Skocz do zawartości

Przywrócenia kopi zapasowej po formacie dysku systemowego

Recommended Posts

Witam.Zdarzył mi się kiedyś taki problem że zrobiłem kopię zapasową dysku D ( mam 2 partycje C system , D multimedia i programy) i po formacie systemu klikam na kopię zapasową , a tu nic :co: , dobra próbuję dalej , i nic .I musiałem wszystko na nowo instalować :sciana: .Mam teraz do tego pytania: 1.Jak przywrócić kopię zapasową po formacie ?

2.Czy po przywróceniu kopi trzeba instalować od nowa wszystkie programy ? ;)

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

Mam windowsa 7 Home premium oem 64 bit + SP1 .Jakie rozszerzenie nie pamiętam :wariat: a jakie powinno być ? Kopię robiłem przez windowsa bez programów .

No to musisz napisać sprawdź jakie masz

Teraz już nie mam tej kopi , zrobię nową i zobaczę jakie jest rozszerzenie .

EDIT :Zrobiłem już kopię i mam utworzone dwa nowe pliki :

MediaID rozszerzenie bin

Komputronik (nie ma rozszerzenie 0 bitów)

Zdjęcie :

http://img822.imageshack.us/i/prtscrcaptureyd.jpg/

Proszę o pomoc .

Dobra po kolei, nie masz kopii więc po co chcesz przywrócić kopię którą wykonałeś teraz? Po drugie jak chcesz się bawić w kopie to najlepiej kupić drugi dysk pobrać darmowy program hdclone i zrobić sobie klon dysku 1:1 i w razie draki podpinasz drugi i od razu masz system+działające programy. Kopie robione na tym samym dysku nie są dobrym rozwiązaniem.

Drugi dysk , ciekawy pomysł , za to masz pochwałę :wariat: ale jak postawie system na osobnym dysku to przecież pliki,gry(save) nie będę mi się zapisywały .Chyba że od czasu do czasu na tym drugim dysku zrobić aktualizację .Co Ty na to ?

Pozdrawiam .

Robisz sobie np. klon dysku raz na dwa tygodnie lub jak ci się uważa za słuszne, akurat pracuję jako informatyk, w pracy problem kopii jest rozwiązany tak że mamy program Cobian Backup który codziennie wykonuje kopie plików we wskazaną lokalizację, jeśli zależy ci na save, plikach doc itp to możesz sobie wrzucić taki program i wskazać by robił kopię na drugi dysk twardy, jeśli interesuje cię aby w razie awarii mieć wszystko:programy, gry, system, to jednym z rozwiązań byłby właśnie klon dysku. Kwestia połączenia dysków jak masz satę to góra 30min powinien zrobić klona. Zawsze dla testu możesz podłączyć ten drugi dysk i sprawdzić czy zrobił dobrze klona.

Jak skopiuje save na drugi dysk to będzie normalnie działać ? :wariat:

EDIT:Jaki dobry program do taki klonów dysku ? Tylko żeby nie trial na 30 dni :menda: .Po taki klonowaniu system normalnie widzi zainstalowane programy czy nie ? Jak wejdę w Komputer -> odinstaluj ub dodaj program to system będzie widział zainstalowane programy ? :ciekawy:

W większości gier save to poprostu plik zapisany w folderze gdzie zainstalowana gra. Ja korzystam z tej wersji http://www.cdrinfo.pl/download/8184113101

Po sklonowaniu dysku masz wszystko tak samo jak na dysku oryginalnym nic się nie różni. Jedyne o co może poprosić to gdy masz legalny system to aby go ponownie aktywować ale to kwestia kliknąć aktywacja przez internet i tyle.

No to wykonasz rutynową aktywację systemu i to będzie wszystko całość będzie bez zmian.

Czyli będę musiał zadzwonić d misrosoftu i za aktywować system ?

XP aktywuje się poprzez kliknięcie przez internet i tyle, jeśli przy win7 musiałeś do nich dzwonić to po zrobieniu klona prawdopodobne że będziesz musiał zadzwonić, lub wykonać aktywację przez telefon, choć nie zdziwiłbym się gdyby przy win7 aktywacji nie trzeba było robić akurat z win7 nie robiłem jeszcze klon ale przy xp musiałem aktywować. Jest to wynikiem tego że system wykrył zmianę w konfiguracji komputera (inny dysk).

a po co tak kombinować panowie z tymi zewnętrznymi programami skoro ten z windows 7 jest ok tylko trzeba wiedzieć jak go używać.

ja mam zrobione to tak że obraz dysku c: robię sobie sam ręcznie raz na tydzień lub czasem rzadziej to już zależy od własnych preferencji.

a robi się to prosto wpisujemy w menu start kopia zapasowa i uruchamiamy ten programik, po lewej stronie jest link "Utwórz obraz systemu" i potem już prosto jest wybieramy gdzie zapisać potem wybieramy który dysk zobrazować domyślnie jest zaznaczony c: i nie da się go odznaczyć. i potem dalej i rozpocznij wykonywanie kopi zapasowej i śmiga ale ważne jest kilka spraw a mianowicie:

jeśli popsuje się nam system to nie formatujemy dysku i nie usuwamy partycji c ani nie zmieniamy jej rozmiaru bo inaczej potem program nie potrafi odnaleźć dysku na który ma zostać przywrócona kopia zapasowa. program sam zajmie sie formatem partycji i tak dalej.

jeśli chcemy już usunąć pierwszą partycję to niestety musimy usunąć też inne bo program potrafi przywrócić obraz jedynie gdy istnieje na dysku w identycznym miejscu czyli domyślnie na początku dysku identyczna partycja jak ta której jest to obraz lub gdy dysk jest czysty i niema na nim żadnych partycji wtedy też można przywrócić na niego system z obrazy wykonanego za pomocą narzędzia systemowego.

ja osobiście dodatkowo oprócz tego mam ustawiony harmonogram i codziennie o 20.00 robiona jest kopia folderu c:\Users bo on codziennie się zmienia (profile użytkowników) oraz zawarte w nim profile przeglądarek internetowych każdego z użytkowników.

w ten sposób jeśli potrzeba to przywracam sobie jakieś dane z tej małej kopi codziennej a jak potrzeba bo się coś popsuło to nic nie ruszam tylko uruchamiam z płytki WIN 7 i przywracam z obrazu i działa już tak odkąd tylko mam zainstalowany system a mam już go o niemal od samej premiery. już nawet zapomniałem jak wygląda i ile trwa instalacja.

a po co tak kombinować panowie z tymi zewnętrznymi programami skoro ten z windows 7 jest ok tylko trzeba wiedzieć jak go używać.

ja mam zrobione to tak że obraz dysku c: robię sobie sam ręcznie raz na tydzień lub czasem rzadziej to już zależy od własnych preferencji.

a robi się to prosto wpisujemy w menu start kopia zapasowa i uruchamiamy ten programik, po lewej stronie jest link "Utwórz obraz systemu" i potem już prosto jest wybieramy gdzie zapisać potem wybieramy który dysk zobrazować domyślnie jest zaznaczony c: i nie da się go odznaczyć. i potem dalej i rozpocznij wykonywanie kopi zapasowej i śmiga ale ważne jest kilka spraw a mianowicie:

jeśli popsuje się nam system to nie formatujemy dysku i nie usuwamy partycji c ani nie zmieniamy jej rozmiaru bo inaczej potem program nie potrafi odnaleźć dysku na który ma zostać przywrócona kopia zapasowa. program sam zajmie sie formatem partycji i tak dalej.

jeśli chcemy już usunąć pierwszą partycję to niestety musimy usunąć też inne bo program potrafi przywrócić obraz jedynie gdy istnieje na dysku w identycznym miejscu czyli domyślnie na początku dysku identyczna partycja jak ta której jest to obraz lub gdy dysk jest czysty i niema na nim żadnych partycji wtedy też można przywrócić na niego system z obrazy wykonanego za pomocą narzędzia systemowego.

ja osobiście dodatkowo oprócz tego mam ustawiony harmonogram i codziennie o 20.00 robiona jest kopia folderu c:\Users bo on codziennie się zmienia (profile użytkowników) oraz zawarte w nim profile przeglądarek internetowych każdego z użytkowników.

w ten sposób jeśli potrzeba to przywracam sobie jakieś dane z tej małej kopi codziennej a jak potrzeba bo się coś popsuło to nic nie ruszam tylko uruchamiam z płytki WIN 7 i przywracam z obrazu i działa już tak odkąd tylko mam zainstalowany system a mam już go o niemal od samej premiery. już nawet zapomniałem jak wygląda i ile trwa instalacja.

Lepiej powiedz jak po formacie to uruchomić .W pierwszym moim poście dałem link do zdjęcia , czy Ty też masz coś takiego po zrobieniu kopii zapasowej ? :ciekawy:

A jak ci padnie dysk to co wtedy?

po to robi się kopię na drugim dysku na USB.

widzisz kolego ten plik MediaID.bin to plik z informacjami o kopi zapasowej i o tym czy jest obraz systemu czy też sama kopia poszczególnych plików.

jeśli miałbyś zrobiony obraz systemu to na dysku z kopią powinien być w głównym folderze dysku folder o nazwie"WindowsImageBackup" który zawiera odpowiednie informacje oraz plik z rozszerzeniem *.vhd który jest obrazem dysku specjalnie zaszyfrowanymi i nie da się go nijak inaczej odczytać niż tym programem montowanie w maszynie wirtualnej nic nie daje.

dodatkowo powinien być też folder z ikonką kopi zapasowej i nazwą komputera u mnie jest Spec-PC a u ciebie komputronik co oznacza że nie masz zrobionego obrazu systemu a tylko kopię pewnych poszczególnych plików i folderów które system wybrał sam lub ty wybrałeś.

dlatego też nie przywrócisz sobie z tego systemu bo nie masz zrobionej kopi.

kolego właśnie przeczytałem twój 1 post a tam wyraźnie pisze że zrobiłeś sobie kopię dysku d a system masz na c więc jak chcesz przywrócić ten system z kopi jak nie utworzyłeś jego kopi???

a swoją drogą sokor jak piszesz na d masz programy i multimedia to poco bawisz się z tym narzędziem ?? zrób sobie kopię multimediów i programów na innym dysku ręczne za pomocą kopiuj wklej i luz

http://img576.imageshack.us/img576/741/backup.png

to mój dysk na którym mam tylko obraz systemu oraz osobną kopię poszczególnych plików podpisaną "SPEC-PC"

z tej kopi możesz tyko przywrócić poszczególne pliki jakie sobie wybierzesz lub wszystkie które kopia zawiera a najprościej zrobisz to klikając 2 razy na ten folder komputronik wyskoczy małe okienko wybierasz w nim "przywróć pliki wszystkich użytkowników tego komputera" w okienku które się pojawi masz trzy przyciski które pozwolą wyszukać odpowiednie dane w tej kopi(wyszukaj) lub możesz przejrzeć co kopia zawiera wybierając przycisk przeglądaj pliki lub przycisk przeglądaj foldery.

jak coś nie wiesz pisz tylko zrozumiale

Dzięki.Tu mi się robi kopia :

http://wt08.wrzuc.to/obrazek/949bpgg5S/ ... apture.jpg

Jeśli chcę przywrócić kopię to klikam na "przywróć moje pliki" ?

W tym drzewku się rozpoczyna kopia czy jak ?

http://wt08.wrzuc.to/obrazek/FP6zreIY/P ... ture_2.jpg

EDIT :

Tak pozaznaczałem opcję :

http://wt08.wrzuc.to/obrazek/crB0cUw/PrtScr_capture.jpg

Czy dobrze ? :wariat:

jeśli miałbyś zrobiony obraz systemu

Czyli obraz ISO ? :menda:

po pierwsze obraz dysku twardego to vhd a nie iso!

kolego ty znowu robisz taką samą kopię jak miałeś a nie obraz.

to nie istotne co wybierzesz w tym drzewku bo to są elementy tej zwykłej kopi plików to tak jak byś sobie całą zawartość c: zaznaczył wziął kopiuj i wkleił do jakiegoś innego folderu.

powiedz gdzie zapisujesz tą kopię bo na ostatnim screenie widać pod opcją "dołącz obraz systemu dysków" która jest nie aktywna że wybrane miejsce zapisu nie obsługuje tworzenia obrazów systemu.

kolego czytaj na przyszłość wszystko co pisze w danym oknie wszystkie opcje bo pomiąłeś tą najważniejszą którą wcześniej wymieniłem w tym poście.

tak ciężko otworzyć pomoc systemową i wpisać obraz systemu??

chcesz aby obraz był automatycznie tworzony co jakiś czas???

według mnie to nie jest najlepszy pomysł bo zainstalujesz dziś program który coś popsuje ale ty tego jeszcze nie zauważysz a przykładowo jutro komputer wykona obraz systemu i wykona go zły bo system będzie popsuty przez ten program. lepiej samemu będąc pewnym że wszystko działa raz na jakiś czas utworzyć obraz ręcznie i luz.

tworzenie obrazu włączasz w tym okienku które jest widoczne na 2 screenie tylko po lewo w lewej kolumnie okna tam jest utwórz obraz ale przed zrobieniem obrazu zalecam wyłączyć harmonogram tam w okienku kopi zapasowej jest link wyłącz harmonogram oraz usuń wszystkie stare kopie klikając link w tym okienku "zarządzaj miejscem" i tam wywal wszystkie kopie.

Zrobiłem kopię

http://img576.imageshack.us/img576/741/backup.png

tylko nie mam tego folderu "WindowsImageBackup" .Dobrze zrobiłem ? Mam dać jakiegoś screen'a ?

kolego przeczytaj uważnie mojego poprzedniego posta i na każde pytanie które tam zadałem napisz i jasną odpowiedź bo jak na pytanie będziesz mi odpowiadał pytaniem to nigdzie nie dojdziemy.

zrób to co ci tam napisałem przeczytaj dokładnie i wykonaj i będziesz miał obraz.

jak nie masz folderu "WindowsImageBackup" to nie masz obrazu proste. czytaj ze zrozumieniem wszystko ci już opisałem co i jak tylko ty chyba czytać ze zrozumieniem nie umiesz bo inaczej już dawno było by po problemie.

to się postaraj i napisz dopiero jak będziesz miał coś konkretnego z taką informacją jak w powyższym poście to nie pisz bo aby sobie posty nabijasz a nic nie wnosisz do tematu.

Jak pisałeś w swoim pierwszym poście utworzyć obraz kopi .Więc jak chcę wybrać dysk to nie ma nic jest tylko coś takiego http://wt08.wrzuc.to/obrazek/2udwKQSr/P ... apture.jpg .

EDIT !

Jak bym chciał zrobić kopię za pomocą płyty , to płyta musi być DVD czy CD ? Ile musi mieć giga żeby można było zrobić kopię dysku C (system) ?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...