Skocz do zawartości

CPU + MOBO + RAM do 1080ti - Intel i7 czy Ryzen?

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam zmienić platformę w ciągu kilku tygodniu.

Posiadam aktualnie sprzęt jak w sygnaturze.

Przy gtx 1080ti na moim i5 w grach framerate strasznie skacze przy miejscach procesorowych.

Myślałem o zmianie tylko procesora na i7, jednak po namyślę stwierdziłem, że warto zmienić już całą platformę (ze względu na możliwość zakupu szybszych ramów, większa ilość rdzeni/wątków).

Zastanawiam się nad i7 8700K i Ryzen 1700.
Proszę o pomoc w doborze zestawu pod gtx 1080ti na intelu jak i amd - cpu + mobo + ram.

Kwota - 2000-3000 zł.

Edytowane przez Adriann.7

Nie wiem czy zmieścisz się w kwocie 3000zł przy i7-8700k, może lepiej jednak wziąć 8600k? Wypada w grach też bardzo dobrze, czasami nawet lepiej bo się wyżej kręci. Ja kupiłbym póki co 8400 i w przyszłości dopiero zmienił jak już już będą normalnie dostępne wersje K i spadną ich  ceny. Płytę wziąłbym taką https://proline.pl/asrock-z370-extreme4-ddr4-1151-p1147405 - dobrze wypada pod kątem ceny, do tego co oferuje. Pamiątki te wyglądają całkiem fajnie https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/?reviews_rate=4  bardzo niska cena jak za CL 15 i szybkość 3000Mhz

Polecam 8600k, ma nizsze temperatury od 8700k, jest tanszy o 400zl i w grach tak samo wydajny. Te dwa procesory niszcza cala konkurencje na ten moment.

W grach gdzie liczy sie mocny pojedynczy rdzen ryzen nie ma szans. Nawet ryzen 1800x zostaje daleko w tyle za 8600k a dzieli ich kwota 1000zl

Za 1800-1900zl masz mobo i procesor, dokupisz mocny ddr4 3000-3200 i masz spokoj na dlugie lata

Ps. Sam do konca roku skladam komputer z monitorem za okolo 8,5k i 8600k + 1080gtx da mi spokoj na jakies 5 lat?

Edytowane przez pawelox01

Dzięki wielkie :) uspokoiliście mnie z tym chłodzeniem. 

No to na pewno pójdzie i7 8700K + 16gb ramu + MOBO.

Czy zaproponowane ramy: https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/?reviews_rate=4 z opóźnieniem cl15 wystarczą do 1080ti? Czy może szukać czegoś z mniejszym opóźnieniem?

Jeżeli chodzi o MOBO https://proline.pl/asrock-z370-extreme4-ddr4-1151-p1147405, to czy w UEFI będę mógł ustawić krzywą wentylatorów (chłodzenia na CPU oraz podłączonych wiatraków do MOBO - mam ich w sumie 5 w obudowie)? W mojej aktualnie MOBO też od AsRock jestem w stanie jedynie włączyć profil w 3 trybach (nie moge ingerowac w krzywa wentylatora chłodzenia CPU i podłączonych wiatraków). Widziałem takie UEFI (chyba od MSI), które to umożliwiało. Możecie coś polecić w tej kwestii?

Bralbym miedzy tymi dwiema propozycjami

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-2x8gb-3600mhz-cl16-f4-3600c16d-16gvk-836225/

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl15-f4-3200c15d-16gtz-852815/

Z tych 2 to wzialbym 3200mhz, bo jedyna roznice jaka odczujesz to w portfelu

Wyzsze taktowanie ma wplyw jesli grasz w gry gdzie procesor nie wyrabia i jest bardziej obciazony niz karta graficzna czyli w grach multiplayer albo tam gdzie masz ustawiona niska rozdzielczosc i 100+ fps, wtedy te 3600mhz beda lepsze ale i tak przyrost fps policzysz na palcach jednej dloni

Edytowane przez pawelox01

Dzięki za polecenie ramu :)
Dostałem info, że mogę mieć ramy:
-G.Skill Flare X DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL14

w cenie 50zl drożej od https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl15-f4-3200c15d-16gtz-852815/

Czy warto dopłacać do CL14 względem CL15?

Nawet ryzen 1800x zostaje daleko w tyle za 8600k a dzieli ich kwota 1000zl

Za 1800-1900zl masz mobo i procesor, dokupisz mocny ddr4 3000-3200 i masz spokoj na dlugie lata

Ps. Sam do konca roku skladam komputer z monitorem za okolo 8,5k i 8600k + 1080gtx da mi spokoj na jakies 5 lat?

Spokój na długie lata i glut to się nie ima kolego. Zobacz co się dzieje z pastą po paru latach, zamienia się w proszek i temperatury idą do góry. Czyli jak byś chciał mieć swój upragniony spokój na długie lata to bez skalpowania procesora się nie obejdzie.

Słyszałem o tym ale to tez zależy w jakich temperaturach procek pracuje. Jak kupimy slabe chlodzenie to szybciej doprowadzimy do degradacji ale z takim dark rock 3 czy noctua d-15 gdzie temperatura nie przekroczy 60-65c to mozemy sie ta pasta nie przejmować, a po 3 generacjach zmieni sie bebechy

z takim dark rock 3 czy noctua d-15 gdzie temperatura nie przekroczy 60-65c to mozemy sie ta pasta nie przejmować
Dobre, bo nawet z takim chłodzeniem Cofee Lake to straszna grzałka i temperatury po paru latach pójdą do góry tak czy siak. Glut to nie tylko same temperatury ale i problem z brakiem przewodzenia więc choćbyś to chłodził chłodnica że starą i woda 0 stopni nic by to nie pomogło, bo nie jest w stanie oddać całego ciepła a z czasem pogarsza się sytuacja bo glut się zurzywa ... Glutek i to większy problem niż się wydaje ... Jesteś pewny ze chcesz akurat ten procesor? Wiesz że w niedalekiej przyszłości bedziesz go musiał oskalpowac, aby zmienić tandetny glut na ciekly metal? Do tego sekcje zasilania na płytach z chipsetem Z370 rozgrzewają sie nawet do 120 stopni. Taki jest problem aktualnych inteli.  , sekcje zasilania nie wytrzymują ...

/ więcej kultury proszę / worm

Edytowane przez worm

już widzę jakie ma temp ryż jak się go podkreci do 4.3 ghz :) Oczywiście, nie podkręci, bo będzie klops. Nie wspomnę nawet o temp. Podkręć nawet ryża do 4.1 to zobaczysz co się będzie działo. Stałem przez wyborem ryz 1700x v i7-7700k. Więc dałem się omamić tymi niskimi temp, 8 rdzeniowym prockiem i przyszłością. Kupilem ryza 1700x (zastosowanie: głównie projektowanie 3D oraz gry) i wiesz co? koleś z pracy szybciej obrabiał duży projekt niż ja na tym 8 rdzeniowcu. To samo konwertowanie  dużej ilości plików raw. U tego kebaba było znów szybciej. Irytowało to mnie. W grach wiedziałem, że będzie słabiej i BYŁO I JEST SŁABIEJ. w I7 7700K zostawia w tyle ryza a nie wspomne o coffe. Tylko niech ktoś mi tutaj nie częstuje jakimiś linkami z youtuba i wykresami ( w pupie to mam, bo wiem widzialem na wlasne oczy jak taki  kebab jest lepszy o 20-30 klatek niż mój ryzen 1700x.) Ryza 1700x nie sprzedałem, bo mnie wkur*wiał, potrzebowałem kasy. Teraz to  będę brał za 3 miechy jak dopracują biosy ...coffe lake. I przestancie  psioczyć z tymi temp. Jak koleś grał kilkugodzinny  maraton w B1, to miał temp max 70. Na ryzu miałem mniej  ok 58.

Adrian, dobrze, ktoś napisał:

Grasz - bierzesz coffee
Pracujesz w programach 3D - bierzesz coffee
pracujesz z multimediami, zdjęciami - bierzesz coffee
Renderujesz non stop - bierzesz ryzena

i na koniec, powtórzy to co kiedyś napisałem

Poza tym argumenty, że podstawka am4  jest przyszłością. Tak tylko, że ten zdechły procesor (szczególnie i5-8600k/i7-8700k) na zdechłej podstawce zapewni wydajność w typowym domowym kompie do rozrywki jakiej Ryż nie da przez najbliższe 2 lata, czyli do końca przyszłościowej podstawki AM4. Więc możesz zmieniać proce i czuć się przyszłościowo, ale wydajność nadal będzie z przeszłości.

Simond taka rada

Przestań siedzić na tym Discord  tym maniakami i i chorym funbojem Gajeno, bo większość już się tam wykrusza i odchodzi. Przestań bredzić jak papkę z  tymi temp. jak kataujesz procka to tak. Już ci admin kajtek zwrócił uwage.

przykład:

5000-4500-3200-avx-cufhkl8.png

Adrian bierz intela, to bardzo dobry procek.

Z wszelkimi przygłupami, maniakami i funbojami nie dyskutuje. Tyle z mojej strony

cya

Edytowane przez serafin1

+1

Mogę się w 99.99% zgodzić z powyższym postem.

Co do gluta pod procesorem o którym pisze "simondd" to ok jest glut nie LUT ale, ale to nie jest tak jak tu straszysz "Zobacz co się dzieje z pastą po paru latach, zamienia się w proszek i temperatury idą do góry."

Po 2 latach (para) jestem więcej niż pewny że do takiego procesu nie dojdzie (NIE realne). Wystarczy spojrzeć na wcześniejsze genereacje i wysnuć odpowiednie wnioski.

""simondd" jak nie jesteś czegoś pewien albo tylko teoretyzujesz to najlepiej się nie udzielaj bo tylko bajki piszesz w ten sposób.

Żeby to zjawisko o którym piszesz zaszło w "pare" lat musiałyby działać na procesor takie temperatury że chyba termometra by zabrakło. ;)

Dziękuje za wszystkie posty :)
Zdecydowałem, że biorę zestaw:

- CPU: i7 8700K
- MOBO: ASRock Z370 Extreme4 DDR4 1151

- RAM: G.Skill Trident Z DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL15

Mam nadzieje, że mi się nie spali jak zrobię OC do 4,2 - 4,3 Ghz na Dark Rock 3 :)

Jeszcze takie pytanie.

Po wymianie CPU+MOBO+RAM i podpięciu starych dysków (2x SSD + 1 HDD) będę zmuszony zrobić reinstalację całego systemu (Windows 10)?

Czy może wykryje wszystko z automatu ? albo dogram kilka sterowników z cd do MOBO i będzie śmigać?