Skocz do zawartości

Modernizacja z 1155 na 1151

Recommended Posts

Witam myśle nad modernizacją mojego pc na nowszy sprzęt. Proszę o poradę na jaki procesor płytę itp najlepiej wymienić obecny setup. :D

Processor: Intel Core i5 2500k
Chłodzenie CPU: Silentiumpc Grandis XE1236 v2
Motherboard: AsRock P67 Pro 3 Ver. B3
Memory: Corsair XMS3 2000Mhz 8Gb DDR3
Video Card: MSI GeForce GTX 460 1GB
Power Supply: OCZ Fatal1ty Champion Series 750W

Wszystko zależy do czego komputer, jeśli chcesz go przyspieszyć odczuwalnie najprościej było by kupić dysk SSD i przenieść /zainstalować na nowo  na nim system.

Jeśli ma być pod gry to podkręcić procesor i dołożyć taki GTX 1060 6GB GDDR 5 w FHD byłby to przyzwoity sprzęt pod granie w najwyższych ustawieniach.

W odpowiedzi napisz ile masz na upgrade, bo podane wyżej porady to jak wydać jak najmniej gdy przyspieszyć pracę, bo zmiana platformy na LGA 1151 trochę kosztowała, a i tak nowsza karta by się przydała bo "Fermi" ma swoje najlepsze lata za sobą.

Ja kupiłem za grosze (i7 3770K + CURCIAL VENGANCE 16GB 2400Mhz za 750zł do mojej Z77 i wymieniłem i5 2500K@4700Mhz z 8Gb 1600mhz) dobrego dela trafilem dlatego zdecydowałem sie na zakup. Oczywiście wykrecilem i7 3770k na 4.6Ghz i tak sobie zostalo a i5 + ramy mam na sprzedaż. Oczywiście różnicy nie widzę żadnej bo tu moj wykrecony R9 290x jest bottleneckiem. Ale też planuję zmianę na 1070/1070ti/1080 ale w swoim czasie. W twoim przypadku te 2K bym na Kartę przeznaczył i czekał- odkładał grosza na fajną płytkę,ramy oraz intelka 8600/8700- po nowym roku będą dostepne tańsze płyty i to juz powoli będzie czas na zmianę z wysłużonego i5@2500k.Ale bez stresu.... Zrobisz jak zechcesz