nich.. ale bez usuwania oprogramowania dla nich. Następnie kliknij na górnym pasku 'skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu'. Powinien zainstalować od nowa sterownik. Uruchom kompa od nowa i sprawdź w jakim trybie działa.

P.S. Phenom - 3gbit to SATA2, 1.5gbps to SATA1.

P.S.2 - MiK86 - Różnica między trybami SATA1/2 może być na prawdę spora..

:wariat: Tia.. chyba, że nagle wgrywanie kolekcji plików RAW trwa dokładnie 50-60% czasu dłużej, tak jak było kiedyś u mnie gdy dysk przestał działać w trybie 3Gbps i zaczął jako 1.5Gbps.

Specjalnie nie mówię o testach synt. gdzie te wartości wynoszą dla sequential read rate 220MBps dla 3gbps i 120MBps dla 1.5Gbps. Ale one nic nie mówią jak chodzi o zwykłe użytkowanie dysku.

zmiana portow nic nie zmienia ,w biosie w ustawieniech SATy mam 3 opcje SATA ,RAID i AHCI ustawione jest na SATA -chyba dobrze.Jak mam usunac ten kontroler bez usuwania oprogramowania mam tylko opcje odinstaluj?Dodam tylko ze dysk ma 1,5 roku i jest to 1TB WD.

@Bambo1983 ile ma mieć bursta? Pojedynczy dysk na sata 2 w hd tune ma burst na poziomie 150MB/s. Poza tym burst to maksymalna wydajność kontrolera i nie ma sensu się tym przejmować a już na dopiero wysyłać sprawny dysk na gwarancję. Tutaj porównanie sata vs sata 2, czasem widać różnicę (nie jest ona porażająca) a czasem nie. -> http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews ... 4&PageId=0

@sfistn.. widzisz.. akurat pojedynczy dysk działający w trybie SATA2 powinien osiągnąć wartość wyższą niż 150MBps. Jak zapewne czytasz od początku to wiesz, że sprawa tyczy się działania dysku w trybie SATA1 zamiast 2. A z danych burst rate wynika, że działa jednak w trybie SATA 1.

Zauważ, że porównanie wykonane jest w 2006 roku i do tego na programie HD Tach a nie HD Tune, ani kontrolery, ani dyski nie były wtedy tak szybkie jak teraz. Powiem może to tak.. pojedynczy dysk Seagate 7200.12 500GB w trybie SATA2 u mnie osiągał 240-260MBps. Tym bardziej nowszy i teoretycznie lepszy dysk powinien osiągać wartości zdecydowanie ponad 150MBps, ale jak zapewne też zauważyłeś poleciłem sprawdzenie go tym samym testem na innym kompie.