Skocz do zawartości

Nvidia wybiera digital display zamiast mojego Benq + inny pr

Recommended Posts

Witam i pytam:

Mam problemy z nowym kompem, które powoli doprowadzają mnie do szału. Są 2:

1) Główna sprawa to właśnie karta graficzna + monitor.

Nie jestem zielony w kompach, ale dość długo nie upgrade'owałem sprzętu i teraz jestem zbity z tropu. Problem polega na tym, że w nvidia control panel widzę 2 monitory, mimo, że mam podłączony jeden:

http://www.mw.vel.pl/hotlinks/displays.jpg

Co najgorsze, nvidia sobie wybiera digital display, a nie mojego Benq. Czasami gdy uruchamiam jakąś grę lub nawet instalację słychać dźwięk wykrywania nowego urządzenia i właśnie w menedżerze urządzeń pojawia się na chwilę nowy monitor (!) i znika. Gra PURE odstawia już totalny cyrk, gdy tylko ją uruchamiam - słychać non stop wykrywanie monitora, znikanie, wykrywanie, znikanie. W końcu gra się wysypuje.

Zaradziłem temu odłączając monitor na chwilę i podłączając go znów - wtedy widać tylko jeden, wszystko działa jak należy. Restart kompa - znowu to samo + rozdzielczość zresetowana, trzeba od nowa te same akcje robić.

Mam wszystkie update'y do Visty, do monitora, do karty graficznej i dostaje już szału powoli, bo ciągle z czymś trzeba się użerać.

2) Po updacie sterowników nvidia do najnowszych przy odtwarzaniu filmu widać poziome paski, tak jakby nie nadążał komp z odświeżaniem. Czytałem na jakimś amerykańskim forum, że niby wszyscy tak mają z nowymi sterami, ale czy aby na pewno? Gratulacje dla nvidii za beznadziejność w takim momencie.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Mój sprzęt:

Monitor: BENQ FP241VW

Karta graf: GIGABYTE GF GTX 260 OC 896 MB

Procesor: AMD PHENOM II X4 945 BOX / 3.0 GHz, AM3

Płyta główna: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P

Zasilacz: Cooler Master 600W Silent Pro

RAM: KINGSTON DDR3 4096 MB / 1333 (Dual 2x 2048 MB), CL 9

Jak to wygląda w tych miejscach?:

http://img44.imageshack.us/img44/5307/42600917.jpg

Ustaw tak jak na 1 screenie na swój monitor.

Jak w menedżerze urządzeń masz dwa monitory, spróbuj wyłączyć na stałe ten drugi. (jak nie będzie go widać, spróbuj włączyć wyświetlanie ukrytych urządzeń).

Jak to nie pomoże, to zmień sterowniki od karty graficznej na inną wersję.

Dzięki za odpowiedź. Wygląda u mnie to tak samo. Przed chwilą, gdy wyszedł z wygaszacza ekranu, wykrył mi również, że mam TV, a potem nawet HDTV...

Teraz jest tylko jeden monitor tak jak powinno być. To samo działo się na poprzednich sterownikach, a więc wątpię, że ich zmiana pomoże.

Czekam dalej, może jednak ktoś napotkał coś podobnego i tutaj trafi z odpowiedzią.

Kolejne pół dnia z głowy przez kolejny problem z kompem...

• 2 tygodnie później...

Dzięki za cynk, ale nie widzę jak wirtualny ekran miałby mi pomóc - on tylko zwiększa rozdzielczość itd, a moja karta i monitor bez problemu wyświetlają pełne HD. Ja mam problem z wykrywaniem mi przez system innych urządzeń podłączonych do karty, których po prostu fizycznie tam nie ma.

Ale dzięki jeszcze raz.

Problem nadal nierozwiazany. W Windowsie Vista nadal wykrywa mi czasami 2 monitory, czasami 3, czasami pokazuje, ze mam HDTV. To samo w Windows 7. Wszystkie sterowniki instalowane na czyste, legalne systemy. W windows XP wszystko dziala jak nalezy, jest jeden monitor, nie wykrywa innych. Tak samo mam w ogole z z dzwiekiem - w Vista i Win7 trszaski, w XP wszystko gra... Pomocy!

Kilka nowych screenow:

Paranoja#1:

http://www.mw.vel.pl/hotlinks/displays2.jpg

Paranoja#2:

http://www.mw.vel.pl/hotlinks/displays2b.jpg

Paranoja#3 (sam system widzi podlaczone 2 monitory!):

http://www.mw.vel.pl/hotlinks/displays2c.jpg

Przeciez to jakas paranoja, tylko ja mam taki problem? Mam i chce miec tylko jeden monitor, a system upiera sie zebym mial wiecej. Czasami jak wlaczam kompa to w momencie ladowania systemu monitor sie wylacza - zapewne system uznaje go za drugi albo trzeci, a nie glowny. Nie mam juz sily na to.

• 2 tygodnie później...

Witaj.

Nie jestes sam.

Moja grafika Gigabyte 2gtx275 na Samsung 2693HM przez DVI zchowuje sie dokladnie tak samo, jezeli zianstaluje jakikolwiek inny sterownik jak 182.42 dostarczony na płycie.

Wszystko jest IDENTYCZNE jak u Ciebie.

Interweniowalem u Gigabyte, bez rezultatow.

Interweniowalem u Nvidii - wiele listow i tlumaczen itd ( opisywlem wszystko co piszesz o wiele dokladniej i to po angielsku,...)

Nvidia od sterownikow powyzej 182.42 wprowadzila :

PAGE 5 , FROM 186.16 RELASE DOCUMENATION :

-------------------------

Device Support

ADDED SUPPORT FOR EDID-like devices.

Hotplug Behavior

WHEN HOTPLUGGING OR HOT-UNPLUGGING A DIGITAL DISPLAY, THE DRIVER DETECTS THE DISPLAY

AND THEN CONFIGURES THE MULTI-DISPLAY MODE AND DISPLAY RESOLUTION BASED ON THE

RECENT RECORD OF THE DISPLAYS CONNECTED. IF NO RECORD EXISTS, THEN THE DRIVER APPLIES

DEFAULT SETTINGS. A POPUP MESSAGE APPEARS AT THE SYSTEM NOTIFICATION TRAY TO ALERT THE

USER OF THE CHANGE.

THE AUTOMATIC DISPLAY CONFIGURATION ALSO OCCURS UPON POWERING ON THE COMPUTER AND

BOOTING INTO WINDOWS VISTA IF THE DRIVER DETECTS A CHANGE IN DISPLAY CONNECTIONS SINCE

THE LAST WINDOWS SESSION.

I to jest moim zdaniem przyczyna tego gówna.

Pisałem do nich, ale oni sa za******e głąby i nic z tego nie wynika.

Pisza ze analizują problem, ze to dla nich ważne itd.

Zainstalwoalem najnowsze bety 190.38 i problem jest dalej.

Niestety u mnie tez jets na XP - spradxz czy napewno nie masz tego na XP na nowych driverach.

Sprawdz przez przelotkę D-SUB - u mnie na nowszych jka 182.42 ale nie tak nowych jak 186 i 190 działało przez przelotkę wlasnie - no ale jakosc orazu ciulnia.

Na forum Nvdia jest od ciula ostów na ten temat, niestety nikt nie poradził tematowi.

to tyle: moje GG 4428715

Czekam na jakas informajce pozytywną.

• 2 miesiące temu...

seer80 - świetnie przeczytać, że nie jestem sam.

Sory, że dopiero odpowiadam, ale nie byłem całe lato w miejscu gdzie mam tego nieszczęsnego kompa. Wróciłem jakiś czas temu, ale nie dostałem nigdy maila, że ktoś odpowiedział na posta, może nie miałem kliknięte.

Nadal nie rozwiązałem tego problemu, siedzę na starych sterownikach, ale ile tak można? Komp nadal mi się zwiesza w losowych momentach. Mam wynik z Debugging Tools for Windows, ale nie wiem czy tutaj wklejać, bo to trochę inny temat.

Podoba mi się, że wysłałeś maile do Nvidia, tak samo sądzę, że te wielkie cudowne firmy mają gdzieś klienta, nawet jak się im na tacy poda co jest źle, mogliby puszczać alternatywną wersję sterownika. Jak zainstaluje nowy sterownik, a w końcu to zrobię, to znowu będę szukał aktywniej.

Mam też nadal problemy z dźwiękiem...

Wszystkie te jazdy mam na Vista i 7, na XP wszystko idealnie ;) Ludzie mi piszą i mówią, że sprzęt oddać do serwisu, a tu przecież ewidentnie widać, że to software.

Powodzenia.

Witaj.

Odesłałem karte do serwisu.

Karta byla uszkodzona, coś z zasilaniem.

Tez wydawalo mi sie, ze to drivery, jednak nie - o idzwo na starszych dzialo ok.

A w twoim przypadku, jest NOWY BIOS, w moim tez wydali, ale nie pomoglo.

Moze pomoze w Twoim.

http://www.gigabyte.com.tw/Support/vga/ ... uctID=3080

Masz do wyboru, w zaleznosci jakie masz pamieci.

Zflashuj tą kartę idaj znać co i jak

SEER