Skocz do zawartości

Modernizacja PC - czy warto do 2000zł?

Recommended Posts

Cześć,

swój PC złożyłem jakieś 6 lat temu, od tamtej pory dołożyłem kość 4GB RAMu oraz dysk 250GB SSD. Po tym czasie raczej wszystko działa poprawnie ale czuje, że albo będę musiał wymienić całą jednostkę(tego bym nie chciał) albo zmodernizować to co mam obecnie. I tutaj pojawia się problem, nie mam pojęcia co aktualnie mógłbym wymienić, żeby poprawić działanie. Temat dotyczy tylko i wyłącznie samej jednostki - monitory posiadam :)

Do czego używam PC:

1. Praca - grafika komputerowa: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Axure, czasem probowałem odpalać jakąś obróbkę video(była to męka)

1. Ogólne spowolnienie płynności pracy, częstsze zawieszanie się

2. Granie - Dota2, CSGO, BF3, BF4, WoW, Overwatch, Paladins, Fortnite

1. raczej wszystkie z tych gier chodzą na maksymalnych(lub prawie) ustawieniach płynnie, oprócz Fortnite - w tym to jest masakra, wszystko na low i straszne spadki FPS

3. Internet - Twitch, YouTube - nie wiem czym to jest spowodowane ale oglądanie live w 1080p czy nawet 720p 60fps, graniczy z cudem - wszystko się tnie. Maksymalnie live przechodzi w 720p. Nie jest to na pewno sprawa łącza. Światłowód po kablu 50mbps

Specyfikacja:

1. Płyta główna: MSI, MS-7680 (MSI H61M-E33), chipset: Intel H61

2. Procesor: Intel Core i5-2300 CPU @ 2.80GHz / chłodzenie seryjne

3. Dysk: Samsung SSD 850 EVO 250GB

4. Pamięć RAM: 12GB DDR3, 1333

5. Karta graficzna: GIGABYTE AMD Radeon HD 6850, 1024 MB, GDDR5

6. Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W PSU (OCZ500SXS)

7. System: Windows 10, 64bit

Pytania:

1. Co mógłbym wymienić a co zostawić tak by polepszyć aktualny stan PC?

2. Czy jest możliwe np. że karta lub procesor się nazbyt nagrzewają co skutkuje pogorszeniem płynności działania?

3. Nigdy nic nie było podkręcane ani procesor ani karta graficzna - czy podkręcenie czegokolwiek może poprawić działanie?

4. Po modernizacji chciałbym, go używać przez kolejne kilka lat i mieć w miarę spokój, pytanie czy jest to w ogóle możliwe :)

Każda uwaga mile widziana :) jeżeli coś pominąłem i potrzeba więcej informacji to dajcie znać, dzięki!

Odnośnie pytań.

1. Pasuje wymienić grafikę bo HD 6850 to już kiepsko i w grach tutaj kuleje, a w dalszej kolejności proc, płyta i RAM. Dysk SSD działa na SATA2 zamiast na SATA3 bo twoja płyta niema SATA3 i przez to traci połowę prędkości. Procesor nie jest demonem prędkości jeszcze zipie ale można by go wymienić ale dziwię się że masz problemy z YouTube bo powinien ciągnąć 1080p 60HZ bez zająknięcia (mam komp podpięty pod TV i I5 750 bez OC 8GB ram i GTS450 512MB ciągnie 1080p 60HZ bez zająknięcia) może potrzebny format albo chociaż odwirusowanie/czyszczenie windowsa. Szkoda że nie podałeś jakie dokładnie masz pamięci i jaka obudowa.

2. To musiał byś sam sprawdzić polecam zainstalować HWmonitor i pomęczyć trochę kompa ale możesz mieć coś poknocone z ustawieniami bios jak piszesz że się zawiesza. Nie wiem jaka obudowa i wentylacja.

3. Procesora na tej płycie nie podkręcisz więc zapomnij a kręcenie grafy da 10-20% więcej tylko w grach ale warto by było zobaczyć czy nie da się podkręcić ram a może coś z nimi jest źle ustawione (timingi, taktowanie) i przez to się zawiesza.

4. Jak chcesz używać kompa przez parę lat i mieć w miarę spokój to chyba warto nową platformę.

Smoke podał bardzo opłacalny komp z w miarę mocną kartą GTX 1060 i jest to dosyć dobra propozycja jeśli chcesz maksymalnie wydajny komp w tym budżecie do gier na teraz, procka podkręciłbyś na ok 4,5Ghz i byłby znacznie szybszy również w innych programach ale to są nadal stare części (i7 2600K, ASrock Z68) bez gwarancji.

Ciężko się zmieścić w twoim budżecie 2 tyś zł ale można by myśleć o

I5-8400 (ostatnio brakuje w sklepach bo wykupili) ok 900zł,

płycie Z370 ok 600zł,

DDR4 jakieś 3000Mhz 16GB Dual ok 800zł (chore ceny) i

w sumie mamy ok 2300zł. posprzedawać to co masz czyli proc, płytę, ram, i gafę i kupić za to grafikę narazie czyli GTX 1050TI 4GB jakieś 700zł. Pasował by tutaj jakiś GTX 1060 6GB albo wyżej ale braknie kasy. Procek co podałem ma 6 rdzeni (jakieś 2-2,5 raza szybszy niż obecny) i powinien trochę pociągnąć a za 2-4lata zmienił byś gafę i dalej ciągnął.

Edytowane przez Centik

cześć, dzięki za odpowiedzi @@Centik@@smoke

czy nie da się podkręcić ram a może coś z nimi jest źle ustawione (timingi, taktowanie)

- nawet nie wiedziałem, że można takie rzeczy z ramem robić :D

Więc ogółem pasuje zaczać od wymiany płyty głównej, żeby przynajmniej dysk dawał 100% możliwości, zgadza się? A później stopniowo dokładać grafike, procesor i ram?

Jak duże ma znaczenie lepsze/gorsze kości RAM? (jak wrócę do domu, to postaram sie sprawdzić co tam jest zamontowane)

Edytowane przez rsk000
Więc ogółem pasuje zaczać od wymiany płyty głównej, żeby przynajmniej dysk dawał 100% możliwości, zgadza się? A później stopniowo dokładać grafike, procesor i ram?

Teraz masz proc i płytę na LGA1155 a płyta i ram są DDR3 podobnie jak w propozycji smoke czyli można te podzespoły wymieniać raz jeden raz drugi.

Natomiast jeśli się zdecydujesz na moją propozycje to I5-8400, Z370, 16GB DDR4 muszą zostać zamontowane razem bo te pozdespoły nie są kompatybilne z twoją obecną płytą, prockiem i ramem (inny socket i inny typ pamieci).

Starą kartę można podpiąć pod nową płytę albo nową kartę pod to co masz ale pamiętaj żeby wcześniej zmienić zasilacz.

Jeśli brakuje ci kasy a decydujesz na mój wariant możesz zakupić najpierw zasilacz potem nową kartę podpiąć pod to co masz a jak uskładasz kasy procek płytę i ram albo kupić zasilacz, proc, płytę i ram i siedzieć na H6850 aż uzbierasz kasę na nowa grafę.