mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam, Stoję przed dylematem i chciałbym uzyskać opinie osób trzecich... A mianowicie zastanawiam się nad zakupem karty graficznej od Zotaca (głównie ze względu na długość gwarancji). Karta ma być na lata i "dawać radę"...w tej chwili miała by współgrać z i5 6600k 4,7@ i monitorem 75Hz 21:9 2560 x 1080. 2560 x 1080 Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 przykładowo taki GTX 980 jest już na rynku 3 lata i nadal można spokojnie na nim pograć w wyższych ustawieniach graficznych, myślę że z 1080 będzie podobnie mam obawy czy 1080Ti będzie odpowiednią kartą do tej platformy, przy rozdzielczości 4K nie byłoby problemu, jednak dla "poszerzonego" FHD myślę, że jednak lepiej zostać przy 1080, dlatego że czym mniejsza rozdzielczość tym większym ograniczeniem staje sie procesor i 1080Ti może sie nudzić zwłaszcza że coraz więcej gier korzysta z 8 wątków 1 Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Ja jestem zdania, że zakup karty graficznej "na wyrost" mija sie z celem. Po co wydawać pieniądze na coś czego się nie wykorzysta? Do tej rozdzielczości spokojnie wystarczy GTX 1070, przeczekać na niej kolejną generację (Volta) i z jeszcze następną kupić nową kartę. Komputery do gier to nie jest sprzęt na lata, to się za szybko starzeje, ile lat byś chciał mieć tą kartę? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Wstępne założenie było kupić 1080 Ti zotaca z 5-cio letnią gwarancją i używać póki zdechnie i w międzyczasie wymienić CPU na coś od 6 rdzeni wzwyż (w zależności od tego co kolejne lata przyniosą w świecie cpu). Ale im dłużej o tym myślę, to też wydaje mi się to średnio rozsądne (kupowanie na zapas), dlatego też zapytałem o waszą opinię Od 2 lat siedzę na 390X i różnica między FHD a "poszerzonym" FHD w np. takim wieśku to nawet 15FPSów na identycznych ustawieniach...więc te "kilka" pixeli więcej do wygenerowania jednak robi różnicę i 1070 raczej to za mało. Tylko wersje "Extreme" mają 60msc gwarancji? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 EVGA dla pierwszego właściciela (po rejestracji) ma też długą gwarancję + jakieś dodatkowe opcje wymiany karty na lepszą w jakimś tam terminie od zakupu jeśli pojawi się nowsza generacja. Poczytaj albo napisz do ich supportu, zawsze i szybko odpowiadają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 1080 jest w tej chwili najbardziej opłacalną kartą , dokładać tysiaka do TI się nie opłaca , to już lepiej tą różnice dołożyć do nowego i5 8400 ... , 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Gdyby EVGA nie była tak strasznie brzydka, a ja nie miałbym obudowy z dużym oknem, to może brałbym ją pod uwagę Więc co myślicie o tej ofercie? --> morele Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Gdyby EVGA nie była tak strasznie brzydka, a ja nie miałbym obudowy z dużym oknem, to może brałbym ją pod uwagę Więc co myślicie o tej ofercie? --> morele w piątek u nich zamówiłem w poniedziałek będę ją miał , uważam że na wzgląd gwarancji najlepsza opcja... edit , targuj się ,na czteropaka ci zrzucą ... Edytowane 11 Listopada 2017 przez duzy213 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Zotac AMP'y mają kiepskie chłodzenie na sekcji zasilania VRM wygląda tak: Jest osobny prostokątny niski radiator, generalnie o skromnych gabarytach, i nie jest on połączony z głównym radiatorem, (tzw. ten kloc wyżej) o to rezultaty: powietrze zanim dotrze do radiatorka od sekcji zasilania, musi najpierw pokonać drogę głównego radiatora znajdującego się nad nim, wygląda to tak (.gif): aż dziwne że producent daję możliwość darmowego przedłużenia gwarancji z 24mc-y do 60mc-y 1 Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 widocznie są pewni swojego produktu ... a tak a pro po to czy ktoś na forum miał z tym problem??? komuś się zjarała karta ???/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Najwyraźniej dopuszczalna temperatura tego elementu jest na tyle wysoka, że to nie stanowi problemu skoro mimo to dają 60mc-y gwarancji. A tak w ogóle to pod tym radiatorkiem jest jakaś pasta termoprzewodząca czy leży sobie na tej sekcji tak na "sucho" ? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 termopad 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Tak czy owak kupiłem ten model i w przyszłym tygodniu będzie u mnie Cytuj Link to post Share on other sites
login1969 218 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Nie wiem dlaczego nikt nie wspomina o MSI GAMING X.Karta chłodna,półpasywna i cicha.Osobiście posiadam model GTX 1080 i jest rewelacyjna.Temperatura nie przekracza 70 stopni bo nie pozwoli na to chłodzenie.I moim zdaniem jeżeli chodzi o wygląd jest najładniejszą kartą ze wszystkich modeli. Edytowane 11 Listopada 2017 przez login1969 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nie ma 5-ciu lat gwarancji i sugerując się testami zazwyczaj wypada minimalnie gorzej pod każdym względem od zotaca (pomijając gabaryty) A co do wyglądu to każdemu podoba się co innego dla mnie np. msi wygląda strasznie "plastikowo/tanio" Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 karta jak najbardziej ok tylko dwa lata gwarancji...., Nie wiem dlaczego nikt nie wspomina o MSI GAMING X.Karta chłodna,półpasywna i cicha.Osobiście posiadam model GTX 1080 i jest rewelacyjna.Temperatura nie przekracza 70 stopni bo nie pozwoli na to chłodzenie.I moim zdaniem jeżeli chodzi o wygląd jest najładniejszą kartą ze wszystkich modeli. karta jak najbardziej ok ,ale tylko dwa lata gwarancji... Nie ma 5-ciu lat gwarancji i sugerując się testami zazwyczaj wypada minimalnie gorzej pod każdym względem od zotaca (pomijając gabaryty) A co do wyglądu to każdemu podoba się co innego dla mnie np. msi wygląda strasznie "plastikowo/tanio" msi jest jedną z najlepszych kart wszyscy o tym wiemy ale niestety ta gwarancja.... , p.s kolego pomogliśmy to może po plusie ??? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Pomogliście, pomogliście i podziękowania za rozwianie wątpliwości się należą No i racja, MSI to w zasadzie jeden z najlepszych modeli tylko ta gwarancja...gdyby była choćby 4-letnia to brałbym ją zamiast Zotaca choćby ze względu na rozmiar Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) 4 lata? mówisz masz: https://proline.pl/gigabyte-geforce-gtx-1080-aorus-xtreme-8gb-gddr5-256bit-pci-e-gv-n1080aorus-x-8gd-p1112530 Gigabyte GTX1080 Aorus Xtreme Edition, same pozytywne recenzje i rekomendacje, testy temperatur i kultura na złoty medal Uwaga na sprzedawców mogą się pomylić, gigabyte wypuścił sporo wariantów tej karty, już walczyłem z morele.net w tej sprawie dla mojego klienta, skończyło się zwrotem, tutaj jak prawidłowo wygląda pudełko z kartą, polecam zapytać i upewnić się przed zakupem! Generalnie koniecznie musi być w wersji Xtreme Edition, (kod producenta: GV-N1080AORUS X-8GD) wtedy na pudełku wyraźnie pisze [warranty 4 year], model ten dodatkowo ma podświetlany backplate Edytowane 12 Listopada 2017 przez mutissj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) https://youtu.be/FVLROL7-XtA?t=231 Miałem Xtreme i nie kojarzę aby sie świecił https://youtu.be/CI0x489krAY?t=166 A ok widze ze jakaś nowa wersja jest .... Edytowane 12 Listopada 2017 przez HAKELBERY 1 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) ja miałem zotaca jeszcze founders Edition i siadło Coś, artefakty sypały dopóki nie obniżyłem rdzenia o 200mhz wtedy było wszystko ok , stwierdziłem że rozbiore chłodzenie i niechcący oderwałem rezystorek jeden, ale nic to na szczęście nie zmieniło, postanowiłem odesłać kartę (ocuk.co.uk) i po 3 tygodniach dostałem nową więc jeśli chodzi o gware to zotac na plus aczkolwiek najlepsza gwara, warunki i customer service ma od zawsze EVGA co by nie było. Edytowane 12 Listopada 2017 przez decrypterie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 A ok widze ze jakaś nowa wersja jest .... Gigabyte łącznie wypuścił 10 wersji tego Aorusa GTX1080 , dlatego sklepy często myliły się z nazwami wszystko przez to że Nvidii zachciało się wypuszczenie odświeżonej wersji (11Gbps), która dostała szybsze pamięci Tak naprawdę "nowsze modele" otrzymały mocniejsze fabryczne podkręcenie pamiątek (efektywnie) z 10,000 MHz na 11,000 MHz i tyle 1 Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 powiem tak .., czytałem różne różniste testy , jedni piszą żeby omijać gigabyte jedni chwalą ..., jeśli chodzi o tego zotaca to niema czego się czepiać... , koledze mącicie w głowie a będzie miał jedną z najlepszych ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Nie ma już czego mącić, bo karta już zamówiona Każda karta ma wady i zalety, zotac może i nie jest najlepszy z najlepszych, ale jest w topce i przede wszystkim ma tą długą gwarancję Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 tak się spytam?? targowałeś się?? ,mi spuścili na wysyłkę... niby nic ale zawsze... Cytuj Link to post Share on other sites
mef91 0 Napisano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Nie, nie targowałem...dostałem przed chwilą wiadomość od morele z prośbą o kontakt w sprawie zamówienia...i z tego co widzę chyba zabrakło im kart do sprzedaży i się nie załapałem (mimo płatności z góry)... Tak, więc temat jak i moje wymagania troszkę ewoluują, bo skoro morele dało (zapewne) ciała to potrzebuję alternatywy. Trochę kusi Palit JetStream za 2299, 36mc-y gwarancji i ewentualnie MSI Gaming za 2399, 36mc-y - obie na ESC.PL...tylko nie wiem czy jestem ślepy, bo nie widzę tam możliwości dokupienia dodatkowego roku gwarancji :s Edytowane 13 Listopada 2017 przez mef91 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts