Perceptron 1 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Cześć, Stoję przed zestawu PC "na lata" jako, że obecnie siedzę na platformie z 2009...wolę ulepszać jak wymieniać. Praktycznie cały zestaw mam wybrany, no właściwie 2 zestawy(do wyboru), bo dalej się rozwodzę nad rdzeniem, czyli platformą: x299(Intel) czy x399(AMD). Prosiłbym o pomoc, co będzie optymalniejsze i względnie lepiej przyjmie próbę czasu(jako platforma). Intel i7-7820X - 8R/16W AMD Threadripper 1920X - 12R/24W Raczej nie biorę pod uwagę ich lepszych braci tj. i9-7900X i TR 1950X, bo cenowo nie wypadają optymalnie. Tzn. w przyszłości jak, będzie konieczność i nie będzie nic lepszego na platformę, może wymienię na któregoś z nich, zależnie od obecnego wyboru. Zastosowania: Kompilacja, wirtualizacja, transkodowanie, gry Inne platformy raczej wykluczam, jako, że w skład zestawu obecnie wchodzi przynajmniej jeden dysk M.2 NVMe, a z czasem dorzucę też drugie GPU = na Coffee Lake i Ryzen nie wystarczy linii PCIe. Z góry dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Jeżeli mowa o PCI-e to na x299 szybko się skończą linie (44) gdzie amd ma 64 nawet na najniższych prockach. Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 W tej cenie płyty ryzena masz już 7900 https://www.komputronik.pl/product/397466/intel-core-i9-7900x.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo https://www.komputronik.pl/product/395044/msi-x299-raider.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo A w przyszłości to się kupi coś lepszego w 7nm Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Jeżeli mowa o PCI-e to na x299 szybko się skończą linie (44) gdzie amd ma 64 nawet na najniższych prockach. Dzięki, Jak tak liczę to minimum to właśnie 28 oferowane przez i7-7820X, wystarczy 4x - NVMe, 16x -GPU i 8x na ew drugie GPU. W tej cenie płyty ryzena masz już 7900 https://www.komputronik.pl/product/397466/intel-core-i9-7900x.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo https://www.komputronik.pl/product/395044/msi-x299-raider.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo A w przyszłości to się kupi coś lepszego w 7nm Ta płyta ma słabiutką sekcje zasilania, akurat z tym bardzo nie chciałbym mieć problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 I pewnie nie będziesz miał Chyba nie myślisz że msi wyda 10 milionów płyt aby im 10 milionów wróciło...... https://www.msi.com/Motherboard/support/X299-RAIDER#support-cpu ta płyta ma support do 18 rdzeni Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Nie udało mi się znaleźć jakiś konkretnych recenzji tej płyty. Jedynie znalazłem trochę info odnośnie modelu oczko wyżej z podobną sekcją https://www.msi.com/Motherboard/X299-SLI-PLUS i jest raczej w ogóle nie zalecana do prądożernych modeli x299. Między innymi ze względu na mosfety sekcji zasilania umieszczone z tyły płyty po za jakimkolwiek radiatorem...długoterminowo słabo to widzę i w tych cenach wolę nie ryzykować, zwłaszcza biorąc wówczas procesor za ponad 4000zł. W opcji zestawu na x299 widziałem raczej płytę AsRock x299 Taichi @HAKELBERY: Pokusiłbyś się o jakąś inną propozycje Threadrippera całkiem odrzucić? Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 13 Października 2017 Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Ja mam pc do domu i nie mam wiedzy aby coś polecać z wyżej .Dla mnie ten i9 + ta płyta wygląda na ok Zreszta mało tu osób co lata po takim sprzęcie .Raz że nowość a dwa że benchmark 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Ok, dziękuje za sugestie. Faktycznie mało jest wiedzy i opinii o tych platformach w sieci. Trzeba będzie zaryzykować z jedną albo drugą opcją. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 14 Października 2017 Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Osobiście szedłbym w "Intel i7-7820X", ten Intel za ponad klocki raczej bym sobie odpuścił. Od siebie napiszę że przesiadłem się właśnie z 6 letniego i5 2500K na już starawy i7 5820K i? KOP, inny całkiem "wymiar" wydajności. Jak np. BF 1 mi wykorzystywał procesor w 90-100% tak teraz nie ma prawa dojść do 50% co skutkuje płynnością 100% co przedtem było nie realne nawet po podkręceniu do astronomicznych 5.1Ghz. Renderowanie około x3 szybsze jak nie lepiej. Krótko mówiąc ŁAŁ. Jeśli u ciebie jest skok z 2009r. na takiego byczka jak "Intel i7-7820X" to nawet bym już o jakiś wydajniejszych propozycjach nie myślał, a jeśli chodzi Intel vs AMD, wybrałbym zdecydowanie Intela. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2017 No właśnie tak jeszcze rozmyślam. I przyszedł pomysł, co by nie darować sobie nowości i nie pójść w trochę starsze X99. Wybrać tylko dobrą płytę z obsługą NVMe M.2 PCIe 3.0. Na dzień dobry wziąć może do tego i7-6850k albo jakiegoś Xeona jak się znajdzie w dobrej cenie. Platforma jeszcze kilka lat wytrzyma, a w razie konieczności jest cała paleta obsługiwanych Xeonów z 12 rdzeniami i więcej. Chyba w miarę sensowna opcja? Czy nie pchać się już w starsze platformy? Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 15 Października 2017 Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Trochę spuściłeś z tonu jak bierzesz 6850k Nie wiem do czego ci ten pc więc. 6850k to na dzisiaj ja bym brał do gier.Znaczy w sumie bym nie brał jak jest 8700K xD Brałbym w 2015 jakby był dostęp;ny zamiast 6700K Zastanów sie jednak nad 7900 Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Heh, No spuściłem, bo chce uniknąć ślepego pędzenia za nowościami. Nie wiem do czego ci ten pc więc. To akurat określiłem chyba dosyć spójnie, gorzej ze znalezieniem odpowiedniej jednostki optymalnej pod wszystkie te zastosowania. A i okres taki, że zwolennicy każdej ze stron "krzyczą" wyjątkowo głośno, przez co ciężko znaleźć obiektywne opinie. Same testy też potrafią skrajnie preferować jedno albo drugie rozwiązanie. A jak zauważył, @@Overclock666G, po przesiadce z tak wiekowej platformy jaką mam, wzrost będzie odczuwalny nawet przy czymś starszym. i7-6900k miałem brać jak kilkanaście miesięcy temu jak zaczynałem zbierać na nowy sprzęt, wówczas był to najwydajniejsze co można dostać. Potem przyszedł Ryzen7 i 6900k praktycznie stracił jakąkolwiek opłacalność. Od tamtego czasu sporo staniał, ale dalej oscyluje w granicach 4 tys. Za tyle jest już właśnie 7900x, ale koszt platformy x299 jest większy. Ponadto jak czytam to znaczna większość płyt na x299 (w rozsądnych przedziałach cenowych) nie nadaje się na mocniejsze Skylake-X. Głównymi zarzutami są projekty radiatorów sekcji zasilania i wykorzystanie tylko łącza 8pin do zasilania CPU. W takim ASUSie Rampage VI za ponad 2 tys zł zostało to poprawione, ale w tańszych konstrukcjach nie. Tak, chyba każda z płyt na x299 zakłada obsługę 18 rdzeniowych CPU, pytanie ile takiej obsługi wytrzyma, jeżeli przez kilka/-naście godzin dziennie sekcja zasilania, będzie skwierczeć w temp 80-100 stopni C. Pół biedy jak taka płyta sfajczy się sama i przed końcem gwarancji, gorzej jak po i razem z CPU. Po prostu rozwiązania zastosowane w platformie x299 zdają się przeczyć temu, jakoby było to rozwiązanie na lata. Takie przynajmniej mam odczucie. Pasta pod IHS też z czasem zaschnie i temperatury wzrosną. Jak się niedawno dowiedziałem, rozważając jeszcze 7820x, koszt skalpowania Skylake-X to ok 400 zł sorry za długi wywód Cytuj Link to post Share on other sites
ammarmar 24 Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Mam i7 7820X na płycie Asus X299 PRIME-A. Nie musisz się przejmować sekcjami zasilania itd, o ile nie planujesz podkręcania procesora. Ze stockowymi zegarami każda płyta z powodzeniem obsłuży każdy procesor, jaki do niej można włożyć. Płyta, którą mam, jest najtańsza propozycją Asusa (~1200zł), ma zasilanie 8+4. Z przyzwoitym chłodzeniem (ja mam Noctua NH-D15) temperatury pracy to ostatnia rzecz, którą trzeba się przejmować na X299. Nie udało mi się dotąd na swoim CPU zobaczyć więcej niż 58 stopni. 28 linii PCI-E starczy z przysłowiowym "palcem w D" nawet na two-way-SLI. Zysk z tego, że obie karty chodzą w trybie x16 jest zerowy, co potwierdzają testy. Nie musisz "skalpować" CPU ani przejmować się pastą pod nim. Spokojnie wytrzyma cały czas życia CPU i dłużej. Generalnie na ten temat napisano tyle bzdur, że się rzygać chce. Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2017 To mobo to ciekawa opcja. Brałeś jeszcze jakieś opcje pod uwagę? Zastanawiałem się swego czasu nad ASUS X299 TUF. Z przyzwoitym chłodzeniem (ja mam Noctua NH-D15) temperatury pracy to ostatnia rzecz, którą trzeba się przejmować na X299. Nie udało mi się dotąd na swoim CPU zobaczyć więcej niż 58 stopni. To nie o temperaturę CPU bym się martwił jak już, procesory mają od groma zabezpieczeń, choćby "uwielbiany" Thermal throttling. Tylko właśnie o VRM, gdzie źle umiejscowiony czujnik lub brak styku z radiatorem, może doprowadzić do dymka z obudowy. 28 linii PCI-E starczy z przysłowiowym "palcem w D" nawet na two-way-SLI. Zysk z tego, że obie karty chodzą w trybie x16 jest zerowy, co potwierdzają testy. 28 linii to jak dla mnie minimum. 16x GPU główne + 8x GPU dla host VM + 4x dysk NVMe. Bardziej komfortowo by było mieć ich jednak jakis zapas O ile wiem, że na tej płycie działa konfiguracja GPU 16x + 8x. Tak nie znalazłem w instrukcji informacji jakie jest połączenie linii do gniazd M.2. A wiem, że producenci płyt na x299 potrafią wymyślić kuriozalne konfiguracje, gdzie podłączając kartę rozszerzeń do jednego ze slotów PCIe przestaje działać karta Wifi lub kontroler USB. Nie musisz "skalpować" CPU ani przejmować się pastą pod nim. Spokojnie wytrzyma cały czas życia CPU i dłużej. Generalnie na ten temat napisano tyle bzdur, że się rzygać chce. Mogę, się zgodzić, że nie jest to potrzebne dla każdego. J ak ktoś ani myśli o podkręcaniu i po 2 latach wymienia platformę to glut, czy nie glut, nic go nie obchodzi. Ale generalnie nieporozumieniem jest stosowanie zwykłej pasty (bo żeby jeszcze intel stosował coś wysokiej jakości) do rozprowadzania ciepła od procesorów które pobierają 180W i więcej. Po za tym zmierzone różnice temperatur przed i po delidzie to nie bzdury Cytuj Link to post Share on other sites
ammarmar 24 Napisano 17 Października 2017 Udostępnij Napisano 17 Października 2017 To mobo to ciekawa opcja. Brałeś jeszcze jakieś opcje pod uwagę? Zastanawiałem się swego czasu nad ASUS X299 TUF. Prawdę mówiąc nie. To już chyba czwarta płyta Asusa, którą mam, mam do nich zaufanie, nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Nie potrzebowałem wyposażenia dostępnego w droższych modelach (np. wbudowanej karty WiFi, która jest w PRIME Deluxe), wszystko inne ta płyta ma, nawet RGB, jeśli ktoś lubi. Płyt z serii TUF nie było jeszcze w ofercie w kwietniu, gdy robiłem swój upgrade. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Perceptron 1 Napisano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2017 No ja niestety ASUSy rozważam na końcu. Miałem kiedyś jedną z serii deluxe i bywała niestabilna, potem pokusiłem się o serię RoG i tu tak polatałem po serwisie/ach, że stwierdziłem nigdy więcej. Obecnie mam Gigabyte i zero problemów. Asus jest najchętniej polecany i "najlepiej" przetestowany, bo jest też najhojniejszy dla testerów, youtuberów etc... O ile Threadrippery muszą jeszcze dojrzeć i je raczej odpuszczam. Tak dalej zastanawiam się, czy nie pójść jednak w pewniejsze x99 z bogatszym zasobem kompatybilnych CPU, które nawet nie zawsze są mniej wydajne od Skylake-X. Płyt z serii TUF nie było jeszcze w ofercie w kwietniu, gdy robiłem swój upgrade. To taki bardzo premierowy zakup był? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts