Skocz do zawartości

Jednostka centralna do 10000zł, Do Grania

Recommended Posts

Początkowo budżet był taki jak powiedziałem natomiast zostałem przekonany do zwodowania przez co mój zestaw uległ zmianie,

zwodowania? czyli chcesz Custom LC? kupić rezerwuar, pompkę, węzę i chłodnice itd? zapytaj się najlepiej w dziale chłodzenia wodne, ja tego nie umiem jeszcze dobierać :P

chciałbym opierać to na płycie Asus Rampage V Edition 10,

Poczytałem o tej płycie głównej (co podałem) to chyba nie potrzebuje karty dzwiekowej, ponieważ pisze że ma tam wzmocniony dzwięk, z możliwością przełączenia na pasmo 7.1. więc karta chyba nie będzie potrzebna.

Fajna płyta ale droga, nie wiem czy warta dopłaty, co prawda dźwiękówka w niej jest lepsza od każdej integry, i ma ten fajny panel przedni dla zatoki 5,25 .

ale jednak myślę że dedykowane dźwiękówki CreativeSB ZxR lub AIM SC808 będą na wyższym poziomie od tego wynalazku.

i dwóch Asus GeForce GTX 1080 Ti ROG Poseidon Platinum 11GB GDDR5X.

.....ASUSy Poseidony, to karty H Y B R Y D O W E nie pełne, wymieńmy wady i zalety:

+ nie trzeba wodować aby grać na karcie (możemy później to zrobić), karta ma znośne powietrze

+ możliwość zalania cieczą układu, i obniżenia temperatur

+ ciekawe oświetlenie RGB,

- ograniczony przepływ cieczy, nie wielka rurka przebiega jedynie wokół rdzenia GPU, i przy okazji

- ... sekcja zasilania VRM karty nie dostała obiegu wodą.

- stosunkowo wysoka cena zakupu...

- ... plus koszty dokupienia zestawu wodnego,

według mnie dużo lepszy rozwiązaniem jest kupienie karty graficznej z blokiem wodnym typu full cover, tzw. obieg wodny na całej karcie, zobacz:

AORUS GeForce GTX 1080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition 11G

hdmi-10007376-941664-2.jpg

Procesor osobno chciałbym aby miał chłodzenie własnie przez podobny co podałeś Kraken, tylko u mnie jest z jednym wiatrakiem. Czy jest widoczny dobrze ten post z linkami? może coś źle wstawiłem. Mi wyświetla dobrze.

nie wiem które to z tym jednym wentylatorem,

widziałem podałeś Arctic Liquid Freezer 360, to głośna konstrukcja bo aż 6 wentylatorów Push-Pull, poziom wydajności pewnie jak ten Kraken X62, i ma większe gabaryty, nie ma też podświetlenia, w tym przypadku lepszy będzie Kraken X62

Ten procesor będzie dużo lepszy na tej karcie niż ten co na początku podałem i zamówiłem?

nie za bardzo rozumiem o który procesor Ci chodzi,

jeśli masz na myśli i7-8700K to powtarzam nie wsadzisz go do płyty X99,

i7-8700K to procesor tylko dla płyt z chipsetem Z370 (itp H310, B350), także nie wejdzie do ASUS ROG RAMPAGE V EDITION 10

A co do dysku który podałeś, to nie lepiej jak bym miał za 200zł więcej 1TB ssd ten co podałem w linku?

Ten dysk 1TB który podałeś to Samsung EVO czyli dysk z gorszymi kościami TLC, te kości się szybciej zużywają, i producent nakłada na niego większe limity transferu danych, po ich przekroczeniu tracimy gwarancję.

dlatego poleciłem Ci Samung 850 PRO na wytrzymalszych kościach MLC, które są wyraźnie droższe, ale za to lepsze i trwalsze, 

Ceny dysków SSD 1TB na kościach MLC, zaczynają się od 1650 zł :P

znalazłem taki co wykorzystuję szybki interfejs M.2 i jest na kościach MLC:

Plextor M8Pe SSD 1TB M.2 2280 PCIe Gen 3x4 NVMe

https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m8pe-ssd-1tb-m-2-2280-pcie-gen-3x4-nvme-px-1tm8peg-998632/

A co do RAMu to lepiej 4x4GB niż 2x8GB?

dla płyt X99 najlepiej pakować 4x kości pamięci dla tego że ty płyty obsługują max Quad-Channel, tryb 4-kanałowy pamięci (większa przepustowość), *w grach to nie daje przyrostu wydajności, najczęściej w programach graficznych.

natomiast dla płyt Z370 bierz 2x kości, ponieważ tam funkcjonuje max Dual-Channel, czyli tryb 2-kanałowy, jak wsadzisz więcej pamiątek, to niczego nie zmienisz, np. przy dołożonym 3 i 4 module, będzie i tak działał Dual-Channel.

btw. rób więcej enterów, lepiej się taki text czyta

i jak coś wklejaj te linki jeszcze raz, bo nie wiem o które Ci chodzi

• Popieram 1

@mutissj mój ostatni post na stronie 2, czyli poprzedniej, mam tam linki i opis co i jak :) z chłodzeniem również. 

Oczywiście dodam teraz jeszcze raz z poprawkami.

Od razu zapytam, u mnie w linku będzie na procesor, taki jak twój z linku tylko z jednym wiatrakiem więc, lepiej z dwoma, czy ten z jednym wystarczy?

Troszkę drogi ten dysk.. No ale jak mam mieć pewność to może jest wart tej ceny. Cóż więc zmienie na ten podany przez Ciebie. Nie mam pojęcia skąd znalazłeś te karty, ale są tak piękne że mnie przekonały :) Czyli one będą lepsze niż te poseidony?

Plus poleciał.

Jak będziesz w Gdańsku to zapraszam na piwo, plus jakąś rozgrywkę na utworzonym sprzęcie :) jeśli zechcesz i czas pozwoli.

A więc finalna i poprawiona konfiguracja:

Procesor: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=61413

Płyta Główna: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rampage-v-edition-10-x99-quadddr4-2133-sata3-m-2-usb-3-1-e-atx-932828/ (u mnie ona jest po 2499zł strasznie mi się podoba)

Chłodzenie:  Całkowite chłodzenie cieczą, pompka, rurki złączki, listwa sterująca itd. itp chłodzenie kart graficznych, płyty głównej itd.  koszt tego to 3049zł ze wszystkim, dodatkowo osobne chłodzenie procesora : https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-nzxt-kraken-x42-rl-krx42-01-1102416/ (u mnie jest po 499zł)

I teraz dwa pytania.

Jeśli karty graficzne podane przez Ciebie mają już blok wodny, to ja już ich dodatków nie muszę nakładać prawda? Czyli tutaj cena mi zejdzie, o ile nie mam pojęcia, podejrzewam, że niewiele.

Czy jednak lepszy będzie kraken podany przez Ciebie? Warto troszkę dopłacić do dwóch wentylatorków?

Karta graficzna: 2x https://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/gigabyte-geforce-gtx-1080-ti-wb-x-11gb-gddr5-352bit-dvi-d-3dp-hdmi?utm_source=ceneo_spo&utm_medium=referral

Pamięć RAM: https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16gb-4gbx4-3000mhz-cl15-1-35v-f4-3000c15q-16gvr-707297/

Dysk SSD: https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-m8pe-ssd-1tb-m-2-2280-pcie-gen-3x4-nvme-px-1tm8peg-998632/ (oby warty tej ceny heh)

Zasilacz: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=52656 (Czy ta wielkosć wystarczy? Nie potrzeba większego żeby był zapas?)

Obudowa: https://www.morele.net/obudowa-evga-dg-87-100-e1-1236-k0-1070339/ (u mnie za 899zł, ale wydaje się dla mnie wręcz idealna :) )

Zastanawiam się nad kartą dźwiękową od Ciebie. Bardzo mnie kusi.. Prawdopodobnie o nią też poproszę a więc.

Karta dźwiękowa: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=13939 (Pytanie tylko, czy naprawdę warto?? )

To wszystko, mam nadzieję, że wystarczy mi na bardzo długo :) Teraz wszystko się zgadza i jest dobrze?

Raz jeszcze Ci dziękuję, jako jeden z niewielu rzetelnie mi pomogłeś i wytłumaczyłeś co lepsze co nie, plusy i minusy :)

Edit: Widzę że jest problem z linkiem obudowy, czasem wskakuje czasem nie. Więc chodzi o EVGA DG-87

Edytowane przez Dariusz91

Jak kupisz płytę za 2 kloce pod 2011v3 wrzuć tu fotkę, a uśmieje się do łez.

Jak jednak byś wolał normalny zakup to bierz i7 8700K i do tego płytę z chipsetem Z370 jaka ci pasuje kolorystycznie . :)

Ja także. Chłopie po co ci komp za 10k ? :rotfl:  Przecież on za choćby rok będzie warty może 6k , lepiej zainwestować w tańszy komputer i ewentualnie jeszcze jakieś dodatki do niego  :)

Od razu zapytam, u mnie w linku będzie na procesor, taki jak twój z linku tylko z jednym wiatrakiem więc, lepiej z dwoma, czy ten z jednym wystarczy?

Chłodzenie na procesor tak?, bierz lepiej Krakena X62 z większa chłodnicą, z tego co widzę obudowa wybrana przez Ciebie jest przestronna więc lajtem powinno się zmieścić na górze /\

e5ea89dd10fb6.png

Troszkę drogi ten dysk.. No ale jak mam mieć pewność to może jest wart tej ceny. Cóż więc zmienie na ten podany przez Ciebie.

tak to już jest, dyski SSD na kościach MLC, do tanich nie należą, ale za to są wyraźnie lepsze

Nie mam pojęcia skąd znalazłeś te karty, ale są tak piękne że mnie przekonały :) Czyli one będą lepsze niż te poseidony?

Są to nowe konstrukcje od Gigabyta Aurosa z ich nowym ulepszonym designem, tutaj masz bloki full cover, tzw. chłodzenie wodne obejmują całą powierzchnie karty, w przypadku Posejdona tylko mała część

Jak będziesz w Gdańsku to zapraszam na piwo, plus jakąś rozgrywkę na utworzonym sprzęcie :) jeśli zechcesz i czas pozwoli.

spoko, ja mam daleko do Gdańska więc odpada :), jak chcesz to możemy pogadać na teamspeaku lub discordzie, wtedy szybciej Ci wyjaśnię co tam chcesz

A więc finalna i poprawiona konfiguracja:

1. [OK] proc: i7-6850K
  2. [OK] chłodzenie CPU: Kraken X62
  3. [OK] płyta: Asus RAMPAGE V EDITION 10 (karty wpinasz do dwóch slotów fizycznych x16)
  4. [OK] ramy: G.Skill 4x4GB_3000_CL15 (Quad-Channel)
  5. [OK] grafiki: 2x AORUS GTX 1080 TI WB X
  6. [OK] ssd: Plextor M.2 1TB MLC
  7. [OK] zasilacz: Corsair HX 850W (tak wystarczy taka moc, będzie zapas...)
  8. [OK] obudowa EVGA: fajna obudowa, bardzo przestronna w środku, dedykowana pod wodę, wydawała mi się mniejsza na zdjęciach
  9. [???] karta dźwiękowa

twój wybór..., ja tego Creativa ZxR poleciłem też koledze, jest bardzo zadowolony, zawsze możesz kupić 2x tańszego AIM SC808, z równie dobrym brzmieniem

• [chłodzenie wodne dla dwóch grafik]

- 3049 zł? coś za dużo, jak za zestaw dla dwóch kart, wydaje mi się że powinno ~2000 zł starczyć

- bloki wodne karty już mają !!! więc nie wliczasz w koszt bloków !!!

- kupujesz, węże, złączki, chłodnice (360), pompkę i rezerwuar,

- chłodnice możesz z przodu obudowy zamontować, pompkę z rezerwuarem na ten uchwyt co EVGA dostarcza

*generalnie ja za mało na ten temat wiem, musisz to skonsultować z kimś kto składa chłodzenia wodne PC, nie chce Cie w błąd wprowadzić.

btw. https://www.morele.net/obudowa-evga-dg-87-100-e1-1236-k0-1070339/

gdzie ty chcesz tą budę EVGA kupić? obecnie nigdzie jej nie ma w polskiej dystrybucji...

• Popieram 1

@mutissj Bardzo Ci dziękuję. Zatem będzie ten kraken plus ta karta dźwiękowa creativa. Jesteś wielki  :)  Co do obudowy, będzie ona od producenta, więc chyba spoko. W Polskiej jak sie pojawiają to znikają, albo jak sklepy mają "swoje układy'' cokolwiek to oznacza.  każdym razie wiem że będzie  :P Dla mnie ona jest fantastyczna. sądzę, że całość będzie dobrze się prezentowała. Co więcej starczy na kilka lat grania w najwyższej jakości. Tyle wyszło na chłodzeniu, ponieważ jeszcze listwa sterująca tym wszystkim będzie, plus odpowiednie złożenie, tak jak sobie zażyczę. Czyli elegancko, ale z charakterem  :) możesz mi napisać prywatną wiadomość odnośnie kontaktu, a kto wie może kiedyś zawitasz w nadmorskie rejony.

Jak wszystko złożysz do kupy to chętnie zobaczę jak się prezentuje bo coś mi się wydaje że 1/10 tej ceny nie widziałeś na oczy ale warto zawsze zapytać o zestaw. :D

W niczym nie pomogłeś, poza tym, to nie jest muzeum ażeby oglądać sobie na życzenie. Cóż wszędobylska zawiść nie zna granic. Myślę, że rozmowę z Tobą przyjacielu uznam właśnie za zakończoną ;)  

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...