Skocz do zawartości

Upgrade PC (procek, mobo, psu)

Recommended Posts

Hej,

Przymierzam się do zmian w moim PC.

Aktualnie mam:

Procesor - Intel Core i5-2500k 3.3GHz 
Gigabyte GA-P67A-UD3 /intel P67/  
Płyta główna - Gigabyte GA-P67A-UD3-B3
OCZ ModXStream Pro 500W [OCZ500MXSP-EU]
Aerocool VS-9 okno 
2x Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600
[WD5000AAKX] 
2x8GB ramu DDR3 Gskill ripjawsx - F3-1600C9D-16GXM
SilentiumPC Spartan PRO HE924
OCZ ARC 100 ssd 240GB

Karta graficzna to chyba jakiś GTX660 czy coś w tym stylu

Myślę. że potrzebuję tylko MOBO + Procek + zasilacz (stary coś zaczyna szwankować)

Po pierwsze - nie gram - komputer pracuje i zarabia na siebie, aktualna karta może iść nawet na sprzedaż jeśli będę miał w miarę dobrą zintegrowaną z wyjściami na dwa monitory

Po drugie - komputer pracuje 24/7 dlatego chciałbym żeby był możliwie energooszczędny

Po trzecie - interesuje mnie intel z możliwie dużą ilością rdzeni/wątków (komputer w swojej pracy ma obciążony procek i więcej wątków = lepiej)

Po czwarte - dla kilku % wydajności nie chciałbym dokładać kilkuset dodatkowych złotych

Budżet nie ma jakiegoś konkretnego ograniczenia, chciałbym coś w możliwie najlepszym stosunku cena do jakości. Wydajność nie musi być najwyższa, wystarczy, że będzie widocznie lepsza niż teraz. Wszystko musi być dostępne do kupienia jako nowe, bo potrzebuję FV.

Z góry dzięki za pomoc!

Nikt, nic?

Znalazłem coś takiego w arcie ze stycznia (nie wiem na ile to aktualne) co wygląda na dość dostosowane do moich potrzeb:

Intel Core i7 6800K

Jeśli ten procek to jaka płyta główna?

@Reyquer, ani to ani to - raczej coś na kształt działania przeglądarek, AMD nie chcę, bo podobno są gorsze wyniki niż na intelu.

Tego i7 8700 (https://ark.intel.com/products/126686/Intel-Core-i7-8700-Processor-12M-Cache-up-to-4_60-GHz) chyba jeszcze nie ma w sprzedaży? Skąd wiesz, że będzie tańszy?

Widzę w rozpisce, że jest na DDR4, czyli moje DDR3 się nie nadają wcale i trzeba kupić DDR4?

Ten o którym pisałem wcześniej nie ma integry, a ten ma więc wygląda to nieźle. 

Polecisz też jakąś płytę, ram i zasilacz do tego?

W hedt za dużo nie grzebię. Dziwię się, że nikt inny się nie odezwał.

Ceny płyt głównych x99 są wyższe niż pod "cywilne" procki. Intele 8x00 już są dostępne, wczoraj miały premierę. Ceny za chwile powinny stopnieć o podatek od nowości i będzie można się zastanawiać. Pamiętaj tylko, że to będzie już maks rdzeni na dobraną płytę główną. Tak sobie intel wymyślił.

Idąc w x99 odpada chłodzenie (i tak gotowałby się na nim 6-rdzeniowiec), ale ram w obu przypadkach do wymiany na DDR4. Masz też możliwość 6800K wymienić kiedyś na coś mocniejszego.