kojuss 0 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Dobry Wieczór. Chciałbym kupić komputer do gier Budżet: max 4300 Co chcę kupić: całą skrzynkę, ale chciałbym dysk ssd powiedzmy min. 200gb , jeśli warto i zmieszczę się w cenniku Posiadane podzespoły: Telewizor(monitor) Philips 32PFL3404/12 i ustawiona rozdzielczość 1920x1080 Zastosowanie: gry Data zakupu: w tym tygodniu, ewentualnie w przyszłym Nie znam się na podkręcaniu,więc raczej nie wchodzi to w grę. Bez systemu Kość ramu może być jedna sztuka 8gb, zawsze mogę sobie dokupić później, Dysk HDD myślę,że 1TB powinien starczyć. Prosiłbym o ewentualnie wybranie lepszego procesora,a troszkę słabszej grafiki(CHYBA lepiej duża pojemność,a mała szybkość/taktowanie,ale nie wiem),tak bym najchętniej za parę lat musiał tylko wymienić kartę graficzną(+ ew kośc ramu dodać),a procka i resztę zostawić w spokoju. 6 lat temu kupiłem komputer za 3.2k zł i starczył mi do gier do tego roku:) Proszę o pomoc, niestety jestem laikiem w kwestii kupowania komputera. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
gawronstasiex 18 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Procesor: Intel Core i5-8400 /2.8GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg 919 zł Chłodzenie: - - Płyta główna: MSI Z370-A PRO /intel Z370, LGA1151/ 530 zł Pamięć RAM: Patriot 8GB (2x4GB) 3000MHz CL16 Viper 399 zł Druga Pamięć RAM: - - Dysk SSD: A-Data SP920 128GB SATA3 (540/160MB/s) MLC 259 zł Dysk HDD: Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 195 zł Karta graficzna: Gigabyte Radeon RX 580 Aorus 8GB DDR5 256bit (1380/8000) 1359 zł Nagrywarka DVD/BluRay: - - Karta sieciowa: - - Karta sieciowa Wi-Fi: - - Zasilacz: XFX TS 550W 120mm Gold 299 zł Obudowa: SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z) 199 zł System operacyjny: - - Monitor: - - Klawiatura: - - Mysz: - - Podkładka pod mysz: - - Klawiatura + Mysz: - - Suma: 4159 zł brutto 3381.30 zł netto Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Promocją na darmową wysyłkę nie dotyczy zamówień z płatnością przy odbiorze. Procesor 6 rdzeniowy i5 obsadzony na płycie głównej od MSI wraz z 8GB RAM w Dualu,RX 580 8GB od Gigabyte,SSD 128GB na system,HDD 1TB na dane,zasilacz z zapasem mocy od XFX z 5 letnią gwarancją produkcji Seasonica i obudowa z piwnicą na zasilacz od SilentiumPC. Chcesz dodatkowe chłodzenie? http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=71332 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź Czy mógłby polecić Pan jednak większy Dysk ssd? Myslalem by zmiescic na nim windowsa 20-50gb,zalezy jak czesto format bym robil + 1 gra ,gdzie pewnie zajmowac beda niedlugo gry ok 100gb. A podobno lepiej zostawić trochę gb wolnego by lepiej chodził dysk. Po co byłoby dodatkowe chłodzenie? Jakie miałoby korzyści? Gdzie można taki komputer złożyć? Albo jestem ślepy, albo na tej stronie nie ma nic do kupna:( a Pan podał jakiś kod,więc to do któregoś ze sklepów? Edytowane 25 Października 2017 przez kojuss Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Mysle za za ta sume mozna calkiem niezly zestaw zlozyc oparty o najnowszy procesor intela coffee lake 8600k. Wroce do domu z pracy i okolo 23 edytuje posta i napisze co warto kupic 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Mysle za za ta sume mozna calkiem niezly zestaw zlozyc oparty o najnowszy procesor intela coffee lake 8600k. Wroce do domu z pracy i okolo 23 edytuje posta i napisze co warto kupic Dziękuję Zawsze lepiej więcej opini, zwłaszcza,że dla mnie to dużo pieniążków na komputer:) Powtórzę,że nie będę się bawił w podkręcanie (literka K w intel 8600K oznacza odblokowany mnoznik- czytalem troszkę ) Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Tak odblokowany mnoznik ale wersja K rowniez posiada fabrycznie wyzsze zegary, a jak sie nie znasz na podkrecaniu to plyta glowna moze to zrobic za Ciebie. Podam Ci 2 zestawy oparte o procek z odblokowanym mnoznikiem ale slabsza karta graficzna albo na odwrot 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Tak odblokowany mnoznik ale wersja K rowniez posiada fabrycznie wyzsze zegary, a jak sie nie znasz na podkrecaniu to plyta glowna moze to zrobic za Ciebie. Podam Ci 2 zestawy oparte o procek z odblokowanym mnoznikiem ale slabsza karta graficzna albo na odwrot Prosiłbym tylko o o lepsze procesory,a słabszą graficzną, jeśli można. Uważam(mogę się mylić),że graficzna za parę(powiedzmy 5) lat będzie i tak czy siak do wymiany,a procesor może jeszcze nie . Takie mam nadzieje,wiadome,że nikt nie jest jasnowidzem:) no chyba,ze się mylę z graficzną i prockiem ? Co do podkręcania,mogę poczytać o tym,jeśli warto to na pewno na to spojrze:) Edytowane 25 Października 2017 przez kojuss Cytuj Link to post Share on other sites
gawronstasiex 18 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Chłodzenie dorzucić warto i dla kultury pracy i dla niższych temperatur. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Po pierwsze zajrzyj tutaj http://forum.benchmark.pl/index.php?/topic/252804-GTX-1050TI-KalmX Bardzo ciekawa oferta. Zaoszczedzisz blisko 200zl 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Po pierwsze zajrzyj tutaj http://forum.benchmark.pl/index.php?/topic/252804-GTX-1050TI-KalmX Bardzo ciekawa oferta. Zaoszczedzisz blisko 200zl Jest to duzo slabsza karta graficzna niz chcialbym miec:( Cytuj Link to post Share on other sites
Halny 794 Napisano 26 Października 2017 Udostępnij Napisano 26 Października 2017 A moja propozycja jest taka: Warto abyś spojrzał Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Gdzie niby ten hit ? GPU z słabym chłodzeniem, SSD na TLC, pamięci 2400 MHz ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Gdzie niby ten hit ? GPU z słabym chłodzeniem, SSD na TLC, pamięci 2400 MHz ? Mamy tu ograniczony budżet więc nie da się mieć wszystkiego. Z czegoś trzeba zrezygnować i kupić trochę gorsze. Chłodzenie wcale nie musi być mocne z uwagi że kolega nie będzie podkręcać procesora 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Gdzie niby ten hit ? GPU z słabym chłodzeniem, SSD na TLC, pamięci 2400 MHz ? dziękuję za komentarz:) Postaram się dzisiaj wybrać jakiś zestaw,choć powiem,że jest trudny wybór pomiędzy dobrym prockiem,a w miarę dobrą grafą(trochę załuję,że jednak nie skorzystałem z propozycji pawelox01 na tą graficzną Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Mamy tu ograniczony budżet więc nie da się mieć wszystkiego. Z czegoś trzeba zrezygnować i kupić trochę gorsze. Chłodzenie wcale nie musi być mocne z uwagi że kolega nie będzie podkręcać procesora Bzdura. Części są po prostu źle dobrane. W cenie SU800 jest SP 920, w cenie Palita jest ZOTAC AMP! z chłodzeniem pół pasywnym, pamięci również można dobrać 3000 MHz trochę załuję,że jednak nie skorzystałem z propozycji pawelox01 na tą graficzną Ale czego tutaj żałować ? GTX 1050 Ti w budżecie 4300 zł ? Przecież w tym budżecie bez problemu mieścisz się z 8400 + 1060 6 GB czy RX 580 8 GB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Przecież w tym budżecie bez problemu mieścisz się z 8400 + 1060 6 GB czy RX 580 8 GB. Zamiast rx 580 8gb to lepiej r9 fury nitro ktory wydajnosciowo lekko przewyzsza 1060 i jest nieco drozsza karta. Rx 580 jest nieoplacalny tak samo jak gtx 1070 przez gornikow ktorzy podbili ceny. Wydajnosciowo wypada najgorzej z tej trojki Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Najdziesz gdzieś R9 Fury Nitro na dziś dzień ? Kupowanie 4 GB vram za takie pieniądze to trochę nonsens RX 580 i GTX 1070 kosztują tyle co przed bumem. RX 580 w granicach 1300 zł, GTX 1070 zaczynają się od niecałych 1700 zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 dziękuję za komentarze Myslałem nad tymi zestawami Takie głupie pytanie,ale czy nie potrzebuję przypadkiem karty sieciowej ? http://pececik.com/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.png myślałem o czymś takim,ale to znacząco przewyższa zaplanowany budżet. Zapewne może być też tak,że za tę kwotę Państwo ułozą lepszy komputer:P http://files.tinypic.pl/i/00943/b402l15lpy84_t.jpg Ewentualnie po rezygnacji z paru elementów wyszło mi : Rezygnacja z chłodzenia - aktualnie nie potrzebne,ponieważ nie znam się na podkręcaniu,czytałem baardzo pobieżnie o podkręcaniu z płyty głównej,może do tego nie potrzebne dodatkowe chłodzenie. Ewentualnie nie będę aktualnie podkręcał,a zajmę się tym później po wmontowaniu już dodatkowego chłodzenia. Slabszy(wolniejszy) ram, 1tb danych,ktory powinien mi w zupelnosci starczyc(aktualnie mam tyle i nie narzekam:) ), no i słabsza graficzna http://pececik.com/forum/public/style_emoticons/default/sad.png http://files.tinypic.pl/i/00943/ky2kxhcihpfn_t.jpg co Panowie sądzą o tych wyborach ? w najgorszym wypadku wydam więcej(około budżetu tego 1 zdjęcia-5koła), ale tylko jeśli na prawdę warto i bardzo niechętnie to zrobię,bo to mnóstwo pieniążków, gdzie 5 lat temu wydałem 3.2koła i świetnie się spisał komputer. ale ceny wtedy miałem praktycznie hurtowe:( wybrałem jednak 8600k i raczej jej się będę trzymał,ponieważ może jednak być bardziej przyszłościowa niż 8400. Chyba,że sądzą Panowie,że aktualnie półtorej ceny 8400 jest niewarte 8600k,to wrócę do wyboru 8400 + dobra grafa. wiem,ze jestem niezdecydowany i ciezko mnie przekonac:P ew. http://files.tinypic.pl/i/00943/7vdbdtrfv8a6_t.jpg ale bez karty sieciowej Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Kojuss po pierwsze karte sieciową masz już wraz z płytą główną, po drugie przegiąłeś z budżetem i wyszło 400zł drożej więc powiedz nam jaki jest Twój maksymalny próg cenowy, będzie nam łatwiej coś dobrać. Między 8400 a 8600k jest bardzo mała różnica i jeśli nie będziesz podkręcać procesora to szkoda pieniędzy bo to 400zł. Tu masz zestaw złożony przeze mnie na szybko ale myślę jest tu wszystko co potrzebne, wersja z 8gb pamieci 3000mhz, jeśli chcesz 16gb to musisz nagiąć budżet do 4700zlhttps://imgur.com/a/tfLzn Ewentualnie możesz zamienić 1060gtx na rx 580 8gb, ja mimo wszystko zostałbym przy nvidii Edytowane 27 Października 2017 przez pawelox01 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Dużo się nie rózni od mojego ostatniego zestawu chyba jednak wybralbym 8gb, z prostego powodu niekoniecznie dobrego. Z ja kupilem kompa w marcu 2012 2gb grafe,kolega w pazdzierniku 2012 grafe 1gb(szybsza),za podobne ceny komp. Mi gry chodzily najnowsze,a mu przestaly. Wczesniej zapewne mial wiecej fpsow,ale nie chyba chyba mocno odczuwalne. 5kola to taki maks maksow,wolalbym zostac przy 4300 zł. Ram mogę zawsze sobie dokupić za miesiąć,dwa czy później na spokojnie jak będize brakować Co do Procka. Nie znam się, na 100% poczytam o tym jeśli jednak lepiej będzie kupić 8600K,ale nie wiem czy warto dac 500zł więcej (400zl roznicy w procku + najmniej 100zl na chlodzenie) by miec 8600k zamiast 8400. Czytalem bardzo pobieznie o podkrecaniu z plyty glownej,ale to pewnie duzej roznicy nie zrobi? Co do graficznej to potrzeba do niej wiekszego zasilacza niz Pan uwzglerdnil:P cofam,Pana graficzna potrzebuje 400W,moja 550W A jaki do tego windows? Zostac przy swojej 7,czy ulepszyc platnie do 10? Jak Pan poleca? Edytowane 27 Października 2017 przez kojuss Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Podkrecanie roznice zawsze zrobi tylko plyta ustawia duze napiecie i temperatury pojda mocno w gore i do 8600k jedna trzeba lepsze chlodzenie minimum 250zl wiec roznice w cenie spora zrobi. Co do 8400 w stresie na boxowym chlodzeniu 75*c wiec niezle. Do 1060 gtx i prockiem i5 w zupelnosci wystarczy 450w zasilacz ale jesli sie obawiasz to mozesz wziac 500w, wyzej sie nie oplaca bo nawet po oc bedzie zapas mocy Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Czyli jednak powinienem wybrać 8400,a potem za parę lat ew. pomyśleć o wymianie procka? Moze w miedzyczasie się nauczę podkręcać wiem,ze chce Pan dobrze,ale chyba wybiore 8gb ze wzgledu na przypadek ktory opisalem Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Predzej karte wymienisz niz procek, taniej wyjdzie i wyzsza wydajnosc bedzie. Za kilka lat beda nowe procki pod nowe plyty glowne wiec tutaj bedziesz musial wymienic 2 drogie rzeczy ktore nie dadza duzo wiecej fps, a taka nowa karta to co innego. Co do rx 580 8gb to jak uwazasz, wydajnosc ta sama co konkurencja. Wybor nalezy do Ciebie Cytuj Link to post Share on other sites
kojuss 0 Napisano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) No,to uwazam(caly czas bazujac na przykladize ktory podalem),ze l;epiej miec wolniejsza garte graf,ale wiecej vram pewnie wolniej gry beda chodzic,ale czy bede mial 50 czy 45 fpsow(czysta losowosc w podaniu liczb) to zbyt duzej roznicy pewnie nie zrobi. A moze jednak starczy na dluzej te 8gb ram. No nic,to zapewne wybiore ten 3 zestaw swoj(co praktycznie rownoznaczy sie z Pana zestawem,procz graficznej i zasilaczem) Dziekuje Slicznie za pomoc i przepraszam za problemy mam tylko nadzieje,ze nie bede plul sie w brode,ze nie posluchalem Pana z ta karta graficzna Edytowane 27 Października 2017 przez kojuss Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Października 2017 Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Zależy jaka gra, jak sterowniki pod dana gre sa zoptymalizowane obie karty ida leb w leb z przewaga jednej nad druga na zmiane wiec moze rzeczywiscie lepiej wybrac ta ktora oferuje wiecej pamieci Tak czy inaczej bedziesz zadowolony 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts