Prono 0 Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Cześć. Mam problem ze zwiechami gier po upgradzie karty graficznej w kompie. Mam sobie takiego starutkiego kompa składaka: Core i5 760 to chyba I czy II generacja, jeszcze na s. 1156 Płyta Gigabyte P55A-UD3 RAM DDR3 Crucial Ballistix 2x4GB SSD Samsung 850 Evo 250GB Ostatnio wymieniłem poczciwego GeForce GTX 460 na nówkę sztukę Gigabyte Windforce GF GTX1060 6GB OC. Sterowniki zainstalowane 388.13, więc odpalam WoT i działa super, dużo FPSów , cud miód. Na drugi strzał odpalam GTA5. Gra uruchamia się i praktycznie po 2-3 sekundach zwiecha, czarny ekran i ewentualnie wyjdzie do Windowsa, czasem trzeba ubić task managerem. Pogrzebałem w ustawieniach grafiki w grze, nic nie pomogło, dalej wywala. W ustawieniach grafiki w GTA jest opcja testu wydajności, test też się zawiesza. To samo po odpaleniu Wolfensteina New Colossus. Po kilku sekundach gry ... zawias i czasem czarny ekran, czasem wywala do Windowsa. Czyżby za nowa karta do starego kompa? Może procesor nie ma jakichś potrzebnych ficzerów? Płyta główna ma wprawdzie PCI-E x16 ale v2, a grafa jest na v3 ale to raczej jest kompatybilne... ktoś może ma jakieś pomysły? Jeszcze został mi reinstal Windowsa i sprawdzę czy dalej będzie wywalało... Cytuj Link to post Share on other sites
sokar11 22 Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Czym to zasilasz? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 10 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Instalowałeś Geforce Experience ? Jeśli tak to odinstaluj i sprawdź w tych grach w których występuje problem. Jak to nic nie da to zainstaluj MSI Afterburner, zmniejsz maksymalnie taktowanie rdzenie oraz pamięci i testuj. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Zainstaluj wszystkie updaty systemu i frameworksy. Cytuj Link to post Share on other sites
Prono 0 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Zasilacz mam OCZ 600W w miarę nowy, niedawno zmieniałem. Odinstalowanie GejForce Experience nie pomogło. System aktualny, nie ma już co instalować z aktualizacji Mam na drugim dysku jeszcze Win7, sprawdzę jak tam się zachowuje ta karta w tych grach. UPDATE: Na Win7 wszystko działa dobrze. Chyba kwestia jakichś sterowników. Zrobię reinstal Win10 i zobaczymy co będzie. Edytowane 11 Listopada 2017 przez Prono Cytuj Link to post Share on other sites
ziembek 6 Napisano 12 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Niektóre gry, które się instaluje ze starszego windowsa pod nowszą wersją nie działają. Rozumiem, że trzymasz je na jakimś osobnym dysku. Spróbuj przeinstalować gry, z którymi masz problem, bo nie wspominałeś czy to robiłeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Prono 0 Napisano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Tak, przeinstalowałem, dalej wywala. Wyczyściłem nawet system z wszelkich sterowników graficznych i zainstalowałem na nowo, też nie pomogło. Zostaje sprawdzić reinstal Win10. Albo grać na Win7 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts