damianmajk 1 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Cześć, zwracam się z pytaniem dot. ewentualnego upgrade mojej stacjonarki. Komputer w ogóle chciałem początkowo sprzedać - było nawet ogłoszenie na forum, ale wycofałem się, bo zwyczajnie mi się to obecnie nie opłaca. Specyfikacja poniżej - oczywiście upgrade na coffee lake i7 8700k. Komputer głównie do gier, ale również bazy danych + big data. Czy coś poza procesorem i płytą główną trzeba wywalić i dokupić, czy nie. No i czy to jest opłacalne - stosunek ceny do wzrostu FPS. Prośba o pomoc. Czytałem różne opinie i nie dały mi jednoznacznej odpowiedzi. Specyfikacja komputera: - procesor Intel Core i7-6700K 4.0 GHz 8 MB BOX - podkręcony stabilnie do 4.4 GHz - karta graficzna MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11GB - chłodzenie CPU be quiet Pure Rock - zasilacz be quiet pure power 9 700w - dysk SSD Samsung 850 EVO 500GB SATA 3 - dysk HDD WD Blue 1TB - pamięć Corsair Vengeance LPX DDR 16GB (4x4GB) 3000 MHz CL15 - płyta glówna MSI Z170A TOMAHAWK Z170 Dual DDR4 - karta dźwiękowa ASUS Xonar DX - monitor Asus ROG SWIFT PG278Q - 27''/LED/TN/WQHD/1ms/144Hz Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 czy Twój komp w tej specyfikaji "nie domaga"? Cytuj Link to post Share on other sites
damianmajk 1 Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) A to nawet nie o to chodzi czy domaga, czy nie, bo pewnie i mój poprzedni 3770k z 980Ti nadal by funkcjonował dobrze/bardzo dobrze. Raczej zastanawiam się przyszłościowo - teraz za i7 6700k plus płytę trochę kasy mógłbym wziąć i znowu nie tak dużo dopłacać do nowej platformy. Za kilka msc. czy idąc dalej - za rok, już takiego „komfortu” nie będzie. Edytowane 19 Października 2017 przez damianmajk Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 z pewnością teraz obecne twoje podzespoły mają sporą wartość , trochę stracą na wartości z czasem, ale z 2 strony za kilkanaście miesięcy wyjdzie kolejna nowsza generacja procesorów, niekoniecznie kompatybilna z obecnymi płytami pod coffie lake Cytuj Link to post Share on other sites
damianmajk 1 Napisano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) No tak, w sumie też prawda. Edytowane 19 Października 2017 przez damianmajk Cytuj Link to post Share on other sites
vacum 18 Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Ja na twiom miejscu pozostawił bym wszystko po staremu, ale może ktoś sie jeszcze wypowie , może mieć inne zdanie Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Października 2017 Udostępnij Napisano 21 Października 2017 6700K raczej będzie trzymać cenę. Po wyjściu nowych procków mało kto będzie sprzedawać Coffee Lake więc raczej ich obecność na allegro nie wpłynie na konieczność schodzenia z ceny 6700K. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts