Mefiu 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Mam wnerwiający problem z w/w kartą Przełożyłem ją ze starego PC do nowego i dalej to samo (płyta to GA-MA790X-UD4). Podkreślam, że dzieje się to tylko w grach, w filmach i muzyce dźwięk to czysta poezja. Momentami doprowadza to do szału . W niektórych grach tego nie ma (w każdym razie nie słyszę tego) i wszystko jest ok, np. w CS'ie, Half-Life, CoD4. Za to w Mass Effect, GTA IV, momentami w Crysisie, a także w wielu innych. W GTA wystarczy, że podgłośnie dźwięk a od razu słychać trzask za trzaskiem. Sterowniki mam zainstalowane najnowsze. OS na jakim siedzę teraz to Win7 (wcześniej Xp of korz). Czasami wydaję mi się, że brakuję różnych dźwięków. Np,. W DoD:S nie słychać czasami wybuchów granatów, mimo, że eksplozja była w oknie zaraz koło mojego ucha. Na szczęście mam gwarancję Cytuj Link to post Share on other sites
LopezDaVinci 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Sprawdzałeś kartę na XP-ku? Jest to samo co na W7? Cytuj Link to post Share on other sites
michalinio22 32 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Spróbuj jeszcze raz zainstalować sterowniki lub ostatnie na których ten Xonar działał poprawnie i również dopisuje się do rady LopezaDaVinci sprawdź na XP-eku. Sprawdź czy kable dobrze podłączone i przeinstaluj gry na których są trzaski.(czasami w grach w opcjach jest możliwość przełączenia na dźwięk przestrzenny lub przez co jest jest kodowany>>czyli czy przez Xonara czy przez wbudowaną dźwiękówkę) Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Sprawdzałeś kartę na XP-ku? Jest to samo co na W7? Tak, choć na 7 nie słyszałem trzasków przy włączaniu Warhammera 40k przy większym próbkowaniu niż 44,1 KHz. Dodam, że to na pewno nie jest wina głośników, sprawdzalem na 2 głośnikach (5.1 i 2.1) i słuchawkach i trzeszczy tak samo. Czasami jest tak, że raz w 1 grze są trzaski, a potem nie ma. Mam tak z CoD:WaW, raz są, a jak włączę chwilę później jest ok (rzadko w tej grze były trzaski, ale były, a tak raczej nie powinno być). Co do wbudowanej dźwiękówki, to wyłączyłem ją w BIOSie. Sterowniki instalowałem wszystkie jakie były, kable są dobrze powpinane a po przeinstalowaniu gier dalej to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Skoro sprawdzałeś na XP i na innej płycie to winę mogą ponosić kable, lub ich złe podłączenie. Jeśli to nie to.. może karta padła. Masz ją na gwarancji? Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Spoko, chyba muszę wymienić 2 lata gwarancji na szczęście. Kable to na pewno nie, ale dziwi mnie, że muzyka i filmy chodzą idealnie, 0 trzasków, napiszę jeszcze na forum Asusa. Cytuj Link to post Share on other sites
LopezDaVinci 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Masz ją na gwarancji? [...]Na szczęście mam gwarancję Spróbuj może wyłączyć opcję DS3D GX 2.0 odpowiedzialną na EAX (ikonka GX w Xonar Audio Center), zmienić kabel zasilania, sprawdzić kartę na innym slocie lub innym kompie, albo wyłącz zapętlanie, mixowanie etc. mikrofonu. Może masz po prosu mikrofon podłączony i słyszysz trzaski z niego? Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Mic jest odpięty, kabelki nowe, z zasilacza (na 3 próbowałem, w tym na starej płycie), przekładałem pomiędzy slotami i daaalej to samo! GX 2.0 wyłączałem i nic, dalej to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Ja jednak obstawiam na kartę. Myślę że może nie radzić sobie z wieloma dźwiękami jednocześnie w wyniku jakiegoś uszkodzenia. Co w muzyce i w filmach nie ma miejsca ze względu na odtwarzanie jednej ścieżki dźwiękowej(na kanał). Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Myślę że może nie radzić sobie z wieloma dźwiękami jednocześnie w wyniku jakiegoś uszkodzenia.Też mi się tak wydawało. Nie odtwarzała wszystkich dźwięków, gdy było ich za dużo, po prostu nie wyrabiała. Odeśle do serwisu i się zobaczy. Cytuj Link to post Share on other sites
LopezDaVinci 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Szukając tera w necie widzę, że ta karta w ogóle ma problemy w grach i to zależnie od egzemplarza. Innym działa dobrze lecz większa rzesza ludzi ma problemy. Jeżeli zależy Tobie na dobym dzwięku w grach to radziłbym Ci wymienić tą kartę na jakiegoś X-FI, np. na Gamer - mam osobiście i nie narzekam Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Nieeee no! Przełączyłem się na integre i dalej słyszę trzaski! WTF is going on?! Coś mi się zdaje, że niepotrzebnie kupowałem nowe głośniki i kartę, teraz same problemy Spróbuję wyciągnąć kartę i się zobaczy, może się gryzie, OBY. Jeszcze jedno, ta czerwona lampka na karcie powinna świecić się tylko wtedy, gdy jest włączone SPDIF, a mi jara się cały czas. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Jaki masz zasilacz? Może to właśnie jego wina, skoro na integrze jest tak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 No ale żeby aż 2 zasilacze na 2 różnych kompach były złe? OCZ ModXstreme 600Watt. Ale na integrze nie zauważyłem problemów z miksowaniem. Były wszystkie dźwięki jakie powinny być. A trzaski były mniejsze. W Crysis słyszałem działko helikoptera, a nie same strzały które trafiały we mnie lub koło mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 może w mieszkaniu masz jakieś zakłócenia. Masz miernik? zmierz jakie masz napięcie w gniazdku i w listwie przeciwprzepięciowej (oczywiście masz ją?), mieszkasz w domu czy w bloku? Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Listwę mam, miernik mam, sprawdzę. Mieszkam w domu, przy ulicy i zaraz za oknem mam kable wysokiego napięcia (na 2 piętrze mieszkam). Z tego co pamiętam, napięcie w gniazdku miałem trochę za duże. Tylko czemu to się dzieje tylko w grach, w muzyce i filmach 0 trzasków. Cytuj Link to post Share on other sites
Mefiu 0 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Napięcie w gniazdku wynosi ok.250 Volt, za dużo. Dlatego, że transformator jest zaraz koło mnie, już dawno miałem opieprzyć elektrownię, i chyba w końcu to zrobię. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts