Skocz do zawartości

Komputer do grania dla nastolatka

Recommended Posts

• 3 miesiące temu...

Ponieważ wstrzymywałem się z zakupem grafiki, poprzednia konfiguracja nie została sfinalizowana...
W tym miesiącu zamierzam zatem pozostać przy:
procesor: Intel Core i7-8700 /3.2GHz, 12MB, LGA1151, BOX/

płyta główna: AsRock Z370 Extreme4 /intel Z370, LGA1151/

pamięć ram: GoodRam 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Iridium X (black)

dysk ssd: GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC

grafika: Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000)

obudowa: Fractal Design Meshify C (Black, Glass)

przypominam, że ze starego kompa mam:
zasilacz: Fractal Design Tesla 550W
chłodzenie: Zalman CNPS10X Flex + Enermax Cluster

Coś ew. zmienić
Czy jest sens iść w tą obudowę? Czy swoje zadanie spełni SilentiumPC Regnum RG4?

Chwilę później chciałbym dokupić do tego monitor, zamiast wysłużonego Samsunga 2253BW.
Coś w cenie nie przekraczającej 1K zł o dobrych (w tej klasie) parametrach.
Czy da się pogodzić granie i obróbkę zdjęć? (odwzorowanie kolorów i szybka matryca)?

Edytowane przez canonierka

Nie bardzo widzę sens dopłaty do Extreme 4 względem Pro 4. Przy i7 8700 i tak OC żadnego nie będzie, a za te 200zł można dorzucić do SSD 480GB czy lepszego monitora.

Czy da się pogodzić granie i obróbkę zdjęć? (odwzorowanie kolorów i szybka matryca)?

Nie ma uniwersalnych monitorów, szkiełko dla gracza ASUS PG279Q IPS 165Hz z G-sync ~3000zł, dla grafika EIZO CS2420.

Za 1000zł albo masz 24" FHD 144HZ na Tn, czyli nie nadaje się do grafiki bo tam kolorów praktycznie nie ma lub model biurowy średniej klasy na 60/75HZ na IPS.

Opcją może być coć na Va z lepszą czernią niż na IPS, ale to już trzeba szukać.

Czy jest sens iść w tą obudowę? Czy swoje zadanie spełni SilentiumPC Regnum RG4?

Jakość idzie tutaj w parze z ceną i za to głównie dopłacasz, do tego dochodzą inne aspekty jak wygląd czy spasowanie. 

• Popieram 1

Nie bardzo widzę sens dopłaty do Extreme 4 względem Pro 4. Przy i7 8700 i tak OC żadnego nie będzie, a za te 200zł można dorzucić do SSD 480GB czy lepszego monitora

Płytkę Extreme, wrzuciłem troszkę na zasadzie "prowokacji" :) Rozumiem, żę w tym zestawieniu Pro4 sprawdzi się w 100%?

A jak z pozostałymi klockami? Jest OK?

Czy jest sens pchać się w pamiątki o wyższym taktowaniu niż 3000?

Rozumiem, żę w tym zestawieniu Pro4 sprawdzi się w 100%?

Tak jest, Meshify C ma przyciemniane to okno, także jakoś to nie będzie przeszkadzać.

A jak z pozostałymi klockami? Jest OK?

Tak.

Czy jest sens pchać się w pamiątki o wyższym taktowaniu niż 3000?

45zł dopłaty 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 TridentZ - fajne kostki.

• Popieram 1

I jeszcze jedno, grafika.
Czy ten GTX 1060 jest optymalnym wyborem? Czy coś lepszego (cichszego) w tych pieniądzach warto wziąć pod uwagę?
Zależy mi na kulturze pracy. Do końca roku planuję zmienić na coś wydajniejszego z nowej serii.

Ponieważ rozważam również kwestię zakupu monitora zrobiłem małe rozeznanie w temacie.

Zdecydowana większość w przystępnej cenie (+/- 2000) to modele z FreeSync. Zatem kartą od Nvidia nie wykorzysta w pełni dobrodziejstw w/w technologii.

I tu nasuwa się pytanie:

Iść w GTX i nie przejmować się brakiem FreeSync, czy też rozglądać się za grafiką że znaczkiem AMD??

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

O ile mowa o zmianie GTX 1060, to spokojnie można ją zmienić na RX 580. Monitory z FreeSync są znacznie tańsze a wydajność GPU to praktycznie ten sam poziom. Jest jedno ale ...

Komputer ma służyć praktycznie dla rozrywki dla nastolatka do grania  w CS, FIFA...

W CS'a raczej z FreeSync czy z G-Sync się nie gra bo zwiększają się opóźnienia. Do Fify raczej też to zbędne. Pytanie czy monitor za 2K nie będzie tutaj przesadą. Może po prostu dać 144 Hz TN za 1100 zł i zaoszczędzone 900 zł przerzucić na GTX 1080. Znów się kłania to, że wydajność takiej karty po tytuły jak CS:GO czy FIFA to znacznie za dużo. 

Może po prostu dać 144 Hz TN za 1100 zł i zaoszczędzone 900 zł przerzucić na GTX 1080

No właśnie nie uśmiecha mi się wydawać ponad 1200 zł za monitor. Pytanie zasadnicze brzmi zatem, czy w tej cenie warto wchodzić w matrycę TN, skoro cenowo VA jest na tym samym poziomie... (porównanie MSI Optix G24C vs. iiyama G-Master GB2560HSU-B1)

A jakiej 580 ew. się przyjrzeć?

MSI Radeon RX 580 ARMOR OC 8GB GDDR5 czy Gigabyte Radeon RX 580 AORUS 8GB GDDR5

czy może coś innego??

I jeszcze jedno...

Teraz zauważyłem, że obudowa FD Meshify C nie ma zatoki na napęd optyczny :(

Jest coś zamiennego o podobnych, wysokich parametrach? Czy tylko zewnętrzny napęd optyczny wchodzi w grę??

Edytowane przez canonierka

Wczoraj składałem zestaw w tej obudowie SPC i złego słowa nie powiem. Miejsca na wszystko dużo, stosunkowo solidne wykonanie, blachy grube, nic się gnie, sterownik od ledów z zestawu po podłączeniu do płyty bez problemu daje się sterować z poziomu oprogramowania asrocka. U mnie też padło na nią między innymi ze względu na zatokę pod napęd i szczerze mówiąc nie żałuję. Nie mam doświadczeń z Fractalem, więc nie powiem co lepsze ale jak dla mnie 350zł za Armisa to nie są źle wydane pieniądze.

• Popieram 1

Będzie wyglądało jak chcesz, bo są dwa paski magnetyczne które możesz przyczepić gdzie ci się podoba+ wentylator RGB. Wejść na paski RGB w sterowniku jest w sumie 7(!) więc jak ktoś jest fanem to może sobie choinkę zrobić jak się patrzy. U mnie na plus do tego RGB w płycie, na minus działa podświetlany na niebiesko napis na karcie graficznej. Jak chcesz to mogę przysłonić rolety i nawet film nagrać.

• Popieram 1

Zrobiłem kilka zdjęć i film telefonem, ale jakość tragiczna - jak opanuje jakieś lepsze zdjęcia to wrzucę, a na razie kończę OT. Puszcze ci najwyżej na PW, chyba, że sam autor który poszukuje obudowy jest ciekawy i wyrazi taką chęć to tu też wrzucę.

Można brać i VA. Zostajesz przy AMD + FreeSync ?
Cały czas się waham...Wszyscy mówią, że GTX cichszy i chłodniejszy no i mniej prądożerny... Rzeczywiście tak jest? Co do $ to zapewne kilkanaście zł w skali roku, więc to akurat nie problem... Lubię jednak ciszę w trakcie pracy/ grania.

Pod Meshify C napęd zewnętrzny. Możesz go dać, możesz zmienić budę na Pure Base 600 ale znów nie ma zatoki na zasilacz i kable. Być może zmiana na SPC z RGB http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112_143&products_id=334405 ale raczej wolałbym Fracatla i napęd zew.
Na choince mi nie zależy. Ten Fractal ma dość ciemną szybę, więc będzie OK :) Napęd zew. to też nie problem. Koszt żaden i można wykorzystać w pracy do lapka ;) Zresztą większość gier młody ma na platformie steam. Jedynie starsze tytuły na płytach. Zawsze można zrobić obrazy płyt i zamontować w wirtualnym napędzie ;) A jak radzą sobie fabryczne wentylatory w tej obudowie? Dają radę, czy od razu do wymiany/ ew. dołożenie dodatkowych?? Edytowane przez canonierka

Wentyle dają radę.

Co do wyboru GPU, nie ma się co kierować poborem prądu. Jeżeli chodzi o kulutrę pracy, to kłania się undervolting przy AMD. Niektóre modele 1060 też mają i głośne i słabe chłodzenia. 

Koniec końców zostaje GTX 1060.
RX 580 w wersji Gaming niedostępny, zresztą koszt taki, że już lepiej celować w GTX 1080.
Rzutem na taśmę zmieniłem AsRock 4Pro na MSI Tomahawk.
Reszta wg. Waszych porad :)

Kusi mnie zakup SSD M.2 NVMe (zwiększyłem kwotę za budę do 5K)...

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...