Skocz do zawartości

Wymiana komputera do 2500zł

Recommended Posts

Dzień dobry potrzebuje pomocy przy wymianie 8 letniego komputera, żeby nowy posłużył drugie tyle 

• Zastosowanie komputera: gry internet,
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 2500 jeśli uda sie sprzedać stary komputer to trochę więcej
  • Kiedy zamierzasz kupić komputer: listopad
  • Których części potrzebujesz?: sama buda
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? na razie nie, jak będę czuć za mało mocy przy nowych grach to lekko tak
  • Monitor : AOC i2369Vm 23", 1920 x 1080
  • Specjalne wymagania: cichy
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera

GPU ASUS Geforce GT240 512MB DDR5  

HDD Dysk Western Digital 320GB (WD3200AAKS) 
CPU Intel Core 2 Duo E7200 2,53GHz 
PSU Pentagram 430W Silent Force PSF 430-P12S  
RAM A-DATA Vitesta DDR2 4* 1 GB 
Motherboard ASRock > Penryn1600SLI-110dB 
CD-ROM 
Posiadam jeszcze nowy ssd GOODRAM iridium pro 240 GB i obudowę z 3 wiatrakami 
  • Własna propozycja zestawu: 

używany i5 z obsługą ddr4 -  i5-6500 ? za 600 zł można dostać, moze sie uda 

Ge force 1060 6GB od MSI albo palita 

mój stary SSD, 

8GB ramu  DDR4 w jednej kości(z opcja dokupienia drugiej na wiosne ) 

• Inne: Na razie odchodzi mi cena dysku i obudowy, zastanawiam się czy można wykorzystać stary zasilacz no i teraz pytanie czy da radę wcisnąć w to grafe o wydajności 1060 6gb z procesorem z obsługa DDR4, może być używany, który w razie potrzeby będzie można trochę pokręcić kiedy będę odświeżał zestaw kolejną kością ramu i dodatkowym dyskiem 

Dzięki za wszelkie sugestie 

Edytowane przez bluebaertt

300W na +12V, dość stara jednostka więc raczej celowałbym w coś nowego. Patrz chociażby XFX TS 450W za około 180 zł. 

Jak chcesz OC non-K, to i5 6400 czy 6500 ale trzeba dać Z170 i bawić się w zmodyfikowane biosy, chyba że gdzieś dostaniesz jeszcze H170 czy B150 od Asrock w wersji Hyper. A tak ogólnie pomysł dobry. 

• Popieram 1

No dobra to torche poszukałem i mam coś takiego do dostania na miejscu 

Zasilacz XFX Core PRO 450W -190zł
GOODRAM DDR4 PLAY 8GB 2133MHz -290zł
Zotac GeForce GTX 1060 AMP 6GB - 1230zł

czyli z założenia zostaje mi 800 zł na procesor i płytę główna, może dodatkowo 200-300 zł sie uda wyciągnać ze starego komputera, myślicie ze da rade coś znaleźć ? AMD tu ma szanse powalczyć ? albo premiera coffeelake obniży trochę ceny procków albo chociaż zwiększy szanse na lepsze używki ?

aa i zakładając ze najpóźniej na początku grudnia chce juz wszystko kupić i zważając za zawirowania na rynku kart i ramu, warto na razie kupić juz teraz ten zasilacz, ram i grafe a polować na okazje na jakiś procek z płytą główną ?

Prawie ? coś można lepszego w to wsadzić ? Myślisz że z perspektywą że do końca roku chce mieć nowy komputer to te 3 podzespoły mogę kupować juz teraz? na rynku nie zapowiadaja sie jakieś zmiany ?

jeszcze możliwe ze bym mogł od kumpla odkupic nowego  MSI B150M NIGHT ELF za 250 zł, warto do takiego zestawu ?

• 2 tygodnie później...

odkopuje trochę temat czy do zestawu wyzej wymienionego za  900 zł dobrym rozwiazaniem bedzie procesor  I5-7400 + płyta główna ? czy raczej delej polować na używanego  i7 6700?  albo może zupełnie na nowinkę i 8100 ? 

Witam, pojawiła mi sie opcja dokupienia uzywanego

Procesora i5-6600 i płyty głównej MSI H110m VDpro za 800 zł, czy 

czy z tymi podzespołami 
Zasilacz XFX Core PRO 450W -190zł
GOODRAM DDR4 PLAY 8GB 2133MHz -290zł
Zotac GeForce GTX 1060 AMP 6GB - 1230zł
zamknąłbym sie w założeniach na 2500, powiedzcie czy to będzie dobry zestaw ? czy jednak teraz lepiej próbować upolować coś nowszego, albo płyte z 4 slotami na ram