alfasamiec 0 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Od jakiegos czasu wszystko na kompie dziala mi wolno podejrzenie padlo na dysk twardy po diagnozie programem Hard Drive Inspector okazalo sie ze dysk przestal dzialac w trybie sata 2 i dziala na sata 1 nie wiem jak przywrocic poprzednie ustawienia.Przy okazji nie wiem tez jak go ustawic na Mastera dodam ze mam 2 dyski ale kazdy na osobnej tasmie. dzieki za ewentualna pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Nie powinno być "odczuwalnego" spodku wydajności między tymi trybami. Na interfejsie SATA nie ma już podziału na master i slave. Czasem zworka w dysku warunkuje SATA 1 / 2 . Cytuj Link to post Share on other sites
Phen0m 0 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 zworka na dysku z SATA II jest do tego aby ograniczyć prędkość z 3 giga/sek do 1,5 giga na sek Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 na dysku nie ma zalozonej zadnej zworki ,w biosie dysk jest jako slave i czasem jest problem z odpaleniem systemu Cytuj Link to post Share on other sites
Phen0m 0 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 wygląda na to ze masz dysk do wymiany. Jaka to firma ?? SEAGATE ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Przepnij na płycie głównej pod inny port.. najlepiej oznaczony 0 lub 1. Sprawdź ustawienia w BIOS, zapewne masz ustawiony tryb działania kontrolera SATA jako IDE, szkoda, że nie AHCI lub w zależności od modelu płyty głównej (enhanced itp.). Tak czy inaczej przepnij, odpal system z tego dysku i sprawdź w jakim trybie działa. Jeśli problem występuje nadal zrób jedną pomocną rzecz. Wejdz w menedżer urządzeń, później wybierz kontrolery ATA/ATAPI i po prostu je usuń.. każdy z nich.. ale bez usuwania oprogramowania dla nich. Następnie kliknij na górnym pasku 'skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu'. Powinien zainstalować od nowa sterownik. Uruchom kompa od nowa i sprawdź w jakim trybie działa. P.S. Phenom - 3gbit to SATA2, 1.5gbps to SATA1. P.S.2 - MiK86 - Różnica między trybami SATA1/2 może być na prawdę spora.. Cytuj Link to post Share on other sites
Phen0m 0 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ja mam dysk stata II i mam na nim zworkę i mogę przestawić z 3 giga/sek na 1.5 giga/sek Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 @Phenom.. o tym mówię.. ograniczasz tryb pracy z SATA2.0 do SATA1.0 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 MiK86 - Różnica między trybami SATA1/2 może być na prawdę spora.. Chyba dla SSD albo RAID Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Tia.. chyba, że nagle wgrywanie kolekcji plików RAW trwa dokładnie 50-60% czasu dłużej, tak jak było kiedyś u mnie gdy dysk przestał działać w trybie 3Gbps i zaczął jako 1.5Gbps. Specjalnie nie mówię o testach synt. gdzie te wartości wynoszą dla sequential read rate 220MBps dla 3gbps i 120MBps dla 1.5Gbps. Ale one nic nie mówią jak chodzi o zwykłe użytkowanie dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 zmiana portow nic nie zmienia ,w biosie w ustawieniech SATy mam 3 opcje SATA ,RAID i AHCI ustawione jest na SATA -chyba dobrze.Jak mam usunac ten kontroler bez usuwania oprogramowania mam tylko opcje odinstaluj?Dodam tylko ze dysk ma 1,5 roku i jest to 1TB WD. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Noo to odinstaluj spokojnie.. znajdzie sterowniki jak dasz zaraz po tym: 'skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu'. Uruchom od nowa i będzie coś więcej wiadomo... Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 odinstalowalem ,zmienilem kabel ,odpiąłem drugi dysk i DVD zeby nic nie bruzdziło i dalej nic.Dodam tez ze programik Hard Drive Inspector pisze ze po za tym dysk OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Hmm.. a zrób mu test najlepiej w HD Tach.. albo HD Tune :> Bo może on w rzeczywistości działa jako SATA2 ? Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 HD Tune sredni transfer 71mb/sec czas dostepu 16ms jak to wyglada? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Bardziej chodziło mi o wartość MAX Transfer Rate i Burst Rate Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 max 91,3MB/sec ,burst rate 148,3MB/sec Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 O ile transfer max jest ok.. to burst rate jednak nie.. eh Pozostaje dla pewności sprawdzić dysk HD Tunem na innym kompie.. jeśli sytuacja z wynikami się powtórzy to jednak reklamacja Cytuj Link to post Share on other sites
sfistn 28 Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 @Bambo1983 ile ma mieć bursta? Pojedynczy dysk na sata 2 w hd tune ma burst na poziomie 150MB/s. Poza tym burst to maksymalna wydajność kontrolera i nie ma sensu się tym przejmować a już na dopiero wysyłać sprawny dysk na gwarancję. Tutaj porównanie sata vs sata 2, czasem widać różnicę (nie jest ona porażająca) a czasem nie. -> http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews ... 4&PageId=0 Cytuj Link to post Share on other sites
alfasamiec 0 Napisano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 na razie dzieki za pomoc ,dzis wyjezdzam na narty ,sprawe odkladam na tydzien. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 @sfistn.. widzisz.. akurat pojedynczy dysk działający w trybie SATA2 powinien osiągnąć wartość wyższą niż 150MBps. Jak zapewne czytasz od początku to wiesz, że sprawa tyczy się działania dysku w trybie SATA1 zamiast 2. A z danych burst rate wynika, że działa jednak w trybie SATA 1. Zauważ, że porównanie wykonane jest w 2006 roku i do tego na programie HD Tach a nie HD Tune, ani kontrolery, ani dyski nie były wtedy tak szybkie jak teraz. Powiem może to tak.. pojedynczy dysk Seagate 7200.12 500GB w trybie SATA2 u mnie osiągał 240-260MBps. Tym bardziej nowszy i teoretycznie lepszy dysk powinien osiągać wartości zdecydowanie ponad 150MBps, ale jak zapewne też zauważyłeś poleciłem sprawdzenie go tym samym testem na innym kompie. Cytuj Link to post Share on other sites
sfistn 28 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Ten wd to pewnie green bo black na 333GB talerzach ma 90MB/s avg. Chyba to nawet ten? http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/828-Weste ... 32-SATA-II Fakt test z poprzedniego postu beznadziejny bo wstępu nie przeczytałem a tam porównywali 2 hdd. Jeżeli w hd tune burst wynosi 150 to w hd tach pokaże ok 230MB/s. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts