Skocz do zawartości

i5 2500 + XFX 6950 - jaki zasilacz ?

Recommended Posts

przydała by się jeszcze jedna ważna informacja: przewidywany budżet

Ponieważ jestem sknerą to chcę wydać mało ale jednoczesnie mieć świadomość, że nie przesadziłem z oszczędnościami ryzykując niestabilność systemu. Tak na poważnie to zadałem pytanie gdyż będąc dzisiaj w salonie jedenej z firm ( obudowę lepiej zobaczyć na żywo niż kupować w ciemno w necie ) zaproponowano mi Enermax Modu87+EMG600AWT 80Plus Gold 600W jak coś co jest odpowiednie i raczej niezbędne do mojego zestawu. Ponieważ jest to wydatek ok. 670 zł. wzbudziło to mój lekki niepokój i czujność.

Ponieważ jest to wydatek ok. 670 zł. wzbudziło to mój lekki niepokój i czujność.

i słusznie, bo zasilacze enermax'a jak dobre by nie były (a są) kosztują swoje ponieważ maja na sobie logo enermax'a, za które niestety trzeba trochę zabulić

jeżeli szukasz highendowego (i potencjalnie lepszego od ww.) zasilacza w dobrej cenie proponuję X-560 od seasonic'a, do twoich potrzeb w sam raz, natomiast jeżeli wolisz taniej spróbuj M12II 520 tego samego producenta

jak bys wzial tego anteca, mialbys zasilacz na dlugie lata i niejedna modernizacje sprzetu. w tym sklepie jest w niezlej promocji, bo z reguly chodzil po okolo 500 zł. tutaj masz recenzje: http://www.kitguru.net/components/power ... 0w-review/

http://www.frazpc.pl/artykuly/264671,AN ... -650W.html

i jeszcze jedna taka karte mozesz podlaczyc pod niego :)

Na stronie Enermaxa jest "kalkulator" zapotrzebowania na energię. Wyszło mi, że z 30% zapasem potrzebuję 500W. Według Guru3D do Radeona 6950 w typowej konfiguracji też wystarczy 500W. Czy skoro kupuję "markowy" zasilacz czy nie wystarczy 500 ?

wystarczy 500 W. proponowalem Ci 650, bo jest w swietnej cenie i bedziesz miec zapas na jakas modernizacje. Jezeli chcesz maksymalnie zminimalizowac koszty, to mozesz oczywiscie wziac jakas markowa 500 np. seasonic'a

Dzięki za radę. Pewnie trochę nie pasuję do tego forum ale nie myślę o modernizacji ani podkręcaniu. Sprzęt ma pochodzić 3 lata - i sądzę, że ta konfiguracja mi spokojnie na ten czas wystarczy, a później będę znowu Was zamęczał pytaniami o to co kupić :) Pozdrawiam