Skocz do zawartości

Update płyty głównej z socketem 1151 do +/- 500 zł

Recommended Posts

Witam, otóż na ten moment posiadam I5 6400 intela i do tego płytę główną B 150M PRO-VDH MSI w obudowie Raijintek Arcadia i do tego zasilacz 450 W corsair, 8 gb ramu dd4 i taktowaniu 2133 do tego 1060 Gigabyte 6GB DDR5 i chciałbym wymienić płytę główną z myślą o przyszłym upgrade PC też, chodzi głównie o ram z taktowaniem 3000+

i za pewne będę dokupował I7 7700K i dlatego muszę zmienić płytę myślałem nad : Gigabyte Ga Z270 Gaming K3.

Co myślicie polecacie odrzucacie, jakieś wady zalety tej płyty, czy lepiej celować z coś innego? 

Edytowane przez adix126

Ja bym kupił jakąś płytę z chipsetem Z170. Powodów jest kilka:

1) Na płytę z chipsetem Z170 zamontujesz Kaby Lake'a po aktualizacji BIOS-u

2) Na płycie Z170 po wgraniu zmodyfikowanego BIOS-u będziesz mógł się pobawić obecnym procesorem i co nieco wydusić dodatkowych Megaherców. Sam mam konfiguracje MSI Z170-A PRO + i5 6400  -  udało mi się wydusić w pełni stabilne 4 482 MHz na napięciu 1,33V.

3) Nie ma sensu dopłacać do droższych płyt Z270. Praktycznie platforma bez przyszłości.

Edytowane przez bartekmustach

Jest jakaś różnica między tą karta za 350 zł a tamta za niecałe 500? Bo teraz nie wiem jaką mam kupić. 

Znaczy płyta główna * drobny błąd mi się wkradł

Znaczy płyta główna * drobny błąd mi się wkradł

Ale sky-oc chyba już dawno zostało wyłączone wraz z aktualizacjami do płyt. Zresztą lepszym sposobem były płyty serii hyper od asrock z zewnętrznym kontrolerem bclk.

http://www.asrock.com/microsite/hyper/index.html

no ale na tych wyżej 7700k mnożnikiem nie podkręcisz.

http://overclocking....king-bios-list/

Jakiś miesiąc temu zflashowałem swój BIOS na płycie. Pobrałem nowy, zmodyfikowany z linku powyżej. Bezproblemowo wszystko działa.

Były pogłoski w 2016 roku o tym, że Windows 10 miał dostać aktualizacje, która miała skutecznie zablokować rozruch systemu przy wykryciu niestandardowych parametrów CPU Intela z zablokowanym mnożnikiem. Mam na bieżąco aktualizowany system. Nigdy nie wystąpił problem z boot'owaniem. Czyli jak widać skończyło się tylko na straszeniu ze strony Microsoftu i Intela :)

Przeszukałem połowę czeluści Google'a. Nie znalazłem niestety zmodyfikowanego BIOS-u do tej płyty, który by pozwalał na podkręcanie procesorów non-K. Także bez bicia - mój błąd ;) . Jest bardzo wąska gamma płyt z Z170, która nie doczekała się modyfikacji BIOS-u.

Płyta, którą zaproponowałeś jest okej, bez problemu znajdziesz zmodyfikowany BIOS na tej stronie:

http://overclocking....king-bios-list/

Procesory Kaby Lake można podkręcać na płytach Z170.

Pomiędzy chipsetem Z270 a Z170 nie ma kolosalnych różnic. Nowszy chipset dodaje obsługę technologii Intel Optane i paru kodeków graficznych dla Kaby Lake'ów. Poza tym to praktycznie ten sam chipset.

Zapewne nasuwają Ci się pytania w stylu " No dobrze. Ale co potem jak zakupię nowy procesor?". Sytuacja jest prosta. Pobierasz przed wymianą procesora najnowszy BIOS ze strony Gigabyte'a, aplikujesz go do swojej płyty głównej i i7 7700K ruszy bezproblemowo :)

Edytowane przez bartekmustach