Skocz do zawartości

Ciągły restart laptopa samsung

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów podaje sprzęt

Laptop samsung 310e

ram 6 gb

procesor i3

karta graficzna zintegrowana 

dysk twardy wd blue 320 gb

Windows 8

Mój problem polega na tym że włączając wyskakuje logo i się zaraz restartuje 

Wyjęcie dysku powoduje to samo nie można nawet wejść do biosu bo pisze niby loading 

a zaraz i tak jest restart  nie wiem co już może byc chciałem wgrac windowsa 7 i przez te ciągłe restarty nie moge nic zrobic nawet recovery.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.POZDR

- wyjmij ramy i sprawdź czy działa [ewentualnie przekładaj ramy miedzy bankami - czasem jak padnie jedna kość takie cuda się widuje]

- sprawdź dysk na osobnym sprzęcie [może padł]

- Jeśli wiesz jak to otwórz go i przeprowadź prostą metodą "na oko" diagnostykę mobo

- sprawdź czy poprawnie próbujesz wejść do biosu [ czasem jest to F12 czasem Delete,F8,F10 a nawet F1 - wierz mi, co producent to dziwniejsze rozwiązania].

- sprawdź czy któreś wejście USB itp. nie robi zwarcia

- przyjrzyj się CPU być może tam tkwi problem ["okopcenie" mobo po drugiej stronie na wysokości CPU może zapowiadać uszkodzenie CPU]

- niektóre Mobo od laptopów [nie wszystkie] posiadają taką samą baterie jak Mobo desktopów [nie mogłem znaleźć poprawnego foto mobo tego modelu], jeśli takowa bateria jest wymień ją, czasem padnięcie jej powoduje tylko nietrzymanie zegara w biosie, a czasem niestety powoduję dziwne zdarzenia.

Tak przez internet bez widzenia na żywo ciężko wnioskować co się stało i czy na pewno to problem z mobo, czy może po prostu MBR w partycji rozruchowej padł i robi ci psikusy. Podałem ci kilka rzeczy które powinieneś sprawdzić na początek.

Jeśli chcesz wykluczyć błędy Mobo nagraj płytkę z Linuksem liveCD i spróbuj go uruchomić na tej płycie bez udziału hdd [może ruszy], jeśli by ruszył znaczy że coś z dyskiem nie tak i trzeba będzie jego dokładnie sprawdzić.

Pozdrawiam.