kur-zan 0 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Witam. Otóż mam (raczej tak mi się wydaje) problem z podkręcaniem tego procesora. Mówi się, że na boxowym chłodzeniu daje się nim spokojnie dojść do stabilnego 4.5GHz. Posiadam chłodzenie procesora: Corsair H70 i z nim nie mogę przekroczyć 4.8GHz (nawet podnosząc napięcie do 1.49-1.50), gdy ustawiam na 4.9-5.0GHz, po zaakceptowaniu ustawień w biosie i restarcie komputera, PCet się poprostu restartuje (pokazuje się reklama płyty głównej z poleceniami wejścia do biosu etc i wtedy reset). Z tego co widziałem w internecie ludzie na boxowym chłodzeniu czasami dochodzili do 5.0-5.1GHz. Proszę o pomoc albo poradę gdyż chwilowo bawię się smarkami. :help: Z góry dziękuję. Reszta moich części mających wpływ na OC Napięcie pod 4.8GHz mam 1.48 i jest maksymalnie stabilnie. Dalej już kicha Płyta Główna: Gigabyte P67 UD7, oraz zasilacz Corsair AX850 (80 Gold Plus), Kingston 2x2 GB DDR3 Grey Series CL9. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Nie wiem jak się kręci procki na nowych płytach, ale ty tylko zmieniasz mnożnik czy szynę systemową też? Sprawdź jak chodzi ram. Może to on Cię blokuje ... Cytuj Link to post Share on other sites
szemhazej 11 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Witam, Napisz dokładnie co zmieniałeś w biosie. Czy poza mnożnikiem i napięciem Vcore coś modyfikowałeś? Niektóre procki SB mają taka przypadłość, że powyżej danego mnożnika poprostu ściana, ile byś nie dał napięcia i cokolwiek powyłączał w biosie - to koniec procka i już. Jakiej wesrji biosu używasz? Niektóre wersje biosu gigusia mają problem z bootowaniem powyżej x48. Tu masz stronkę z biosami: http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952 Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 nie sądzę by na boxowym chłodzeniu daleko zajechał, u mnie na Mugenie II, przy max chłodzeniu temperatura rośnie do 80C po około 10-15 minutach np renderingu, BA! nawet ponad 80! i wyłączam szkoda procka, ale fakt 4,8 bez problemu i stabilnie przez wiele godzin. A jak masz FSB? 102, 103? czasami na tym się wykłada bo ram kręcony do ponad 1600 nie wyrabia Wszystko zależy też od innych komponentów, RAM, płyta Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 nie sądzę by na boxowym chłodzeniu daleko zajechał, Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Może to już limit mobo, wiadomo 5.0 ładniej wygląda ale dużej różnicy przy 4.8 raczej nie będziesz odczuwał. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts