Skocz do zawartości

Wymiana Grafiki w moim staruszku ok. 300 zł

Recommended Posts

Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q8200 @2.33 GHz 
Karta Graficzna: nVIDIA GeForce 9800 GT 512MB GDDR3 (jak dobrze pamiętam to od Palit-a)
Płyta Główna: Gigabyte GA-G31M-ES2C v1
Pamięć RAM: 2x 2GB Hynix HYMP125U64CP8-S6 800 MHz DDR2 
Dysk: Samsung SSD 850 EVO 120GB, Samsung HD642JJ 640 GB
Zasilacz: Delta ELECTRONICS GPS-450AA-100A 450W
Monitor: Samsung SyncMaster 2233 21,5" (1920 x 1080)

Generalnie wystarczało mi to do grania w takie gry jak:
Starcraft,
League of Legends,
Czasami CS:GO czy BF3 (tu już mniej komfortowo)

Chciałbym zagrać sobie w FIFE 18 ( oczywiście w ludzkich warunkach) . Wiem że żeby to osiągnąć potrzebuje więcej RAM-u i wymienić karte graficzną. Na kartę mogę przeznaczyć powiedzmy koło 300 zł (może trochę więcej jak będą ku temu argumenty -> chociaż nie wiem czy jest sens przy tym procku). 

Proszę o pomoc w doborze, ewentualnie o jakieś dobre rady co do reszty komponentów :) (wiem że wszystko praktycznie jest do wymiany, ale póki co mam inne priorytety, a od 8 lat nie odczuwałem potrzeby modernizacji)

Edytowane przez valentine28

Zastanawiam się nad tym gtx750 ti 2gb. 

http://allegro.pl/nvidia-geforce-gtx750ti-2gb-promocja-i6996647426.html

W tej cenie coś lepszego znajde?
Jeśli chodzi o gt 1030 , brakuje mi w niej d-suba, a bez tego raczej sie nie obejdzie, bo monitor po vga

Mam świadomość że procek z ramem będzie ograniczał ją mocno, ale później w razie czego mogę wymienić procka , płytę , ram i zasilacz. Chodzi o to żeby teraz jak najmniejszym kosztem (karta graficzna) uruchomić fifę, nawet jakby miały być mikroprzycięcia,  to w miarę płynnie na najniższych coś tam pogram ;) Zawsze ewentualnie go podkręcę, mimo że 8200 był akurat średni jeśli o OC chodzi ^^

Edytowane przez valentine28

bierz gt1030, wydajność na stocku jak gtx750, po OC zbliża sie do 750 ti, będziesz miał nówkę na pełnej gwarze cichutką i chłodną i biorącą tyle pądu co ledowa żaróweczka :)

a konwerter hdmi-dsub na allegro za 15-20 zł kupisz

Edytowane przez k0chan

Jeśli chodzi o podkręcanie q8200 to twoja płyta na zbyt wiele nie pozwoli (chociaż mogę się mylić ) . Tam dosyć szybko pojawi się tzw fsb wall . No ale ze 200-300mhz powinno się dać podciągnąć .

Pisałeś tez o dokładaniu ramu . Tyle ze płyta więcej jak 4gb nie obsłuży niestety .

Edytowane przez jakub1t

pomyślałbym też o nowym zasilaczu. I tak jak wyżej pisali - po pierwsze, możesz Xeona E5450 wsadzić, mimo wszystko jest szybszy od tego C2Q; po drugie, nawet 1050 da radę. Ludzie ostatnio ostro przesadzają z tym "duszeniem się" procesorów. 

Edytowane przez vandam

pomyślałbym też o nowym zasilaczu. I tak jak wyżej pisali - po pierwsze, możesz Xeona E5450 wsadzić, mimo wszystko jest szybszy od tego C2Q; po drugie, nawet 1050 da radę. Ludzie ostatnio ostro przesadzają z tym "duszeniem się" procesorów. 

To duszenie sporo zależy od gry , tu masz ekstremalny przykład duszenia się proca 

Q6600 czyli nieco lepszy od q8200 nie daje rady w battlefield 1 i ledwo w wiedźminie 20fps . tyle że na full detalach . Karta to gtx 1080 .

Więc albo kupujemy do gier które nas interesują i takie połączenie się sprawdzi (oczywiście nie chodzi mi żebyod razu 1080 wkładać ) , albo nie do końca dobrze wydane pieniądze to będą .

quaraz nie popadaj w skrajności, niewiele szybszy PII x4 955 (bez OC) daję radę i często go łączą z 1050tką a raptem czterordzeniowy intel, który zegar w zegar zawsze był trochę wydajniejszy nie poradzi sobie z gt1030? :D

pii x4 955 jest sporo szybszy od jego quada, więc porównanie bez sensu.

łączą z 1050 co nie zmienia faktu że phenom ii x4 stock ani bardzo słabiutki q8200 i tak jej w pełni nie ogarnia.

Edytowane przez quaraz123

to jakiś troll? po co ma wydawać 500zł zamiast mniej niz 300zl na nowego GT 1030 który w zupelnosci wystarczy do tego procesora? po co ma marnować kase, skoro przy tym procku nie da mu nic ten 1050?

w sumie masz 1050 Ti.. twoja wypowiedz jest adekwatna do twojego typu karty.

ps. piszesz ze GT 1030 to gó**o a go polecasz często, gdzie tu logika ? xD

i może odrazu 1060 poleć, bo pokaże pazurki w grach nie siedzących na CPU :D

Edytowane przez quaraz123